Aangepast

Een maand #inMolenbeek, wat heeft Mustafa geleerd?

Het zit erop. Een maand in de Brusselse wijk Molenbeek, broeinest van jihadisme en een vrijhaven voor Syriëgangers. Toch?

Verslaggever Mustafa Marghadi woonde een maand in Molenbeek en sprak daar met tientallen Molenbekenaars om te ontdekken wat de gevolgen zijn van de negatieve aandacht voor de wijk na de aanslagen in Parijs en Brussel. Dit is het resultaat:

Molenbeek kent grote problemen. Veel jongeren stoppen voortijdig met school, komen daardoor niet aan de bak en belanden in de criminaliteit. Het lijkt de simpelste weg naar rijkdom.

Want word maar eens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als je Hassan heet en uit Molenbeek komt. "Nog meer mensen dan vroeger hebben de hoop op een betere toekomst opgegeven", zegt straathoekwerker Karolien.

Op zijn laatste dag in Molenbeek maakte Mustafa nog een keer een rondje door de wijk:

Ondanks de vele projecten om ze tegen te houden, denken jonge moslims erover naar het kalifaat te gaan. In de straat waar Salah Abdeslam werd gepakt, kunnen bezorgde moeders bij Malika terecht, die ze bijstaat.

Ook bij de boksschool van Mohamed zijn ze scherper op radicalisering, nadat vijf van zijn leerlingen richting Syrië vertrokken. Hij schat dat 'ie er sindsdien zo'n twintig op andere ideeën heeft gebracht.

Mohamed is trainer, maar eigenlijk ook sociaal werker. "We boksen niet alleen, maar regelen ook werk en geven ze informatie." Zo proberen ze de droom van het kalifaat uit hun hoofd te krijgen.

"Godzijdank zijn er mensen die wat aan de problemen willen doen", zegt Mustafa na zijn maand in de wijk. "Maar ondanks dat maak ik me zorgen. De buitenwereld sluit zich af van Molenbeek en Molenbekenaars van de buitenwereld."

Omdat ik Mohamed heet, moslim ben en uit Molenbeek kom, ben ik een mogelijke terrorist.

Mohamed, verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Brussel

In een park ontmoette hij Mohamed (niet de bokstrainer). Die werd fel nadat Mustafa het met hem over de aanslag in Brussel had. Zijn vrouw kwam daarbij om: "Ik ben slachtoffer. Mijn kinderen en ik hebben onze vrouw en moeder verloren. Maar voor een deel van de wereld ben ik een mogelijke terrorist. Omdat ik Mohamed heet, moslim ben en uit Molenbeek kom."

Mustafa: "Kortom, het is maar net wat je van hem weet."

Deel artikel: