Pokémon Go leidt tot verdachte situaties en meldingen bij politie

Ze zijn werkelijk overal, mensen die Pokémon Go spelen. En met overal, bedoelen we ook écht overal. ProRail en de Nederlandse politie krijgen hier en daar zelfs meldingen van verdachte situaties.

"Als mensen met een telefoon over straat lopen en hun camera op huizen richten, denken sommige mensen dat iemand de omgeving aan het verkennen is om in te breken bijvoorbeeld", zegt een woordvoerder van de politie Haarlemmermeer. "Vooral 's avonds horen we dat soort dingen. Het is net als met geocaching (een soort schatzoeken met je gps), daar komen ook weleens meldingen van binnen."

"We hadden gisteravond bijvoorbeeld een verdachte situatie", zegt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland. "Iemand reed langzaam door de straat en bewoners dachten dat het misschien een inbreker was. Nou, dat bleek iemand te zijn die Pokémon aan het spelen was."

Ook Prorail maakt zich zorgen, omdat veel beestjes rond het spoor zitten . "Dat kan gevaarlijk zijn", zegt een woordvoerder van ProRail. "Veel mensen denken dat je rustig je gang kunt gaan naast het spoor, maar op deze manier is het wachten op de eerste gewonde." ProRail heeft Nintendo al op de hoogte gesteld maar wordt doorverwezen naar The Pokémon Corporation, dat nog niet heeft gereageerd.

Zombies

Veilig Verkeer Nederland heeft maker Nintendo zelfs een mailtje gestuurd. Of ze alsjeblieft willen zorgen dat de beestjes niet meer opduiken op wegen en bij het spoor, bushaltes en rotondes.

"Mensen lopen als een zombie over straat en er zal maar een bus aankomen", zegt een woordvoerder. "Zo wil je toch niet aan je einde komen." Veilig Verkeer Nederland sluit niet uit dat er een dode zal gaan vallen. Nintendo heeft nog geen mail teruggestuurd.

Irak

En dat is dan alleen Nederland. Het wemelt online inmiddels van de bizarre Pokémon Go-verhalen. Ze duiken werkelijk overal op, zelfs in Irak, aan het front tussen de Koerden en Islamitische Staat. Dat bleek dit weekend toen de Facebookpost van Louis Park viral ging.

De 26 jarige Park is een Amerikaanse veteraan die op eigen houtje naar Irak vertrok om tegen IS te vechten. Hij is al zijn hele leven fan van Pokémon, vertelt hij aan The Verge. "Aan het front vond ik alleen wat Pokémons waar je mee begint, maar hier in Dohuk (een stad van bijna 500.000 inwoners in het noorden van Irak) heb je ook pokéstops en pokegyms."

Central Park in New York was dit weekend een hoofdkwartier voor Pokémon-jagers.

Zo breidt de hype zich uit over de hele wereld. Hier en daar leidt dat ook tot overlast, zoals in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Daar kwamen mensen in kamers waar ze niet mochten komen op zoek naar de beestjes.

Deel artikel: