China wil rappend een beter imago krijgen (maar dat lukt niet echt)

Het is feest vandaag in China: de Communistische Partij viert zijn 95ste verjaardag. Los van de feestelijkheden bracht de jeugdafdeling van de partij deze hiphop-video uit. Kijk even mee:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Als je de video helemaal hebt gezien, had je aan het eind misschien wel hetzelfde als wij: waar heb ik nou eigenlijk naar zitten kijken?

"Ja, dat hadden wij hier ook een beetje", zegt Marieke de Vries, onze correspondent in China. "We waren nogal in verwarring. Zeker omdat de video gisteren uitkwam, een dag voor de verjaardag van de partij."

Die verwarring komt vooral doordat de Chinese rappers van CD Rev in de clip hun vaderland behoorlijk hard aanpakken. Zo rappen ze over de smog, corruptie en de problemen met voedsel. Maar het belangrijkste doel lijkt het bijstellen van het negatieve westerse beeld van China te zijn.

"Ze proberen te zeggen dat er dingen niet goed gaan, maar dat China daaraan werkt", zegt Marieke. "Maar beelden zeggen meer dan woorden en dus denk je na die clip dat het een verschrikkelijk land is. Maar ik woon hier en het is helemaal geen verschrikkelijk land. De video heeft een beetje een averechts effect."

Marieke vertelt dat China al zo'n half jaar de buitenlandse journalisten bestookt met een charmeoffensief. "Ze proberen ons voor zich te winnen, en zeggen: 'luister nou ook eens naar onze kant'."

Aan The Guardian vertelt rapper Wang Zixin dat de video dan ook expres in het Engels is, om westerlingen te bereiken. "De westerse wereld kent China niet zo goed, en vice versa. We moeten met elkaar communiceren. Chinezen zijn niet onwetend, zeker de nieuwe generatie niet."

Hun kant van het verhaal is niet persé onze kant van het verhaal.

Marieke de Vries

En Marieke denkt dat er wel een kern van waarheid in die boodschap zit. "Hun kant van het verhaal is niet persé onze kant van het verhaal. Je moet als westerling niet denken dat zij denken zoals wij, je moet objectief blijven. Dat is, zeker voor sommige Anglo-Amerikaanse journalisten, moeilijk, simpelweg omdat je ze niet begrijpt. Maar ja, het is vaak ook lastig om bijvoorbeeld wederhoor te krijgen, je kan niet gewoon aan een minister vragen wat hij ergens van vindt."

Deel artikel: