Xi Jinping houdt een toespraak tijdens de viering van het 95-jarig bestaan van de Communistische Partij

Communistische Partij China viert 95-jarig bestaan

De Chinese Communistische Partij heeft zijn 95-jarig bestaan gevierd. President Xi Jinping hield een toespraak in de Grote Volkszaal in Peking. "Hij wil het communisme in China nieuw leven inblazen", zegt correspondent Marieke de Vries.

Tijdens een grote bijeenkomst werden verschillende ereleden geëerd met medailles en oorkondes. In de Grote Volkszaal hingen spandoeken met propaganda-teksten. "Maar de toespraak van de president, die zo'n anderhalf uur duurde, was toch wel het hoogtepunt", zegt De Vries.

  • NOS / Marieke de Vries
    Leden van de Communistische Partij op weg naar de bijeenkomst
  • NOS / Marieke de Vries
    Een vrouw met een 'rood boekje'

Xi Jinping waarschuwde voor corruptie onder partijleden. "Dat is de grootste bedreiging voor onze partij", zei hij. "We moeten hier hard tegen optreden en corrupte personen straffen." De Chinese regering voerde de afgelopen jaren een stevige anti-corruptiecampagne, waarbij hooggeplaatste politici werden gearresteerd.

De president, die als secretaris-generaal van de Communistische Partij oppermachtig is, benadrukte dat China communistisch blijft. Dat de Chinese economie kapitalistisch is, betekent niet dat ook het westerse politieke systeem in China wordt ingevoerd, zei Xi Jinping.

In China worden weer 'rode' liederen gezongen en er draaien weer 'rode' films in de bioscopen.

Correspondent Marieke de Vries

Volgens De Vries wil de president het communistische gedachtegoed van de partij terugbrengen in China. "Na een periode van hervormingen en kapitalisme, moet het communisme weer de boventoon gaan voeren. In China worden weer 'rode' liederen gezongen en er draaien weer 'rode' films in de bioscopen."

Xi Jinping laakte verder impliciet het optreden van de Verenigde Staten in de Zuid-Chinese Zee. De wereld moet volgens hem niet door één supermacht worden bestuurd, maar door meerdere landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl