Tim Hofman

'1 pil te veel, maakt geen crimineel'

Een soepeler en vooral duidelijker drugsbeleid. Daar pleitten BNN-presentator Tim Hofman en Vera Bergkamp (D66) vanavond voor in de Tweede Kamer. "We zijn niet vόόr het gebruik van xtc", benadrukt Tim. "Maar we willen dat erover gepraat gaat worden; dat het taboe wordt doorbroken en dat drugsgebruik veiliger wordt. Drugsgebruik komt nou eenmaal voor."

Het was voor Tim de reden om een burgerinitiatief te starten, waarvoor hij meer dan 40.000 handtekeningen ophaalde. "1 pil te veel, maakt geen crimineel", luidt zijn motto.

"Een paar jaar geleden bleek op Lowlands dat je bij drugsbezit de keuze kreeg om weggestuurd te worden zonder consequenties of door een handtekening te zetten te kunnen blijven", legt Tim uit. "Maar met die handtekening zorgde je voor een aantekening op je strafblad." Dat kan weer betekenen dat je geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgt, die je bij veel banen nodig hebt. "Jongeren wisten niet wat ze tekenden. Wij vonden dat een buitenproportionele straf."

Om verdachten van drugsbezit bij te staan, waren er daarom vorig jaar voor het eerst advocaten aanwezig op Lowlands.

"Harddrugsgebruik is iets wat open moet zijn", zegt Tim. "Drugsgebruikers die zich niet lekker voelen, durven nu bijvoorbeeld veel minder snel naar de EHBO te gaan, omdat ze bang zijn dat ze iets fout doen. Bovendien zijn er te weinig mogelijkheden om je drugs te laten testen."

Laten we het debat aangaan.

Vera Bergkamp (D66)

Volgens Vera moet er veel meer nadruk liggen op de risico's voor je gezondheid, dan het straffen van de gebruiker. "Dat beleid zorgt er niet voor dat er minder gebruikt wordt." Ook zij geeft aan dat mensen juist angstig worden om hulp in te schakelen als het gebruik fout gaat. "En omdat je met één pil bij je hebben nog niet vervolgd kan worden, kunnen mensen misschien wel beslissen om een heel sterke pil mee te nemen met meer risico's."

Een aantekening op je strafblad zorgt wat Vera betreft bovendien voor "een heel slechte start" op de arbeidsmarkt.

Ze geeft toe dat het lastig zal zijn om iets te veranderen aan het harddrugsbeleid. "Maar laten we het debat aangaan. Dankzij BNN komt dit debat nu in de Kamer en dat komt niet vaak voor."

Aanscherping

Niet alleen D66 is voor verruiming van het drugsbeleid. Ook GroenLinks en SP pleiten daarvoor. De VVD en het CDA staan daar lijnrecht tegenover; het CDA wil zelfs verscherping van de regels.

Deel artikel: