Major Lazer op Lowlands 2015

76 mensen opgepakt om drugsbezit op Lowlands

De politie heeft dit jaar op Lowlands 76 mensen opgepakt op verdenking van drugsbezit. Dat is minder dan vorig jaar, toen waren dat 119 mensen. Voor het eerst waren er dit jaar advocaten aanwezig om verdachten bij te staan.

Die waren vorig jaar nog behoorlijk pissig op de politie. Mensen die werden gepakt met drugs kregen twee keuzes: of meteen pinnen en daarna weer het terrein op, of wachten op een advocaat - die niet aanwezig was op het terrein.

Veel mensen kozen voor de snelle optie en trokken hun pinpas, maar daarmee liepen ze wel het risico op een aantekening in hun justitiële gegevens. En dat kan weer gevolgen hebben voor het verkrijgen van je verklaring omtrent gedrag (VOG), die je bij veel banen nodig hebt.

Als je meteen je boete betaalt, beken je schuld en kan je niks meer doen. Als je het dus niet met je aanhouding eens bent en nog bezwaar wil aantekenen, dan moet je dus niet meteen pinnen. Maar dan moet je dat wel weten, en zonder advocaat op het terrein kan je dat niet van mensen verwachten.

"Dit jaar hebben we op een aantal grote festivals advocaten", zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. "Tot nu toe zijn we daar tevreden over."

En het lijkt effect te hebben: vorig jaar besloot ongeveer een kwart van de mensen hun boete meteen op Lowlands te betalen, dit jaar was dat 15 procent. "Dat kan door het advies van de advocaten komen inderdaad", zegt de woordvoerster. "Maar wat ook kan is dat mensen die honderden euro's voor de boete niet meteen hebben."

Deel artikel: