Hofman handtekeningen

40.000 keer 'ja' voor pilletje op festivals

Een aantekening op je strafblad als je met wat pillen wordt betrapt bij een festival. Daar wil BNN vanaf, en daarom kwam presentator Tim Hofman vandaag met 40.000 handtekeningen op de proppen in Den Haag. Een burgerinitiatief. En omdat er zoveel mensen meewerken, móet er in de Kamer over worden gesproken.

"Die ene pil te veel, daar moet even naar worden gekeken. Want er zijn mensen die tikken 80 bier weg in een weekend, maar als je dan twee pilletjes wil gebruiken, ben je opeens een crimineel", zei Tim Hofman tegen verslaggever Martijn van der Zande.

De experts

"Die petitie is een stap in de goede richting", zegt strafrechtadvocaat Juriaan de Vries. Bij de praktijk waar De Vries werkt, komen steeds vaker vragen van mensen die zich zorgen maken over de combinatie strafblad en Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Heb je een aantekening op je strafblad, dan kom je niet in aanmerking voor een VOG. En laat die nu wel nodig zijn bij sommige vacatures.

Schuilen voor de regen tijdens Lowlands 2014

De Vries schreef eind augustus een opiniestuk in Het Parool. Hij was (en is) het niet eens met de manier waarop de politie en het OM op Lowlands omgingen met drugsbezitters. Zulke overtreders werden meegenomen naar een plek op het festivalterrein en kregen de keuze: betalen en direct weer feesten, of wachten en een advocaat inschakelen.

Maar wat het OM volgens De Vries niet vertelde, was dat er gevolgen zaten aan die snelle betaling. "De mensen die daar worden aangehouden, zijn vaak onder invloed. En zij denken dus: 'als ik nu pin, ben ik er vanaf'. Wat niet verteld wordt is dat er een notitie wordt gemaakt in je justitiële gegevens."

Vorig jaar maakten we de onderstaande reportage over de drugsaanhoudingen op Lowlands.

Hoe vervelend is het, zo'n aantekening?

Volgens de dienst Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie, vallen de gevolgen van zo'n notitie wel mee. "Iedere overtreding waarvoor je een boete krijgt, of je nou betrapt wordt op te hard rijden, of het nemen van een pilletje komt in je Justitiële gegevens terecht. Dat is iets anders dan je strafblad, daarop staan ernstige strafbare feiten", licht een woordvoerder toe.

De angst van jongeren - dat hun loopbaan geruïneerd is door een lichte overtreding - is niet helemaal gegrond. Voor bepaalde beroepen, zoals ambtenaar, taxichauffeur of docent moet een verklaring omtrent gedrag (VOG) worden overlegd. Maar daarbij wordt vooral gekeken of de overtreding relevant is voor het beroep dat je wilt gaan uitoefenen, is de verklaring bij Justitie.

Deel artikel: