Jong en brexit gestemd: 'can't stop smiling'

Brexit it is. Groot-Brittannië heeft gisteren gekozen om uit de Europese Unie te stappen, maar opvallend veel jongeren hebben 'blijven' aangekruist. Wij spraken vier jonge Britten over hun keuze:

Yasmine Grey - 'brexit'

"Ik kan echt niet stoppen met lachen. Het is geweldig om gehoord te worden. Een meerderheid van Groot-Brittannië wil vertrekken. Ik heb me echt verdiept in de Europese Unie, omdat ik de politieke argumenten niet vertrouw. De Europese Unie is ondemocratisch en onoverzichtelijk. Het is hartstikke goed om samen te werken in Europa, maar dat kan ook zonder macht uit handen te geven."

Ik denk dat veel jongeren niet voor een brexit durven te stemmen, omdat ze dan in het sociaal conservatieve en rechtse hoekje terechtkomen.

Yasmine Grey

"Ik denk dat veel jongeren niet voor een brexit durven te stemmen, omdat ze dan in het sociaal conservatieve en rechtse hoekje terechtkomen. Het is moeilijk om aan dezelfde kant te staan als die vervelende mensen. Tijdens het flyeren kwam ik die mensen ook tegen, maar dat waren echt enkelingen tussen de honderden 'leave'-stemmers."

"Ik vond het oneerlijk dat Cameron zich als premier uitsprak tegen een brexit. Hij had onafhankelijk moeten blijven en de campagne aan anderen over moeten laten. Alle paniek vandaag vind ik overdreven. De economie heeft ergere klappen gehad en het gaat nog steeds prima. Als de Britten gewoon blijven spenderen, blijft de economie ook draaien. Daar heeft de overheid weinig invloed op."

Hamish (rechts) en z'n familie

Hamish Reid (30) - 'bremain'

"Ik ben er misselijk van. Ik ben boos en bang. Gisteren heb ik gestemd om in de EU te blijven. Allereerst vanwege de globalisering; ik denk dat het stellen van meer grenzen ons in de verkeerde richting zal sturen. Een 'brexit' zal niet alleen slecht uitpakken voor de economie van Groot-Brittannië en het vrije reizen van de Britten, ik denk ook dat vertrekken uit de EU een teken van egoïsme en gebrek aan leiderschap is."

"Voor het eerst in m'n leven maak ik me zorgen over de toekomst van m'n familie en m'n baan.

Hamish Reid

"Voor het eerst in m'n leven maak ik me zorgen over de toekomst van m'n familie en m'n baan. Ik ben boos op Cameron die zo nodig dit referendum moest houden en boos op Farage en z'n mannen die al die haat en vreemdelingenhaat hebben aangewakkerd."

"We moeten meer doen om de wereld gelijkwaardig te maken; we moeten onszelf niet isoleren van de rest. Dit referendum is het ergste wat Cameron voor ons land heeft gedaan (en daar moet je flink je best voor doen). Als 'vertrekken' wint, staan we in een slechte positie."

Robin (r)

Robin Carpenter (26) - 'bremain'

"Mijn God, ik heb me nog nooit zo geschaamd om Brits te zijn. Ik heb voor 'blijven' gestemd, want ik geloof erin dat we samen sterk staan. Het idealistische idee van Groot-Brittannië dat ze het alleen zou aankunnen is verkeerd en ouderwets."

"Veel mensen zijn boos, omdat de 'leave'-campagne een vuile lastercampagne heeft gevoerd. Ze hebben oudere stemmers overgehaald om tegen te stemmen, terwijl zij het minst lang met de consequenties hoeven te leven. Ik hoop dat wij 'remainers' het allemaal verkeerd hebben, maar ik vrees dat we een langzaam verval zullen zien."

Ik hoop dat jullie ons jaren later, als een armoedig Groot-Brittannië weer aanklopt bij de EU, niet straffen voor de stomheid van onze grootouders.

Robin Carpenter

"In de hedendaagse wereld waar geprivatiseerde bedrijven meer macht hebben dan landen zelf is het belangrijker dan ooit dat we onze nationale trots achterwege laten. We moeten samen sterk staan achter gemeenschappelijke menswaardige doelen. Hoewel de EU verre van perfect is, is het het beste systeem dat er is."

"Ik hoop dat, jaren later, als een armoedig Groot-Brittannië weer aanklopt bij de Europese Unie, jullie onthouden dat deze generatie in grote meerderheid voor Europa heeft gestemd. Dat jullie ons niet straffen voor de stomheid van onze grootouders."

Roger Leif (21) - 'brexit'

"Dit is het resultaat waar ik voor naar de stembus ben gegaan. Ik heb ook totaal geen spijt, alle paniek nu is alleen maar speculatie. Mijn belangrijkste reden om voor een brexit te stemmen is de manier waarop de EU is georganiseerd. Op nationaal niveau zouden we een ondemocratisch orgaan als de Europese Commissie nooit accepteren."

"Dat ik aan dezelfde kant sta als UKIP-stemmers, maakt me niet uit. Voor hen gaat het om immigratie. Ik denk niet dat dat zo'n groot probleem is, maar dat we het nu verkeerd aanpakken. Met hun argumenten ben ik het niet eens, maar ik ben blij met hun keuzes.

Op wereldniveau is de EU toch een machtsblok waar een aantal derdewereldlanden onder lijdt.

Roger Leif

Ik denk dat de meeste jongeren voor de EU stemmen omdat ze geloven in een idee van samenwerken voor vrede en voorspoed. Maar als je naar de EU kijkt op wereldniveau, gebeurt dat niet. Dan is het toch een machtsblok waar een aantal derdewereldlanden onder lijdt. Als je in dat idee gelooft, moet je het op globaal niveau regelen, niet alleen in Europa."

"Dat Cameron nu vertrekt maakt me niet zoveel uit. Ik was sowieso geen fan. Dit referendum ging niet over de politiek in Westminster, maar over onze rol in de wereld."

Deel artikel: