Brexit banner

Brexit: nog een paar dagen hard tegen hard

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

Nog een week, en dan mogen Britten het echt zeggen: blijven ze in-, of stappen ze uit de EU? In de weinige tijd die hen nog gegeven is, proberen campagnevoerders landgenoten te overtuigen voor of tegen een brexit te stemmen. Wij vroegen een jonge voor- en tegenstander tijdens het flyeren naar hun argumenten.

"We moeten zelf bepalen wie er ons land binnenkomt en de controle over immigratie terugkrijgen", zegt de 24-jarige Hamish Hunter. Hij is vrijwilliger voor de leave-campagne, en vóór een brexit.

Hamish

“Natuurlijk zijn de hoge immigratiecijfers een probleem. Maar we hebben immigranten ook nodig, ze brengen geld in het laatje en vaardigheden mee die we hier kunnen gebruiken”, vindt Stefan Hyman (29). Hij zet zich in voor het remain-kamp, ook wel bekend als het bremain-kamp, en wil juist graag dat zijn land in de EU blijft.

Stefan

Het mag duidelijk zijn: immigratie is een belangrijk thema in het debat. Veel Britten vinden dat er veel te veel mensen hun land binnenkomen: vorig jaar kwamen er 630.000 mensen naar Groot-Brittannië, en bijna een derde van hen kwam uit EU-landen.

Koren op de molen van de leave-campagne, die veel stemmers trekt met de belofte dat de immigratiecijfers zullen dalen als de Britten uit de EU stappen en het afgelopen is met het vrij verkeer van personen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Intussen probeert de remain-campagne de aandacht te vestigen op hun stokpaardje: de economie. Er gaat geen dag voorbij of premier Cameron waarschuwt voor een negatief gevolg van een brexit.

De pond stort in, een recessie dreigt, honderdduizenden banen staan op de tocht, grote bedrijven vertrekken uit Londen, handelstarieven zouden stijgen: volgens het remain-kamp staat er de Britten heel wat te wachten als ze besluiten te vertrekken.

Brussel zal een brexit zo pijnlijk en duur mogelijk voor ons maken.

Brexit-tegenstander Stefan

'Pure bangmakerij'

"Dat is gewoon niet waar, echt onzin”, zegt Hamish, die als docent werkt. “Het is pure bangmakerij. Ze zouden wel gek zijn: Europa heeft net zo veel baat bij een goede handelsdeal als wij. Het Verenigd Koninkrijk vormt een enorme afzetmarkt, we kopen heel veel van Europa. Denk je nou echt dat Europese bedrijven het pikken als de handelstarieven met het Verenigd Koninkrijk omhoog gaan, en de handel daardoor lastiger wordt?"

Stefan vindt het juist ontzettend naïef te denken dat alles bij het oude kan blijven bij een brexit. Brussel zal de Britten niet tegemoetkomen, zegt hij. "Ze zullen een brexit zo pijnlijk en duur mogelijk voor ons maken. Ze laten ons echt niet makkelijk gaan", verwacht de jurist.

De EU-vlag hangt uit bij Stefan deze weken

"De Leavers zeggen dat we alle rechten en voordelen van een EU-lidmaatschap kunnen behouden, terwijl we geen lid meer zijn, en dus niet meer hoeven mee te betalen. Kom op zeg. Dat een verzinsel, totale onzin. Ze zeggen maar wat."

'Belangrijkste stem van je leven'

In de peilingen is het ontzettend spannend: beide kampen gaan nek-aan-nek. Ook weet tien tot vijftien procent van de Britten nog niet wat het gaat stemmen. De twee vrijwilligers hebben nog een week om zo veel mogelijk mensen te overtuigen van hun gelijk.

"Kies voor een vertrek uit de EU. Laten we zelf ons land weer gaan besturen", zegt Hamish tijdens een gesprek met een kiezer. "We zijn sterker, en beter af in de EU", vertelt Stefan een voorbijganger.

Over een ding zijn de twee het wel eens: iedereen moet naar het stembureau op 23 juni: "Het is de belangrijkste stem van je leven".

Deel artikel: