Bijna record-immigratie naar Groot-Brittannië
De immigratie naar Groot-Brittannië heeft bijna een record bereikt. Vorig jaar kwamen netto 333.000 migranten naar Groot-Brittannië. Dat zijn er 20.000 meer dan in 2014. Het is het op een na hoogste aantal sinds het land in 1975 begon de migratiecijfers bij te houden. De cijfers zijn koren op de molen van voorstanders van een vertrek uit de EU.
Groot-Brittannië trok vorig jaar 630.000 migranten, terwijl er 297.000 mensen emigreerden. De toename van de netto migratie komt vooral doordat minder mensen het land verlieten, blijkt uit cijfers van het Nationaal Bureau voor de Statistiek.
De cijfers zijn een tegenvaller voor premier Cameron, die zes jaar geleden beloofde dat hij de immigratie drastisch zou verminderen naar maximaal 100.000 mensen per jaar.
Schandalig
Boris Johnson, prominent voorstander van een brexit, zegt dat de cijfers aantonen hoe schandalig de regering heeft gefaald. Volgens hem is Groot-Brittannië hard op weg naar de 80 miljoen inwoners."Dat is een gigantische verandering in onze levens, waarvan ik denk dat weinig mensen in dit land die hebben gewild."
De 'banenfabriek' Groot-Brittannië werkt als een magneet op mensen uit het buitenland. Meer dan de helft van de immigranten komt omdat ze een baan hadden gekregen in Groot-Brittannië, de rest komt om werk te zoeken. Het gaat zowel om hoogopgeleiden als laagopgeleiden.
Een groot deel van de immigranten komt uit de Europese Unie: vorig jaar 184.000 mensen. Dat waren er 10.000 meer dan in 2014. De migratie uit de EU, en dan vooral uit de armere lidstaten zoals Polen en Bulgarije, is een doorn in het oog van veel Britten. Immigratie is dan ook een van de belangrijkste thema's tijdens het referendum over uittreding uit de EU op 23 juni.
"We moeten zelf ons immigratiebeleid bepalen op grond van de behoeften van de Britse economie", aldus Boris Johnson. Hij wil dat wel de hoogopgeleide ingenieurs uit India makkelijk naar zijn land kunnen komen, maar dat de grenzen niet automatisch open zijn voor iedereen uit de EU-lidstaten. "Wat er nu gebeurt, gebeurt volstrekt zonder goedkeuring van de Britten."