Moet je als YouTuber roekeloos zijn voor veel views?

Meeliften op het dak van een rijdende trein, dat zijn we gewend van forensen uit India en 007 Daniel Craig; niet van Nederlandse tieners met een cameraatje. YouTuber Willem Vink deed het en kreeg de politie in zijn nek. Allemaal voor het vermaak van z'n kijkers zegt-ie zelf, maar is hij nu te ver gegaan?

Een van de grootste Nederlandse YouTubers, Jordi 'Kwebbelkop' van den Bussche, vindt van wel. "Dit is een heel slecht voorbeeld. Vooral veel kinderen kijken naar dit soort vlogs en gaan er vanuit dat dit gewoon gaaf is en zonder consequenties blijft. Eigenlijk vind ik hem gewoon een sukkel met deze actie."

Had-ie twintig jaar geleden hetzelfde gedaan, dan had niemand het erover gehad.

YouTuber Kwebbelkop

Maar doet hij dit wel voor alle aandacht, vraagt Kwebbelkop zich af. "Ik denk dat hij deels ook gewoon een waaghals is die dit deed voor de kick. Want had hij twintig jaar geleden hetzelfde gedaan, dan was het niet gefilmd en op YouTube beland. Dan had niemand het erover gehad."

Een andere bekende YouTuber, Thomas van der Vlugt, kijkt er iets anders naar. Thomas bereikt met z'n mede-​StukTV'ers meer dan een miljoen abonnees met zijn video's en zegt: "Dit is een incidentje, die jongen zal er wel van leren. Maar het is wel een goede video, het is nieuw. Maar aan de andere kant natuurlijk ook weer superdom."

'Sorry Veolia'

Dat het superdom was, lijkt Willem Vink zelf inmiddels ook in te zien. Hij ging langs op het kantoor van Veolia voor een gesprek met directeur Ben Dwars.

De jongens van Ponkers zoeken op Youtube ook grenzen op en deden ooit iets soortgelijks: ze hingen aan een tram. "Dat was op dat moment heel gaaf, maar toen we hoorden dat jonge kijkers dit nadeden, dachten we er toch iets anders over."

Uiteindelijk werden de jongens gepakt en werd ze duidelijk gemaakt dat dit echt niet kon. "Heb je weleens iemand onder een tram zien liggen? Wij wel en dat is niet zo leuk."

Tegen dagblad De Gelderlander zegt de politie dat ze de actie van Willem Vink ontoelaatbaar en levensgevaarlijk vinden. "In Nederland komt dit gelukkig heel weinig voor. Maar in het buitenland zijn er al heel veel slachtoffers en ook doden gevallen bij vergelijkbare stunts. Ook al lijkt het door zo'n filmpje heel leuk - dat is het niet."

"Ook wij als politie zitten er niet op te wachten om bij iemand langs te moeten voor een slechtnieuwsverhaal. We hopen dan ook dat de video geen aanzuigende werking heeft."

Deel artikel: