Willem op de trein
NOS Nieuws

Treinsurfer Willem heeft spijt, maar deed het 'voor de kick'

Hij besloot samen met een vriend vanaf een viaduct op een trein te springen en een stukje mee te reizen. Nu doet ov-bedrijf Veolia aangifte tegen hem. De Brabantse vlogger Willem Vink (18) heeft spijt van zijn actie, zegt hij tegen radiozender Qmusic. "We zijn met bloemen en taart onderweg naar Veolia. We zijn echt heel erg geschrokken. Het is geen pretje om al die reacties te lezen."

Vink maakte de video omdat hij naar eigen zeggen leeft van het krijgen van kicks, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik vind het leuk om mensen te entertainen met video's van dingen die nog nooit zijn gedaan. Puur om te vermaken."

Ik doe Jackass ook niet na.

Willem Vink

Er zou geen hype zijn ontstaan als jongerenzender BNN of het op YouTube gebaseerde tv-programma Streetlab had 'getreinsurft', denkt hij. Volgens de vlogger worden op YouTube vaker soortgelijke video's geplaatst. "Je zou YouTube dan eigenlijk moeten verwijderen."

Hij verwijst naar het Amerikaanse voorbeeld Jackass. Daar gooiden ze met dartpijltjes op de rug van iemand. "Dat doe ik ook niet na."

Door onderstaande video heeft Vink nu een aanklacht van Veolia aan zijn broek hangen:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De 18-jarige vlogger zegt dat hij van tevoren drie keer de route heeft gecontroleerd en "met alles rekening heeft gehouden". "We wisten dat er niets fout kon gaan", zegt Vink. "Daarom hebben we het gedaan. Het zou een heel vette ervaring zijn."

Dat Vink alles van te voren heeft gecontroleerd, vindt woordvoerder Nicky Jansen van Veolia geen excuus. "We doen er alles aan om het spoor veilig te houden en er gebeuren af en toe afschuwelijk dingen. Dat zijn menselijke drama's. Dit soort idioten – ik heb er echt geen ander woord voor – denkt dat dit grappig is. Als ze er echt zo goed over hebben nagedacht, dan hebben ze er vast ook over nagedacht dat de politie vanmiddag op de stoep staat."

Ik wil iedereen die denkt dat dit vet en cool is oproepen het niet na te doen.

Nicky Jansen

Volgens Jansen wacht de vlogger "een hoge straf". Ze verwijst naar artikel 164 van het Wetboek van Strafrecht. Daarin staat dat iemand die opzettelijk gevaar veroorzaakt in onder meer het spoorverkeer, een maximale celstraf kan krijgen van vijftien jaar of een hoge boete.

Strafrechtadvocaat Mieke Eversteijn zegt dat ze het dossier niet kent, maar dat het kan zijn dat er een straf wordt opgelegd met een schrikeffect. "Dat is dan een straf die bij lange na de vijftien jaar niet haalt, maar eerder de strekking van een voorwaardelijk straf heeft. Toch zo'n jongen even flink laten schrikken."

Iedereen nu gewaarschuwd

Vink denkt dat doordat de video veel media-aandacht krijgt, mensen het nu écht niet zullen nadoen. "De politie is ingeschakeld. Iedereen is gewaarschuwd en weet wat de gevolgen zijn. Ik ben blij dat ik degene ben die wordt aangepakt. Nu zullen mensen het zeker niet meer doen."

Daar gelooft Jansen niet in. Zij denkt dat er juist door dit soort video's na-aapgedrag ontstaat. "Dit wordt gezien door jongeren die dat leuk vinden. Ik wil iedereen die denkt dat dit vet en cool is, oproepen het niet na te doen. Het is levensgevaarlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl