Eric Arnold

'Mijn passie ligt in de bergen, dat wil ik echt afmaken'

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold bereikte gisteren de top van de Mount Everest, maar gaat nooit meer aan de afdaling beginnen: vanmorgen werd bekend dat hij vannacht in zijn slaap is overleden door hoogteziekte.

Vorige week vrijdag sprak hij nog met Giel Beelen op 3FM. Hij was toen al op de berg en zou snel met de klim beginnen. Omdat het weer niet meewerkte, konden ze pas zondagnacht omhoog.

In het gesprek met Giel gaf Arnold ook al aan dat de afdaling het gevaarlijkst is van zo'n hele klim: "Twee derde van de ongelukken gebeurt op de weg terug. Dat zit hem in twee dingen: naar beneden lopen is moeilijker. En het is mentaal: de top is de veiligste plek; je moet zorgen dat je geconcentreerd gaat afdalen."

Arnold vertelde ook over de voorbereidingen, over eten en afvallen. "De laatste dagen waren rustdagen. We zijn al tot 7100 meter geklommen, maar dan moet je weer terug omdat je lichaam gewoon nog niet aan de hoogte is aangepast. In de dagen dat we weer omhoog gaan en in het basiskamp zijn, vreet ik me tien slagen in de rondte, omdat je veel afvalt."

"Het is normaal dat je tijdens een expeditie 8 tot 10 kilo kwijtraakt, maar tegelijkertijd moet je goed getraind aan de expeditie beginnen."

Onderweg naar de top werd hij ziek. Hij kreeg antibiotica en voelde zich daarna weer sterk genoeg om verder te klimmen.

Gisteren lukte het dan eindelijk om de top te bereiken, een lang gekoesterde wens, zei hij tegen Giel: "Het is echt mijn jeugddroom. Ik had vroeger boven mijn bed een poster hangen van de Everest, naast die van Pamela Anderson trouwens. Die laatste droom is een beetje weg, maar die eerste is altijd gebleven. Mijn passie ligt echt in de bergen, dus dat ik wil ik echt een keertje afmaken."

Vorig jaar overleefde hij zijn poging ternauwernood: hij maakte de aardbeving in Nepal op de Mount Everest mee. "Ons kamp is wonder boven wonder onaangetast", schreef Arnold toen op zijn weblog. "We dalen af naar het basiskamp. Ik realiseer me hoeveel geluk ik heb gehad."

Met de dj sprak hij af om volgende week te bellen, als hij de top had bereikt. "Als het lukt, schreeuw ik het uit van enthousiasme aan de telefoon."

Het was zijn vijfde poging 's werelds hoogste berg te bedwingen. Eric Arnold is 35 jaar geworden.

Eric Arnold

Deel artikel: