Wekdienst van zondag 15 mei: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, Het wordt vandaag waarschijnlijk de koudste pinksterzondag sinds 1936. Het wordt niet warmer dan een graad of 12. Ook morgen is het fris, daarna gaat de temperatuur weer wat omhoog.

Wat heb je gemist...

Het Eurovisie Songfestival is gewonnen door Oekraïne. Zangeres Jamala won met het nummer 1944, dat ging over de deportatie door de Sovjet-Unie van de Krim-Tataren naar Azië. "Ik wist dat je de mensen kan raken als je zingt over iets dat echt gebeurd is", zei ze na afloop. Jamala is zelf van Krim-Tataarse afkomst. Douwe Bob werd elfde met zijn nummer Slow Down. Hij was teleurgesteld over de uitslag en wilde nog niet meteen reageren.

'Ik wist zeker dat ik met de waarheid mensen kon raken'

De KNVB start een matchfixing-onderzoek bij een wedstrijd tussen jeugdteams van twee amateurclubs. De B-junioren van Eendracht'30 wonnen met 23-0 van ST Avios-DBV. Door die bizarre uitslag werden ze alsnog kampioen, op doelsaldo. De teams hadden de monsterscore afgesproken om te voorkomen dat een andere club kampioen zou worden. Die club is niet geliefd bij andere teams omdat ze partijdige clubscheidsrechters zouden hebben.

Op een veiling in Dallas hebben veertien grijze haren van de Amerikaanse president Thomas Jefferson 6875 dollar (6080 euro) opgebracht. Dat is twee keer zo veel als het veilinghuis had verwacht. Thomas Jefferson was tussen de derde president van de VS en mede-auteur van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en grondwet. Op zijn sterfbed knipte zijn arts een lok van zijn haar af. Dat bleef generaties lang in bezit van de familie van de arts.

Verder vandaag...

Maakt Max Verstappen kans op een podiumplek tijdens de Grand Prix van Spanje. Max reed een goede kwalificatie en mag als vierde starten. Ook is het vandaag de laatste dag van het driedaagse feest voor de Britse koningin Elizabeth. De vorstin werd in april 90, wat reden was voor een feestje. Op Windsor Castle komen onder meer Kylie Minogue en Andrea Bocelli optreden. Verder is er een ruiterparade met zo'n 1.000 paarden. De feestelijkheden worden live uitgezonden op de Britse tv.

Deel artikel: