Carlos Sainz passeert de volgepakte tribunes op het circuit van Barcelona

Frustratie bij Sainz-fans: Max heeft de wind mee

"Ik gun Max Verstappen een heel goed resultaat. Maar iedereen vergeet wel dat Carlos Sainz bij Toro Rosso behoorlijk aan Max gewaagd was." Aan het woord is de Spaanse journalist Paco Cavaller.

Voor hem, en veel andere Spaanse Formule 1-fans, zijn de druiven dit weekeinde een beetje zuur. Verstappen bepaalt vooralsnog het verhaal van de Grand Prix van Barcelona, terwijl het eigenlijk om de Spanjaarden Sainz en Fernando Alonso zou moeten draaien. Voor de supporters van Sainz, voormalig teamgenoot van Verstappen, is dat extra pijnlijk.

Cavaller is, behalve journalist en Formule 1-gek, zelf ook sporter. Hij is reservedoelman van de Spaanse hockeyclub Real Club de Polo. Een topclub, waarmee hij ook actief is geweest tijdens de Euro Hockey League. In de kwartfinales van het toernooi werd hij met zijn club uitgeschakeld door Amsterdam, dat vanmiddag de finale speelt. Maar dit weekeinde wil hij even niet over hockey praten.

Speciale aanbieding

"Onze grote rivaal, Atlètic Terassa, speelt dit weekeinde in de EHL, verderop in Barcelona. Dus daar blijf ik ver vandaan, daar wil ik niets mee te maken hebben", stelt Cavaller. Gelukkig voor hem waren de Spanjaarden in de halve finales niet opgewassen tegen Kampong: 5-1.

Tijd om aan hockey te denken, heeft de goalie sowieso niet. Hij is een van de gelukkigen die de race in Barcelona doorbrengt op de Carlos Sainz-tribune. Het was een speciale aanbieding van de voormalige teamgenoot van Verstappen: voor 99 euro mochten zijn fans drie dagen doorbrengen op het circuit. Inclusief petje, shirt en vlag.

Paco Cavaller op de 'Carlos Sainz-tribune' in Barcelona

Voor de gemiddelde Spanjaard is een bezoek aan het Formule 1-circus onbetaalbaar, dus het vak vol fans van Sainz was snel gevuld. De tribune bevindt zich in 'Het Stadion': het derde deel van het circuit, het traagste gedeelte met chicanes. Een gedeelte met twee Spaanse kolonies.

Eén bocht verder dan de Sainz-tribune is namelijk de Fernando Alonso-tribune, vol met Oviedo-vlaggen en de blauwe en gele kleuren van Asturië, waar de McLaren-coureur geboren is. Alonso blijft de grote held voor de Spanjaarden, maar de populariteit van Sainz is groeiende.

De Fernando Alonso-tribune op vrijdag, nog zonder fans

Toch zijn de fans van Sainz een tikkeltje gefrustreerd. En dat komt door Max Verstappen. De 18-jarige Nederlander maakte begin deze maand de plotselinge overstap van opleidingsteam Toro Rosso naar grote broer Red Bull en nam als teamgenoot afscheid van de 21-jarige Spanjaard.

Als coureur mag je maximaal twee jaar in het opleidingsteam van Toro Rosso rijden. Nu Verstappen al in een Red Bull-bolide rijdt, wordt het moeilijk voor Sainz, erkent Cavaller. En nu wordt de Spanjaard op zijn eigen thuiscircuit ook nog overvleugeld door Verstappen.

Gekantelde pech

"Ik zeg niet dat Carlos beter is dan Max, maar het scheelde vaak niet veel", stelt Cavaller. "Sainz had vorig seizoen net iets meer pech dan Verstappen, met het materiaal en met de Renault-motoren. Max had er in het begin veel last van, maar Carlos vooral in de tweede helft van het seizoen."

De pech kantelde van Verstappen naar Sainz, constateert Cavaller. Het is de frustratie van de Sainz-fans: Max heeft de wind mee. De Nederlander start vandaag vanaf startplek vier, de Spanjaard vanaf plek acht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl