Bij de verzekering claimen dat je laptop gestolen is, omdat 'ie een beetje langzaam is geworden. Fraude. Het geld is misschien snel verdiend, maar het kan je aardig in de problemen brengen. Want wat gebeurt er eigenlijk als je verzekeraar erachter komt dat je ze probeert op te lichten?
"Er zijn verschillende scenario's", legt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars uit. "De één geeft zijn verloren zonnebril als gestolen op, de ander is er echt op uit om duizenden euro's te verdienen door de verzekering op te lichten."
Als je verzekeraar ontdekt dat jij je zonnebril van Ray-Ban hebt laten liggen op je strandbedje aan de Turkse Rivièra in plaats van dat 'ie is gestolen, wordt je claim niet uitgekeerd en je polis beëindigd. Dan kun je dus op zoek naar een nieuwe verzekeraar.
Buis: "En daar moet je verklaren waarom je weggestuurd bent bij je oude verzekeraar. Lieg je en de verzekeraar komt erachter, dan wordt je verzekering ook daar per direct opgezegd. Je naam wordt dan op een zwarte lijst gezet, die door alle verzekeraars in Nederland te zien is."
"Je naam wordt ook op die lijst gezet als je een serieuze fraudepoging hebt gedaan bij je maatschappij. Bijvoorbeeld als het om hogere bedragen gaat dan bij een zonnebril." Afhankelijk van de ernst van de fraude sta je 3, 5 of 8 jaar op die lijst.
En op die lijst wil je niet staan. "Eenmaal op die zwarte lijst wordt het moeilijker voor je om nog een verzekering af te sluiten", zegt Buis. Je kunt dan eigenlijk alleen nog terecht bij Rialto. Bij die verzekeraar worden risicogroepen zoals fraudeurs verzekerd. Je betaalt er in de meeste gevallen een veel hogere premie en krijgt op maat gemaakte polisvoorwaarden.
Dan ben je dus niet verzekerd als er écht een keer wordt ingebroken.
"Bij iedere aanvraag voor een verzekering die hier binnenkomt, bepalen we wat de premie wordt en wat we wel en niet gaan dekken. Op die zwarte lijst staat ook het verzekeringsverleden van iemand die bij ons aanklopt, dus weten we precies wat er allemaal al is voorgevallen", zegt Carla le Noble van Rialto.
"Overdreven gezegd: als er in het verleden zogenaamd iedere maand bij iemand werd ingebroken, kunnen we besluiten dat je geen inbraakverzekering bij ons kunt afsluiten. Dan ben je dus niet verzekerd als er echt een keer bij je wordt ingebroken."
Een verzekeraar kan ook besluiten om aangifte te doen bij de politie van verzekeringsfraude. Dan heb je dus geen verzekering meer, staat je naam op een zwarte lijst en doet de politie onderzoek naar jouw poging van oplichting.