NOS Nieuws

Doorsnee verzekeringsfraudeur is 40-jarige man met auto

Mannen plegen veel vaker fraude met verzekeringen dan vrouwen, blijkt uit onderzoek van het Verbond voor Verzekeraars. Gemiddeld claimen die mannen het vaakst een te hoge schade aan hun auto, en lopen ze rond hun veertigste tegen de lamp.

Er wordt jaarlijks voor miljoenen euro's met verzekeringen gefraudeerd, concluderen onderzoekers die miljoenen claims hebben geanalyseerd. Dat kost een gemiddeld huishouden jaarlijks zo'n 100 euro aan extra premie.

Autoschade

Er wordt het meest gefraudeerd met autoverzekeringen. Op de tweede plaats staan de verzekeringen voor brand en inbraak, gevolgd door aansprakelijkheidsverzekeringen.

Ook met reisverzekeringen wordt vaak geknoeid, en daarbij zijn vrouwen oververtegenwoordigd. Zij zijn, met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar, jonger dan mannelijke fraudeurs.

Relatief gezien wonen de meeste oplichters van verzekeraars in Flevoland. Per 10.000 inwoners staan in die provincie 15.1 mensen geregistreerd als fraudeur. In Friesland wonen relatief de minste fraudeurs.

Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars gebruikt een "typische anekdote" om aan te tonen hoe fraudeurs op een knullige manier door de mand vallen. "Een vrouw claimde een dure tas te hebben verloren op reis. De verzekeraar vroeg haar daarom om bewijsmateriaal. Ze had niet veel foto's, maar toevallig wel eentje waar ze opstaat met die tas. Toen we goed keken bleek die foto gemaakt te zijn in de aankomsthal van Schiphol. Tsja."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl