Vijf jongeren- en studentenorganisaties willen de basisbeurs terug. Onder meer de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Jong hebben daarover een brandbrief aan minister Bussemaker gestuurd.
Dit studiejaar zijn er 7 procent minder inschrijvingen in het hoger onderwijs. Deze week werd bekend dat het vooral om kwetsbare jongeren gaat die niet meer studeren. Voor tegenstanders van het leenstelsel is dat hét bewijs dat studeren voor sommige mensen te duur wordt.
Als de politiek niet meegaat in de plannen van de organisaties, dan willen de jongerenorganisaties dat er concrete maatregelen worden genomen om het hoger onderwijs voor iedereen weer eerlijker te maken. Zij vinden nu dat er te veel 'kansongelijkheid' is.
Ze komen met vier actiepunten. Zo zou de aanvullende beurs verhoogd moeten worden. "Door het leenstelsel is de drempel om te gaan studeren te hoog geworden", zegt FNV Jong voorzitter Esther Crabbendam. "Om het onderwijs toegankelijk te houden moet er op korte termijn worden ingegrepen. Voor kwetsbare groepen moet de aanvullende beurs worden verhoogd."
Ook wordt er in de brief opgeroepen om te stoppen met selecteren. Minister Bussemaker noemde dinsdag in de Tweede Kamer de strenge selectie van sommige hbo-opleidingen als een belangrijke oorzaak van het lagere aantal inschrijvingen.
De initiatiefnemers van de brief willen verder dat de doorstroom van mbo naar hbo beter wordt. Ook moeten leerlingen met een functiebeperking weer extra geld krijgen.
Zij kunnen niet naar het hbo
We spraken deze week met Kevin (20) en Alexander (24). Beide hebben te weinig geld om de door hun gewenste hbo-opleiding te volgen. "Ik heb geen zin om nog jarenlang terug te moeten betalen, als ik eenmaal klaar ben", zei Kevin. Alexander gaat na zijn mbo-opleiding werken en sparen. Hij moet en zal naar het hbo. "Ik wil ondernemer worden en dan heb ik die opleiding gewoon nodig."