NOS Op 3
EPA

Natte olifanten, dronken toeristen en veel waterpistolen. Vandaag is het Thais nieuwjaar begonnen, ook wel 'het grootste watergevecht ter wereld'. Songkran heet dit. Een meerdaags feest waarbij mensen door het hele land elkaar nat gooien.

Toeristen en de lokale bevolking vieren het feest samen AFP

Nederlander Dave Numan (39) weet er alles van. Hij werkt bij fietstouringbedrijf Bangkok Biking, woont al 5 jaar in Thailand en wist dus wat hem te wachten stond. "Ik ben maar met de taxi naar mijn werk gegaan en ik ben droog gebleven", vertelt hij.

Dave Numan (rechts) Privéfoto

Songkran wordt in Bangkok vooral gevierd in de toeristische wijken. Daar zijn de kantoren dicht, de straten afgesloten en staat iedereen met waterpistolen op straat. "Ook rijden er pick up-trucks rond met tonnen water die ze over je heen gooien."

Het maakt niet uit of je jong of oud bent, niemand is 'veilig' AFP

"Of het vooral een toeristenfeestje is?" Numan: "Het is juist een feest voor de hele familie. 's Ochtends gaan de mensen naar de tempel en 's middags vullen ze hun waterpistool en wordt er ook flink gedronken."

Toeristen worden in de watergevechten trouwens niet gespaard." Om die reden biedt Numan 'zijn' fietstoeristen plastic zakjes aan. "Zodat hun sigaretten en camera droog blijven."

Ook toeristen worden natgespoten in Bangkok EPA

Vanwege extreme droogte is het echter maar de vraag of het festival dit jaar wel drie dagen duurt, zoals normaal. "Ik heb gehoord dat het misschien met een dag wordt ingekort", vertelt Numan.

"Dat is op verzoek van de boeren. Zij hebben erg last van de droogte. Er zou misschien een gek signaal van uitgaan als er in Bangkok dagenlang met water wordt gegooid."

Iedere passant kan 'slachtoffer' worden tijdens het feest EPA

Morgen heeft Numan vrij en kan hij zelf mee gaan feesten. Maar hoewel het bijna 40 graden is, mag hij niet in zijn blote bast de straat op. "Een man mag hier officieel niet zijn T-shirt uitdoen", vertelt hij. "Iedereen loopt in een speciaal Songkran-shirt, een soort Hawaï-blouse. Een korte broek mag wel. Gelukkig, want het is zeker 40 graden."

STER reclame