Songkran-festival
NOS Nieuws

Droogte of niet, 'het grootste watergevecht ter wereld' gaat door

Thailand heeft last van de ergste droogte in 20 jaar, maar het Songkran-waterfestival gaat door. De militaire machthebbers in Thailand willen de toeristische trekpleister niet opgeven vanwege de droogte. Het 'grootste watergevecht ter wereld' begint woensdag bij de aftrap van het Thaise nieuwjaar.

Feestvierders gaan elkaar tijdens het festival op straat te lijf met emmers water en waterpistolen. Sommige wegen worden speciaal afgesloten voor straatfeesten met luide muziek en drank.

Het Thaise ministerie van Toerisme kreeg de opdracht de droogte voor toeristen te relativeren, zodat niemand zijn of haar vakantieplannen zou omgooien uit angst voor een watertekort. Het gaat om honderden miljoenen euro's aan inkomsten die de toeristische sector anders misloopt. In totaal worden zo'n half miljoen bezoekers verwacht voor het festival.

'Solidair met boeren'

Volgens milieu-activisten is het misplaatst om Songkran dit jaar door te laten gaan, nu 17 van de 77 provincies last hebben van de ergste droogte in twee decennia. Ze willen solidariteit voor de boeren, die vanwege de droogte wel van de autoriteiten hun watergebruik moeten beperken. In sommige gebieden is het kraanwater al afgesloten.

Droogte in de provincie Ayutthaya

De regering komt niet verder dan ouders op te roepen om hun kinderen te leren zuinig met water om te gaan en het niet drie dagen lang rond te spuiten. Tegenstanders van het festival vinden dat de regering zijn prioriteiten niet op orde heeft. Er zijn wel strenge regels voor vrouwen en transgenders die zich te schaars kleden. Zij kunnen daarvoor gearresteerd worden.

Maatregelen

Bangkok treft op eigen houtje maatregelen om het watergebruik te beperken. Zo is er een avondklok voor watergevechten na 21.00 uur en wordt het festival beperkt tot drie dagen. Zo hoopt de hoofdstad tot 5 miljard liter water te besparen.

In de toeristische trekpleister Ayutthaya, met zijn beroemde ruïnes van het gelijknamige oude koninkrijk, proberen ze op een wel erg bijzondere manier water te besparen. Ze zeggen daar olifanten te trainen minder water te verbruiken bij de festiviteiten en beter te mikken op mensen, zodat er minder water wordt verspild.

'Festival is ondanks de droogte gewoon heel veel plezier maken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl