Verschillende soorten poppers

Britten kunnen voorlopig nog aan de designerdrugs

Denk je als Britse regering een einde te maken aan de verkoop van psychedelische designerdrugs (legal highs), waaronder poppers, doe je dat per ongeluk toch niet. Eerst bleek al dat poppers niet psychedelisch genoeg waren om onder de nieuwe wet te vallen, nu twijfelt de Britse regering aan de wet als geheel en is de invoering ervan uitgesteld. De wet, die volgende week zou ingaan, zou te vaag zijn voor de politie om te handhaven: want wanneer is iets een psychedelische drug, en wanneer niet?

Zelfs de Adviesraad Drugsmisbruik in Engeland (ACMD) kon dat antwoord niet geven. De adviesraad werd door de regering gevraagd om de Psychoactive Substances Act te beoordelen en concludeerde dat poppers helemaal niet zo gevaarlijk zijn en er niet onder vallen. Ook is de omschrijving van wat psychedelische drugs te vaag. De Britten wilden de wetgeving in eerste instantie toch doorvoeren, maar durven dat toch niet aan.

Dat zorgt voor opluchting bij gebruikers en ook onder de homogemeenschap, waar poppers veel gebruikt worden. Een Brits parlementslid gaf tijdens een debat zelfs toe dat hij poppers gebruikte. Hij zei dat er niks mis mee is en dat het "ongelooflijk dom" zou zijn als ze verboden worden.

Wat staat er in de nieuwe wet?

De nieuwe regelgeving (Psychoactive Substances Act) moet de verkoop van ‘legal highs’, waaronder poppers, verbieden. Legal highs zijn psychedelische synthetische drugs die hetzelfde effect hebben als bijvoorbeeld cannabis, mdma en lsd, maar een andere chemische samenstelling hebben. Synthetische vervangers voor het echte werk dus, en vaak vele malen gevaarlijker: getest zijn ze namelijk niet. Onder legal highs vallen ook designerdrugs.

In de wet staat dat stoffen die "het centrale zenuwstelsel van de persoon onderdrukken of stimuleren" of die "iemands geestelijke welzijn beïnvloeden" niet langer verkocht mogen worden. Doe je dat toch? Dan zou je een gevangenisstraf kunnen krijgen van maximaal zeven jaar.

Onder legal highs vallen ook sommige medicijnen, cafeïne, nicotine en alcohol, maar die zijn uitgesloten. Oftewel: alles is verboden, behalve als het op de lijst met toegestane middelen staat.

Het bezit van legal highs wordt niet verboden, daar zou niet op te controleren zijn. “Jongeren die poppers gebruiken, nemen een groot gezondheidsrisico, maar de verkopers laten jongeren deze risico’s nemen. Daarom pakken we de verkoop aan en niet het gebruik", aldus Mike Penning, de Britse minister van Politie en Justitie, in februari tijdens een debat.

In Ierland werd vijf jaar geleden een vergelijkbare wet ingevoerd met veel bombarie. De regering daar verwachtte dat smart- en onlineshops die legal highs verkochten, zouden verdwijnen. Dat gebeurde in eerste instantie ook, maar toen enkele rebelse smartshop-eigenaars het tot rechtszaken liet komen, bleek ook die wet te vaag: de rechter stelde hen in het gelijk en vond de omschrijving van psychedelische drugs te vaag. Sinds de invoering van de wet zijn er maar enkele smart- en online shops veroordeeld.

Deel artikel: