Intercity in de avondspits op Den Haag Centraal

Studenten organiseren NK treinreizen in de spits

Het moet de oplossing worden voor te drukke treinen en zou bovendien een besparing van 200 miljoen op de OV-studentenkaart opleveren: collegetijden verspreiden over de dag. Dan hoeven studenten niet meer allemaal in de spits te reizen.

Dat de NS en universiteitsbesturen gisteren over dit voorstel spraken, leidde tot verbazing bij studenten. Zij waren niet uitgenodigd voor het overleg.

Zes studenten uit Rotterdam besloten iets terug te doen. Ze startten een Facebook-evenement voor een NK treinreizen in de spits. Inmiddels heeft het initiatief de steun van koepelorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Een van de initiatiefnemers is de 19-jarige student Fritz Keijzer, die facility management studeert in Rotterdam. Het begon allemaal als een ludieke actie. Nog geen 24 uur na het aanmaken van de Facebookpagina kan hij de impact van zijn plan nog maar amper bevatten.

"We lazen gistermiddag het nieuws over hoe de NS studenten uit de spits wil weren, en kwamen zo op het idee om met z'n allen de spits in te gaan. Sindsdien is het echt onwijs hard gegaan."

De 18-jarige Amsterdamse student Jeroen Stokkel deelde vervolgens zijn petitie Studenten in de spits op de Facebookpagina. Die staat inmiddels op 13.000 ondertekeningen.

We zijn nog aan het invullen hoe we deze actie precies gaan vormgeven.

Organisator Fritz Keijzer

Toen de jongens duidelijk werd hoe groot het succes van de oproep was, kwamen ze 's avonds bij elkaar op een kantoortje van één van de vrienden. "We zijn nog aan het invullen hoe we deze actie precies gaan vormgeven. Wat in elk geval vaststaat is dat het op 8 maart gaat plaatsvinden."

Fritz heeft wel een duidelijk doel met het NK spitsreizen. "We willen zo veel mogelijk aandacht genereren voor de studenten en docenten die hierdoor getroffen worden. Het zou mooi zijn als de NS en de universiteitsbesturen na 8 maart op andere gedachten komen en de studenten gewoon met rust laten."

NS: wij zijn er klaar voor

De NS laat weten er klaar voor te zijn als de actie dinsdag doorgaat. "We houden al twee keer per dag een NK spitsrijden: een keer 's ochtends en een keer 's avonds", lacht een woordvoerder. "Zonder gekheid, studenten zijn van harte welkom om in de spits te reizen. Dat doen ze al elke dag, dus dat zal dinsdag niet anders zijn."

Volgens de woordvoerder is het niet zo dat studenten niet mee mogen praten. Er zouden momenteel slechts verkennende gesprekken worden gevoerd tussen de NS en schoolbesturen. "Laat ik voorop stellen dat er nog niets is besloten. Als we nu eerst eens gaan kijken wat er überhaupt mogelijk is, dan gaan we uiteindelijk zeker met studenten om tafel."

Deel artikel: