'In het weekend ben ik echt niet op school te vinden'

Studenten 's avonds en in het weekend college laten volgen om zo het openbaar vervoer te ontlasten en energie te besparen. Dat vindt de Hogeschool Utrecht een goed idee. Daarom wil de school flexibele collegetijden invoeren in het nieuwe studiejaar (2016-2017). Daar zijn niet alle studenten blij mee.

Studentenunie Vidius vreest dat het studenten klauwen met geld gaat kosten. "Studenten hebben al wat te lijden onder het leenstelsel", zegt voorzitter Pijke Dorrestein. "Om rond te kunnen komen moeten veel studenten werken. Met flexibele studietijden wordt het hebben van een bijbaan wel heel lastig."

Pijke Dorrestein

Nu zitten de bussen naar de hogeschool vaak overvol in de spits. Door de lessen beter te spreiden, zijn er minder bussen nodig en zal de verkeersdruk afnemen, voorspelt de HU.

"Nu wordt het onderwijs aangepakt om het openbaar vervoer te ontlasten", zegt Dorrestein. "Wij vinden dat heel vreemd voor een hogeschool, omdat je dan je eigen kerntaak opzij schuift."

Volgens de school gaan de flexibele tijden niet voor iedereen op. Alleen de deeltijd bachelorstudenten en masterstudenten krijgen te maken met colleges in de namiddag, in de avond en op zaterdag. De lessen van voltijdstudenten worden op werkdagen ingeroosterd en kunnen doorlopen tot uiterlijk 19.00 uur.

Avondles is prima, maar in het weekend ben ik toch echt niet op school te vinden

Kas van Vliet, student HU

Behalve flexibele lestijden wil de hogeschool ook online lessen aanbieden. Als studenten vanuit huis college volgen, hoeft de school minder gebruik te maken van de gebouwen. Daarmee wil de school minder CO2 uitstoten.

Dus niet meer 2 uur reizen voor lessen van 2 uur? Gaan we dan ook het uitprinten van elk artikeltje verbannen? Hope so

Jennifer Schoorlemmer, student HU

Een mooi streven, maar het valt bij Dorrestein allemaal een beetje rauw op z'n dak. "Ik vind het een slechte zaak van de HU omdat dit iets is wat je absoluut met studenten moet bespreken."

Maar dat is wel gebeurd, zegt HU-woordvoerder David Uitdenbogaard. "Voor de operatie hebben we instemming van de Hogeschoolraad gehad en daar zitten ook studenten in."

Deel artikel: