Wang Hui

Waar gaat het mis tussen ADO en Wang?

Het loopt niet lekker tussen ADO Den Haag en Hui Wang. In een interview met De Volkskrant zegt de Chinese eigenaar dat hij te aardig voor de club is geweest. Als ze nu niet willen luisteren, sluit hij niet uit dat hij het hele management door Chinezen gaat vervangen.

ADO wil niet op het interview reageren. De grote vraag is natuurlijk hoe beiden in deze situatie terecht zijn gekomen. Twee mensen die gewend zijn zaken te doen in China wijten het aan cultuurverschillen en verschillende verwachtingen.

In China begint het eigenlijk pas als het contract getekend is.

Floor Nobels, recruiter in China

"Ik doe al 20 jaar zaken met China, maar ik leer nog iedere dag", zegt handelaar Guus Knaapen. Hij volgt de ontwikkelingen tussen ADO en de Chinese eigenaar Wang Hui met interesse. Net als Floor Nobels. Zij werkt in China als recruiter. Hoewel ze allebei natuurlijk niet aan de Haags-Chinese onderhandelingstafel hebben gezeten, hebben ze wel een idee waar het mis is gegaan.

De bottomline van beide China-kenners: er is onvoldoende over deze overname nagedacht. "Bij ADO dachten ze waarschijnlijk dat het geld binnen was en dat het daarmee geregeld was, maar in China begint het eigenlijk pas als het contract getekend is", aldus Nobels.

'Wang dreigt met ontslagen bij ADO'

Ze denkt dat de club zelf meer had moeten investeren, en dan gaat het vooral om tijd. "Als een Chinees ergens geld in steekt, dan kun je verwachten dat hij daar ook iets voor terug wil, neem de tijd om uit te zoeken wat zijn verwachtingen zijn."

In het interview geeft Wang ook aan dat hij zich gepasseerd voelt. ADO zou een speler hebben verkocht zonder Wang daarover in te lichten. "Niet handig", zegt Knaapen. "Als je zaken met China wilt doen, dan moet je weten dat je de baas echt overal bij moet betrekken. Het gaat om vertrouwen, dat moet je niet beschamen."

Deel artikel: