Spike Lee en Jada Pinkett Smith

Spike Lee en Jada Pinkett Smith boycotten 'te blanke' Oscars

Regisseur Spike Lee en actrice Jada Pinkett Smith weigeren bij de uitreiking van de Oscars te zijn. De twee prominenten uit de filmindustrie zijn boos, omdat er voor het tweede jaar op rij bijna alleen maar witte acteurs zijn genomineerd.

Spike Lee is bekend van onder meer de film Inside Man en kreeg afgelopen november nog een ere-Oscar voor zijn oeuvre. "Hoe is het mogelijk dat voor het twee jaar op rij alle genomineerden blank zijn?", schrijft hij op zijn Instagram-account. "En dan heb ik het nog niet eens over de andere categorieën."

Kritiek op de Oscar-nominaties: alleen maar blanken

Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith, speelde onder andere in Men in Black 3 en The Matrix-films. "Gekleurde mensen zijn altijd welkom om Oscars weg te geven of zelfs te entertainen", twitterde ze dit weekend. "Maar we worden zelden erkend voor onze artistieke kwaliteiten. Is het beter om niet meer deel te nemen?"

Vandaag maakte ze in een video bekend definitief niet naar de uitreiking te gaan en ook niet op televisie te gaan kijken:

Afgelopen vrijdag werden de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt. Al snel daarna werd de hashtag #OscarsSoWhite, die vorig jaar al in het leven was geroepen, weer massaal gebruikt om de onvrede over de nominaties te uiten.

De Oscars worden op 28 februari uitgereikt. The Revenant is de grote favoriet.

Deel artikel: