Pepperspray in de winkel van Herman, net over de grens

Nederlanders kopen hun pepperspray in Duitsland

Pepperspray is in Nederland verboden, maar in Duitsland gewoon te koop. Nederlanders rijden gewoon een stukje de grens over om daar het middel te kopen, merken wapenwinkels.

In Gronau zien ze al een tijdje meer en meer Nederlanders langskomen. "Sinds Keulen is het helemaal gekkenwerk, met Duitsers én Nederlanders", vertelt de Nederlandse eigenaar Herman Oldenkotte.

Onze verslaggever Hilde ging langs in de wapenwinkel van Oldenkotte:

Verslaggever Hilde Bouwman was in Duitsland

Volgens Oldenkotte zijn de schappen bijna leeg. "De verkoop is de laatste maanden verdubbeld. Goed voor de omzet natuurlijk, maar het is wel een aanwijzing dat mensen zich onveiliger voelen. Door de vluchtelingen ja, zeggen mensen in de winkel. Of dat terecht is weet ik niet, maar het gevoel is er."

'Maak pepperspray legaal'

Eerder bleek al dat de Duitsers veel meer pepperspray kopen sinds de aanrandingen in Keulen. Op Google Trends is het duidelijk dat sinds Keulen ook in Nederland de interesse voor pepperspray is toegenomen.

PVV-leider Geert Wilders pleitte er gisteren nog voor om het wapen legaal te maken in Nederland. Voor dat voorstel was in de Tweede Kamer geen meerderheid.

X-marker

Pepperspray is in Nederland verboden vanwege de heftige werking, maar er zijn wel alternatieven. En die zijn ook populair. Zo is de interesse voor de X-marker toegenomen, merken ze bij webshop Sitconsecurity. Met die marker spuit je niet-schadelijke verf op je eventuele belager. Dat zorgt voor een schrikeffect, maar veroorzaakt geen pijn.

"De internetverkoop is zo'n beetje vertienvoudigd", zegt Martijn Otten. "Normaal verkopen we er zes per dag, gisteren waren het er zestig. Dat is sinds Keulen verergerd ja. We zijn natuurlijk een webshop, dus ik kan niet echt zeggen waarom mensen het kopen."

Geen reddende engel

Pepperspray is dan ook niet een soort reddende engel voor vrouwen die lastig gevallen worden, zegt Jeroen Meyer, die Krav Maga-cursussen zelfverdediging geeft, ook speciaal voor vrouwen.

"Natuurlijk werkt pepperspray wel, de politie gebruikt het niet voor niks. Maar er zitten ook haken en ogen aan. Je hebt de kans dat het een wapenwedloop wordt met de belagers. En het is ook een soort schijnveiligheid, want sommige mensen zijn ongevoelig en het werkt niet altijd meteen."

We vroegen onze volgers of zij vinden dat pepperspray ook in Nederland vrij te koop moet zijn. De meningen waren bijzonder verdeeld:

Deel artikel: