NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • Mallorca is klaar met Britse toeristen

  Britse toeristen op Mallorca Flickr Creative Commons / Teresa Fream

  Het Spaanse eiland Mallorca wil dat het er s'nachts een stuk rustiger aan toegaat in de beruchte badplaats Magaluf (bijnaam: Shagaluf). Daarom is de gemeente van plan strenge maatregelen te nemen, meldt de Evening Standard

  Zo mag er 's nachts geen alcohol meer verkocht worden en wil de gemeente dat de politie elk drankje mag afpakken als niet duidelijk is wat er inzit. Reclame maken voor alcohol en seksspelletjes mag niet meer en ook de pub crawls worden aan banden gelegd.

  Regelmatig gaan Britten totaal uit hun dak op het Spaanse eiland. Vorig jaar haalde een Iers meisje nog het nieuws omdat ze 24 mannen oraal bevredigde in ruil voor een gratis drankje. 

 • Journalist Olaf Koens wint Gouden Pen

  Het stuk dat Olaf Koens schreef over wat hij aantrof op de MH17-rampplek is het meest gelezen op Blendle, en daarom wint hij de Gouden Pen. De prijs werd in ontvangst genomen door hoofdredacteur Philippe Remarque, omdat de Rusland-correspondent zelf niet bij de uitreiking kon zijn.

 • Studenten mogen meestemmen over begroting

  Studenten mogen vanaf vandaag op grote lijnen meebeslissen over de begroting van hun hogeschool of universiteit. De Eerste en Tweede Kamer hadden hier al mee ingestemd, maar vandaag zijn deze plannen officieel, omdat ze in de Staatscourant zijn gepubliceerd. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laat ANP weten dat dit toevallig zo uitkwam. 

  Op sommige universiteiten en hogescholen mogen studenten al langer meestemmen over de begroting. 

 • Verbijstering in Kamer over 'Teevendeal'

  Staatssecretaris Fred Teeven sloot, toen hij nog officier van justitie was, een deal met crimineel Cees H. Een omstreden onderdeel van die deal was dat Cees H. een groot bedrag terugkreeg van het Openbaar Ministerie. Dat drugsgeld werd op die manier dus witgewassen.

  Minister Opstelten houdt tot nu toe vol dat Cees H. niet meer dan 1,25 miljoen gulden overhield van zijn criminele geld. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat het OM veel meer overmaakte naar de rekening van Cees H.: 4,7 miljoen euro. 

 • Tivoli praat over de toekomst van Tivoli

 • Grote bosbranden in Zuid-Afrika

  Rond Kaapstad woeden sinds zondag al grote bosbranden. Door de harde wind en de hoge temperatuur is het moeilijk om de branden te bestrijden. Er zijn tot nu toe geen meldingen over doden of zwaargewonden.

  1/8Een brandweer-helikopter stort water op de bergen rondom Kaapstad EPA
  2/8De brandweer al dagen druk bezig rond Kaapstad AFP
  3/8Brandweermannen betreden het Tokai bos, vlakbij Kaapstad EPA
  4/8Een inwoner van het bejaardentehuis in Noordhoek ziet de brand aankomen EPA
  5/8Brandweermannen nemen even een pauze EPA
  6/8Een 82-jarige vrouw zit op de resten van haar verwoeste huis EPA
  7/8Een man loopt door zijn afgebrande huis in Tokai, Kaapstad EPA
  8/8Een brandweerman dooft een smeulend natuurgebied AFP
 • Playstation 4 met virtual reality headset

  Als het aan Sony ligt, koop je vanaf 2016 de PlayStation 4 met de Morpheus headset: een headset waarmee virtual reality games worden ondersteund. Hier een demonstratie:

  Virtual reality game
 • Boston bomber, 'een soldaat in een heilige oorlog'

  Dzjochar Tsarnajev, die terecht staat voor de bomaanslag bij de Boston Marathon, wordt ervan beschuldigd dat hij "een soldaat in een heilige oorlog" was. De aanklager zei verder: "Het doel van de bom was om vlees te versnipperen, botten te breken en mensen in brand te steken en mensen een pijnlijke dood bezorgen" 

  Vandaag begon het proces tegen de 21-jarige Tsarnajev. Bij de terreuraanslag in Boston kwamen in 2012 drie mensen om het leven en raakten 262 mensen gewond.

  Dzhokhar TsarnaevANP
 • Agent Michael Brown wordt niet vervolgd

  De politieagent Darren Wilson, die de Amerikaanse tiener Michael Brown doodschoot, wordt niet vervolgd voor zijn dood. Het onderzoek naar Darren Wilson is nu officieel afgelopen. 

  Er is geen bewijs gevonden om de verklaring van Wilson, waarin hij aangaf te vrezen voor zijn eigen veilig, te weerleggen.

  Het onderzoeksrapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie

  Gisteren concludeerde het Amerikaanse ministerie van Justitie dat de politie in Ferguson stelselmatig zwarte Amerikanen discrimineert. Aanleiding voor het onderzoek was de dood van Michael Brown in Ferguson. 

 • 'Oogmetingen kloppen vaak niet'

  Opticiens hebben het vaak fout bij hun oogmetingen. Dat blijkt uit een steekproef van Editie NL dat de drie grote opticien-ketens Hans Anders, Pearle en Specsavers onderzocht. Daaruit blijkt dat veel metingen niet kloppen; bij een aantal gevallen zaten ze er zelfs een hele punt naast. 

  Dat is volgens oogarts Piet Meurs van Oogziekenhuis Eindhoven onacceptabel: "Een bril met zo'n verkeerde sterkte kan grote problemen opleveren. Bijvoorbeeld bij autorijden".

  Een oogmeting in een filiaal van Pearle Opticiens ANP XTRA
 • Onderzoeker Kris en Lisanne: 'Hopelijk draagt conclusie bij aan verwerking'

  Eerder dit jaar was in Panama een stille tocht voor Kris en Lisanne EPA

  "Als dit de aanzet geeft tot verwerking en vervolg van het verdere leven, dan is onze missie wat mij betreft volledig geslaagd", zegt Frank van de Goot, een van de forensisch specialisten die op verzoek van de families van Kris Kremers en Lisanne Froon naar Panama reisde. 

  Het team kwam tot de conclusie dat Kris en Lisanne waarschijnlijk zijn verongelukt. "Helemaal zeker ben je helaas nooit", zegt hij. "Meer dan dit kan ik niet geven, maar ik sta hier volledig achter."

 • Nacho Time: nóg makkelijker dan Popcorn Time

  Nacho Time is een nieuwe manier om illegaal films en series te bekijken. Het lijkt op Netflix, maar is gratis. In tegenstelling tot Popcorn Time hoef je bij Nacho Time geen programma te downloaden voordat je kijkt. Het enige wat je hoeft te doen is het webadres in te tikken: nachotime.io

  Ook deze manier van films kijken is illegaal. Stichting BREIN, die opkomt voor auteursrechten, is dan ook niet blij met de dienst. "Net als bij Popcorn Time zullen we proberen Nacho Time proberen offline te halen," zegt directeur Tim Kuik. 

  Dat heeft dan misschien niet lang geduurd:

 • Negen doden uit Oekraïense mijn gehaald

  In Oekraïne zijn de lichamen van negen mijnwerkers geborgen uit een kolenmijn in de buurt van Donetsk. Eerder vandaag was er grote onduidelijkheid over het aantal slachtoffers dat was gevallen door een explosie in de mijn. Het officiële dodental staat nu op tien.

  Beelden bij de kolenmijn
  Het ongeluk gebeurde in de kolenmijn Zasjadko bij de stad Donetsk, in het gebied dat door de pro-Russische rebellen wordt beheerst.
 • Welke 'kleine' studies verdwijnen er eigenlijk?

  Het voornemen van de Universiteit van Amsterdam om zes talenstudies te schrappen was de aanleiding tot de studentenprotesten. Maar door het hele land verdwijnen meer talenstudies. Welke precies? De NOS maakte een overzicht.

 • Nieuw: Tulp Festival in Amsterdam

  Tulpen op de Dam tijdens de Nationale Tulpendag op 17 januari 2015 ANP

  Op 1 april (geen grap) gaat in Amsterdam een nieuw festival van start: het Tulp Festival. Voor de eerste editie zullen er ruim een half miljoen tulpen worden geplant. 

  In de toekomst moet voor iedere Amsterdammer een tulp in de grond worden gezet. Zo moet Amsterdam ruim 800.000 tulpen rijker worden. De tulpen komen te staan op bekende plekken. Veel musea doen mee, maar ook een aantal grote hotels zoals het Amstel Hotel. 

 • Kluivert nieuwe bondscoach Curaçao

  Patrick Kluivert is de nieuwe bondscoach van Curaçao. Het bondscoachschap van Curaçao wordt voor Kluivert's eerste klus als zelfstandig hoofdcoach. Tussen 2012 en 2014 was hij assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal onder Louis van Gaal.

  Curaçao draait sinds 2010 (het jaar dat de Nederlandse Antillen werden opgeheven als land) mee in het internationale voetbalcircuit.

  Patrick Kluivert ANP Pro Shots
 • UvA-docenten dreigen ook met bezettingen

  Docenten van de Universiteit van Amsterdam willen dat het College van Bestuur de universiteit democratischer maakt, de vertrouwensrelatie herstelt en een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de financiële situatie. Dat hebben docenten van de UvA onder de naam Rethink UvA bekend gemaakt. Gebeurt dit niet voor vrijdag 16.00 uur, dan volgen er nog meer acties, bijvoorbeeld door nog meer panden van de UvA te bezetten. 

 • 'Pleur toch op met je rendementsdenken'

  Veel studenten praten vandaag met hun universiteitsbesturen over inspraak en het rendementsdenken. Zo komen studenten in Nijmegen, Delft, Rotterdam, Leiden, Utrecht en natuurlijk Amsterdam bijeen. Hoe dat er aan toe ging en wat er nog gaat gebeuren vandaag, lees je hier.

 • Rotterdams poppodium van de baan

  Een fikse tegenvaller voor de Rotterdamse muziekscene, want voorlopig komt er geen poppodium in de havenstad. De gemeente had een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw middelgroot podium, maar de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) vindt de elf ingediende plannen niet goed genoeg.  

  Artiesten traden de afgelopen jaren op in Rotterdamse poppodia als Nighttown, WATT en Off-Corso. Die plekken zijn nu allemaal gesloten. 

 • Grote drugsbaas Mexico opgepakt

  Een van de meest gezochte drugsbazen in Mexico is opgepakt. De 41-jarige man was de leider van het beruchte drugskartel Los Zetas. Hij werd in Mexico en Amerika gezocht voor drugshandel, ontvoering, afpersing en moord.

 • Familie: Kris en Lisanne in Panama verongelukt

  Het onderzoek naar de gevonden camera en telefoons van Kris en Lisanne heeft 'enige conclusies' opgeleverd ANP

  De families van Kris Kremers en Lisanne Froon zeggen dat de meiden in Panama zeer waarschijnlijk zijn verongelukt. 

  Een team forenschisch specialisten was op verzoek van de families naar Panama afgereisd. Er is een uitvoerige analyse gedaan van de verschillende scenario's en het team concludeert dat een ongeluk het waarschijnlijkst is.

 • iPad-school in Laren geen succes

  Ipad-school geen succes AFP

  De iPad-school die dit schooljaar in Laren startte, stopt er eind dit jaar alweer mee. De school begon dit jaar met de onderwijsmethode van Maurice de Hond, waarin de iPad centraal staat. 

  Maar het was geen succes: het leerlingenaantal liep sterk terug. Aan het eind van dit schooljaar sluit de school z'n deuren. 

 • Telefoon ontgrendelen met je oog

  Heb jij ook geen zin meer om telkens moeite te moeten doen om je telefoon te ontgrendelen? Dan is dit misschien de oplossing voor je: de Sky Eye. Je telefoon scant de bloedvaten in je oog om zo je toestel te ontgrendelen. 

  Demonstratie van de 'Sky Eye'

  De Sky Eye wordt voor het eerst toegepast in de Grand S3, de nieuwe telefoon van het Chinese telecombedrijf ZTE. 

 • Skelet-filmpje gaat viral

  De meeste Amerikanen denken dat ze geen vooroordelen hebben, maar is dat ook echt zo? Check het in dit filmpje:

  Diversity & Inclusion - Love Has No Labels
 • Bierfiets aan banden in Amsterdam

  Bierfiets Amsterdamized/Flickr/CC 2.0/by-nc-nd

  Herrie van bierfietsen in Amsterdam - en ook het roekeloze rijgedrag - moet binnenkort afgelopen zijn. Nadat veel Amsterdammers hierover klaagden, beloven de verhuurders van bierfietsen nu maatregelen. Chauffeurs krijgen trainingen, de ritten worden korter, de muziek gaat zachter en er wordt minder alcohol geschonken.

  De gemeente Amsterdam onderzoekt overigens nog steeds of de bierfiets helemaal verboden kan worden.

 • Busje dodelijk ongeluk reed door gesloten spoorwegovergang

  Het bestelbusje dat gisteravond in Zevenhuizen werd aangereden door een trein, was langs de gesloten spoorwegovergang gereden. De twee inzittenden van 30 en 26 kwamen om het leven.

  Op camerabeelden is te zien dat het busje midden op de spoorwegovergang wordt gegrepen door de passerende trein.

 • Gênant moment voor prins William in olifantenreservaat

  Prins William voert wortels aan olifant in Xishuangbanna-reservaat in China EPA

  De Britse prins William maakt zich hard voor dierenwelzijn en zijn trip naar China om dierenmishandeling onder de aandacht te brengen, oogste veel lof. Behalve zijn laatste stop: een olifantenreservaat in Yunnan. De olifanten zijn de laatste 'wilde' olifanten in China.

  Maar terwijl William een slurf aaide, stond een aantal andere olifanten nog geen kilometer verderop vastgeketend te wachten voor de start van hun tweemaaldaagse show voor toeristen. Volgens een verslaggever van Sky News leek het alsof de prins niet van de shows afwist.

 • Valkenier kan lang wachten op 'terror-oehoe'

  De terror-oehoe van Purmerend NOS

  De valkenier die de zogenoemde terror-oehoe in Purmerend gaat vangen, moet over het nodige geduld beschikken. "Een oehoe kan met gemak veertien dagen zonder voedsel", zegt valkenier Reinier de Vries uit Loenen in het NOS Radio 1 Journaal. "Als hij net eten heeft gehad, kan het wel een dag of vijf, zes duren voordat de oehoe aandacht voor de valkenier krijgt."

  Gisteren gaf de provincie Noord-Holland toestemming om de oehoe te vangen. De uil heeft tot nu toe twintig mensen aangevallen. Enkele slachtoffers moesten naar het ziekenhuis.

  Hap. Slok. En weg is het kuikentje

  Verslaggever Karin Alberts op bezoek bij valkenier Reinier de Vries.

 • Rechters kijken mee naar reconstructie scooterdrama

  Oranjesingel in Nijmegen Lodewijk Borsboom/Flickr/CC 2.0/by-nc-nd

  Een scooterongeluk in Nijmegen in 2010 wordt vanavond nagespeeld, meldt Omroep Gelderland. Twee mannen reden toen een voetganger dood. De route die de verdachten aflegden is afgezet voor de reconstructie, die om 22.00 uur begint.

  Stand-ins spelen de situatie na met camera's op hun lijf, zodat rechters, verdachten en raadsmannen kunnen meekijken.

 • Weer mysterieuze drones boven nachtelijk Parijs

  Boven het centrum van Parijs zijn opnieuw drones gezien. Twaalf onbemande vliegtuigjes vlogen onder meer langs de Seine, Place de la Concorde en de ring van Parijs. In het oosten van Parijs zagen getuigen drie mannen een vliegtuigje oppakken en wegrijden in een zwarte auto.

  De afgelopen weken vlogen er vaker drones boven de stad, terwijl het verboden is om boven bewoond gebied te vliegen. De politie heeft geen idee wie de drones bestuurt.

 • Het alcoholslot mag niet meer worden opgelegd

  Een man blaast op het alcoholslot ANP

  Volgens de Raad van state is er bij het alcoholslot geen rekening gehouden met de gevolgen die het voor sommige mensen kan hebben. Je kunt een alcoholslot krijgen als je wordt betrapt met drank op achter het stuur. Maar je moet zo'n slot zelf inbouwen, en niet niet iedereen -het kost 5000 euro- kan dat betalen. En iemand die voor z'n werk afhankelijk is van een auto, heeft veel meer last van het opleggen van een alcoholslot.

  Eerder bleek al dat alcoholsloten ook op andere dingen dan drank reageren.

 • Geen gebakken sponzen in Huizen

  De gebakken sponzen in Huizen die gevaarlijk zouden zijn voor honden, blijken sponszwammen uit de natuur te zijn. Niet gevaarlijk, want honden houden daar helemaal niet van. Staatsbosbeheer onderzocht de 'sponzen' en ontdekte de zwammen. Ze zijn er wel opzettelijk neergelegd, maar de politie weet nog niet door wie.

  Uit verschillende plaatsen kwamen de afgelopen tijd meldingen dat in vet gebakken sponzen op straat lagen. Honden die de sponzen eten, worden doorgaans ziek. Ook uit Huizen kwam deze melding.

 • Carice op mysterieus album Wu-Tang

  Carice van Houten zingt op een nieuw album van de Wu-Tang Clan. Maar we gaan het waarschijnlijk nooit horen.

  Once Upon A Time In Shaolin is een album waarvan maar één exemplaar wordt verkocht, helemaal chique met een designhoes van nikkel en zilver. Het auteursrecht vervalt pas over 88 jaar en dan pas mag de eigenaar de muziek verspreiden. 

 • KNVB straft FC Twente met puntenaftrek

  FC Twente-aanvaller Luc Castaignos is zwaar teleurgesteld na de 1-1 tegen NAC ANP Pro Shots

  FC Twente zakt een plaats op de ranglijst zonder dat er is gevoetbald in de eredivisie. De club heeft de zaken financieel nog steeds niet op orde heeft en daarom pakt de KNVB drie punten van de club af. Eerder kreeg FC Twente al een waarschuwing, maar sindsdien is er niks veranderd.

   Volgens Leon ten Voorde van Tubantia heeft FC Twente jarenlang op te grote voet geleefd. "Naast de enorme hypotheek op het stadion, heeft de club enorme salarissen betaald en grote transfers gedaan. Dat bleek niet te kunnen." 

 • Doden bij mijnexplosie in Oost-Oekraïne

  In een kolenmijn bij Donetsk in Oost-Oekraïne is een ontploffing geweest, waardoor meer dan dertig mensen zouden zijn omgekomen. Meer dan zeventig mijnwerkers zitten vast onder de grond. Dat meldden de pro-Russische rebellen, die het gebied controleren.

 • Webcast met Mark Zuckerberg

  Wil je Mark Zuckerberg iets vragen? Dat kan. En dan antwoordt 'ie nog ook. De Facebookoprichter houdt om 18.00 uur een webcast vanuit Barcelona. Hier kan je je registreren om een vraag te stellen.

 • Alabama verbiedt homohuwelijk

  De Hoge Raad in Alabama heeft ambtenaren van de burgelijke stand verboden om twee mensen van hetzelfde geslacht te trouwen. Daarmee negeert de staat de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Die beraadt zich nog over het homohuwelijk, en laat waarschijnlijk in juni weten of Amerikaanse staten het homohuwelijk mogen verbieden.

 • 22 tips over achtergelaten baby in Breda

  De politie heeft 22 tips gekregen naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht gisteren over de achtergelaten baby in Breda. De man of vrouw die maandag een pasgeboren meisje op straat achterliet, is gefilmd door bewakingscamera's. Op de beelden is iemand te zien met een tas waar waarschijnlijk het kindje in zat.

  De politie denkt dat de bevalling waarschijnlijk zonder verloskundige gedaan is, omdat de navelstreng onprofessioneel was doorgeknipt. En roept daarom de moeder op om zich te melden, omdat ze waarschijnlijk hulp nodig heeft. 

 • Canada: stop met het Spocken van biljetten

  Of Canadezen even willen kappen met het Spocken van hun 5 dollar-biljetten. Sinds de dood van Leonard 'Spock' Nimoy afgelopen vrijdag, duiken in Canada veel aangepaste biljetten op. Dat gebeurde na een oproep van een kunstblog.

  Maar het is genoeg geweest, vindt de Bank of Canada. Het is niet verboden, maar de tekeningen kunnen de veiligheidskenmerken aantasten, zegt een woordvoerder. Van de voormalige Canadese minister-president Wilfrid Laurier blijkt vrij makkelijk een geloofwaardige Spock te maken:

 • Radio Bremen: terreurverdachten kwamen uit Nederland

  Ook de synagoge van Bremen werd extra beveiligd AFP

  De mannen die afgelopen weekend een aanslag wilden plegen in Bremen, kwamen vanuit of via Nederland. Dat meldt Radio Bremen op basis van bronnen bij de Duitse douane.

  De vier mannen van Marokkaanse afkomst zouden zwaarbewapend zijn geweest. De douane, politie en justitie in Bremen willen het bericht bevestigen noch ontkennen. 

 • Vliegtuig Turkish Airlines landt op neus in Kathmandu

  1/3Reddingswerkers bij het toestel van Turkish Airlines AFP
  2/3Vliegveldpersoneel onderzoekt het toestel EPA
  3/3Vliegveldpersoneel onderzoekt het toestel EPA

  Een vliegtuig van Turkish Airlines is woensdagochtend van de landingsbaan geschoten toen het probeerde te landen op een vliegveld in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het voorste landingsgestel van de Airbus A330 brak, waardoor het toestel op de neus terechtkwam. Het was op dat moment erg mistig in het gebied.

  Alle 240 inzittenden werden geëvacueerd; vier mensen raakten gewond.

 • Nieuwste tak deeleconomie: verhuur je fiets

  De oprichters van Cycleswap Yalou Sloetjes - Cycleswap

  Na het delen van je huis tijdens de vakantie of je auto met de buurman, kun je in Amsterdam nu ook je fiets delen. Een van de studenten die Cycleswap oprichtte, legt uit hoe het werkt: "Als je een fiets over hebt, maak je daar gewoon een foto van, die plaats je op de website. En dan is het wachten op een huurder die geïnteresseerd is in jouw fiets." 

  De jonge ondernemers richten zich vooral op buitenlandse toeristen die naar de hoofdstad komen.

 • Twee doden bij ongeval op spoorwegovergang

  Een auto is geraakt door een trein bij Zevenhuizen. De twee inzittenden van de auto zijn omgekomen ANP

  Bij een ongeluk op een spoorwegovergang in Zevenhuizen, Zuid-Holland, zijn twee doden gevallen. De slachtoffers zaten in een auto die om nog onbekende reden op die overgang terechtkwam. Na 20.00 uur wordt de overweg gerepareerd. Dan wordt het treinverkeer tussen Zoetermeer en Gouda tijdelijk stilgelegd.

 • Executie Australiërs in Indonesië ophanden

  1/4Tegelijk met de twee Australiërs worden er nog zeven buitenlanders voor het vuurpeloton gezet EPA
  2/4Een man bidt voor de Australiërs EPA
  3/4De overplaatsing werd eerder nog uitgesteld, omdat er niet genoeg plek was op Java EPA
  4/4Familie van één van de veroordeelden op het vliegveld van Sydney EPA

  Indonesië lijkt zich klaar te maken voor de executie van twee Australiërs. Die zijn veroordeeld voor drugssmokkel. De Australiërs zijn overgebracht naar een gevangenis op Java, waar ze voor het vuurpeloton komen. 

  Australië heeft de druk op Indonesië zwaar opgevoerd, in een poging de veroordeling om te zetten in levenslang, maar president Joko Widodo zegt dat het buitenland zich er niet mee moet bemoeien. Tegelijk met de twee Australiërs worden er nog zeven buitenlanders voor het vuurpeloton gezet, uit onder meer Frankrijk en Brazilië.

 • Meer berichten tonen