NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • BBC-verslaggever doet verslag naast brandende berg drugs

  BBC-verslaggever Quentin Sommerville probeerde toch echt niet te inhaleren toen hij verslag deed van een brandende berg drugs achter hem:

 • Topinkomens publieke sector weer minder top

  De topinkomens in de publieke sector worden definitief verlaagd. De eerste Kamer heeft daar vanavond mee ingestemd. Nu mogen topfunctionarissen nog 130 procent van het salaris van een minister verdienen, ruim 230.000 euro per jaar. Maar dat gaat omlaag naar maximaal hetzelfde als het salaris van een minister: 178.000 euro. 

  Voor bestuurders die nu al werken bij bijvoorbeeld een publieke omroep, woningcorporatie of universiteit geldt een overgangsregeling.

 • Derde aanslag in drie dagen: wat is er in Frankrijk aan de hand?

  In Nantes, Frankrijk, is een automobilist ingereden op bezoekers van een kerstmarkt. Hij reed vlak langs een glühweinkraampje en kwam tot stilstand tegen een paal. Er zijn tien gewonden. Twee zijn er slecht aan toe. De dader zelf ligt in het ziekenhuis. Na de actie heeft 'ie zichzelf geprobeerd dood te steken in zijn auto. 

  Het is het derde voorval in drie dagen. Zondag reed een automobilist in Dijon vijf keer in op voetgangers. En de dag er voor verwondde een man drie agenten met een mes. Beide keren riepen de daders "Allah is groot". Het Franse OM zegt dat er geen verband is tussen de aanslag van vandaag en de twee eerdere. 

 • De gouden tip in de zaak-Els Borst?

  Na een jaar lijkt er schot te komen in het onderzoek naar de dood van oud-minister Els Borst. De politie kreeg een gedetailleerde tip over een psychiatrisch patiënt die in een GGZ-instelling zit. De tip komt van iemand met beroepsgeheim, een arts of psycholoog bijvoorbeeld. Die vertelde het verhaal aan Peter R. de Vries, die het op zijn beurt, met toestemming, weer doorspeelde aan de politie. 

 • Coca-cola bouwt in Gaza

  De Pepsi-fabriek in de Gazastrook krijgt concurrentie. Coca-cola is ook begonnen met de bouw van een fabriek in industrieregio Karni, schrijft The Jerusalem Post. Dat levert in de eerste instantie werk op voor zo'n 120 mensen, maar dat kunnen er duizend worden. Over drie jaar moet 'ie klaar zijn.

  Het Israëlische ministerie van Defensie heeft vandaag negen vrachtwagens met bouwmaterialen de grens tussen Israël en Gaza over laten gaan:

 • Zanger Joe Cocker (70) overleden

  Joe Cocker trad tot voor kort nog op EPA

  De Britse zanger Joe Cocker is overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij was 70 jaar oud. Cocker kennen we van zijn opvallend rauwe stemgeluid, maar ook van zijn karakteristieke bewegingen als hij stond te zingen.

  In 1969 werd Joe Cocker bekend met zijn cover van het Beatles-nummer With a Little Help From My Friends. Vorig jaar tourde hij nog door Europa. Zijn laatste concert gaf hij in juni in Londen.

 • RTL: MH17-ramp door luchtdoelraket uit seperatistengebied

  Volgens RTL is de ramp met de MH17 "zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een luchtdoelraket, afgeschoten uit separatistengebied in Oost-Oekraïne". Dat beweren ze op basis van foto's en een gesprek met de fotograaf. Het zijn hoge resolutiefoto's waarop rookpluimen staan. De fotograaf - die anoniem blijft - werd opgeschrikt door een harde knal: "Ik heb die witte baan in de lucht gefotografeerd. Op dat moment wist ik niet wat dat betekende. Voor mij was het gewoon een witte streep: van de horizon omhoog, tot in de wolken waar hij uit elkaar ging. Pas later werd helder wat dat nou was." 

  Volgens RTL stijgt de rookpluim op vanaf een akker die op 17 juli, de dag van de ramp, in handen van de rebellen was. Nieuwsuurcorrespondent Rudy Bouma had dezelfde foto, maar in mindere kwaliteit:

 • Toch wel een witte kerst voor de douane

  De douane kwam tijdens een surveillancetocht over het strand bij Egmond een sporttas met cocaïne tegen. Later werd nog een tas gevonden. Totale straatwaarde: twee miljoen euro. Waarschijnlijk zijn de tassen overboord gegooid en aangespoeld. 

 • 'Belgische premier wordt met de dood bedreigd'

  Zo zag het pak van de Belgische premier Charles Michel eruit na het frietincident:

  En daar mogen we natuurlijk best een beetje om lachen. Maar de premier wordt niet alleen met patat bedreigd, ook met de dood. Het Nieuwsblad meldt op basis van een "goede bron" dat hij meerdere kogelbrieven heeft gekregen. De veiligheidsdiensten nemen de bedreigingen serieus. Wie er achter zit, is onbekend. 

 • 'Studenten hebben geen behoefte aan een balkon'

  Studentenwoningen mogen soberder. Daarom gaat minister voor Wonen Stef Blok de minimumstandaarden voor een huis naar beneden bijstellen. Dat houdt in: ze hoeven geen fietsenhok meer te hebben. Ook geen balkon. Het minimumoppervlak wordt teruggebracht van 18 naar 15 vierkante meter. 

  Het achterliggende idee is om geld te besparen op studentenhuizen en daarmee te investeren in rolstoel-toegankelijkheid van publieke gebouwen. 

  Studenten hebben veelal geen behoefte aan een buitenruimte. Ze zullen in het algemeen gebruik maken van de publieke buitenruimten in een stad.

  Stef Blok

  De LSVb vindt het niet zo'n probleem: dat er nieuwe studentenwoningen worden gebouwd is fijn. En als er maar ruimte blijft om je fiets te stallen, is een fietsenhok niet nodig. "Die wordt toch al niet veel gebruikt", zegt woordvoerder Tom Hoven. "Alleen die uitspraak over geen behoefte aan buitenruimte is raar."

 • Voetgangers dood door gecrashte vuilniswagen Glasgow

  In het centrum van de Schotse stad Glasgow is een vuilniswagen op winkelende mensen ingereden. Volgens de BBC zijn daarbij meerdere mensen omgekomen; de politie kan nog niet zeggen hoeveel. Zes ambulances, een aantal brandweerauto's en politiewagens zijn op de plek van het ongeluk. Waardoor het ongeluk gebeurde, is nog niet bekend.

 • Foto's: Vestas is van het rif gehaald

  De gestrande Deense Volvo Ocean Race-boot is van het rif gehaald:

  1/5De gestrande Deense boot op het rif Shane Smart/Volvo Ocean Race
  2/5De gestrande boot van Team Vestas Wind Shane Smart/Volvo Ocean Race
  3/5De boot van Team Vestas Wind op de kade Shane Smart/Volvo Ocean Race
  4/5De boot wordt met een groot schip vervoerd naar Mauritius Shane Smart/Volvo Ocean Race
  5/5De lokale bevolking helpt met het verwijderen Shane Smart/Volvo Ocean Race

  Hij lag drie weken voor de kust van Mauritius, nadat 'ie was vastgelopen. Of het team een nieuwe boot kan bouwen en de race weer gaat oppakken, is nog onbekend. 

 • Politics makes strange bedfellows

  Hoe kan de Cubaanse spion Gerardo Hernandez vanuit een Amerikaanse gevangenis zijn vrouw in Cuba 3500 kilometer verderop zwanger maken? Het geheim is nu onthuld. Het kon door een deal tussen Cuba en de Verenigde Staten: in ruil voor betere omstandigheden voor Alan Gross - een Amerikaanse gevangene in Cuba - hielp Amerika mee aan de kunstmatige inseminatie. Dat wil zeggen, tijdens onderhandelingen namen ze het sperma van Hernandez mee richting Havana.

  Woensdag werden Gross en Hernandez - hij had twee keer levenslang - uitgeruild en vrijgelaten. Hernandez is dus weer herenigd met zijn vrouw, die inmiddels bijna is uitgerekend.

  Het hele verhaal door CNN
 • Pakistan gaat 500 terroristen ophangen

  Pakistan zet hard in tegen terrorisme: het land wil de komende weken 500 extremisten ophangen. Vorige week werd het verbod op de doodstraf voor terroristen afgeschaft, een dag na het bloedbad op de school in Peshawar. De 500 gevangenen zijn al veroordeeld en zitten sinds 2008 vast, toen de doodstraf werd opgeschort.

  Maar mensenrechtengroepen, waaronder Amnesty International, zeggen dat hun proces niet eerlijk is verlopen en dat bekentenissen vaak onder dwang worden afgelegd. Gisteren werden al vier terdoodveroordeelden opgehangen. 

  De Pakistaanse Taliban heeft wraakmaatregelen aangekondigd naar aanleiding van de executies. 

 • De film die niemand heeft gezien staat bovenaan IMDb's ranglijst

  Sony-film The Interview is veelbesproken, vooral omdat niemand hem nog heeft kunnen zien. Toch geven 25.000 stemmers de film gemiddeld een 9,9 op filminfosite IMDb. Daarmee verslaat 'ie klassiekers als Shawshank Redemption (9,2) en The Godfather (ook een 9,2). 

  Beetje nuance: Shawshank Redemption's cijfer is gebaseerd op een oordeel van bijna anderhalf miljoen stemmers. Veel meer dan bij The Interview.

  The Interview op IMDb NOS
 • Toch witte Kerst... in de Alpen

  Toch nog goed nieuws voor iedereen die komende week op wintersport gaat naar de Alpen. De meeste skigebieden zijn nu nog groen, maar tijdens de Kerstdagen gaat het sneeuwen, zegt weerman Gerrit Hiemstra:

  Sneeuw in de Alpen

  Tijdens de Kerstdagen gaat het sneeuwen.

  Tijdens Kerstnacht begint er sneeuw te vallen in de noordelijke Alpen van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Dat zal een tijdje aanhouden, waardoor de sneeuwgrens zakt tot in de dalen. 

  De kerstvakantie begon voor veel wintersporters slecht. Vorige week lag er in de lager gelegen skigebieden nauwelijks sneeuw.

 • Noord-Korea dreigt met aanvallen op VS

  Noord-Korea is nog steeds niet blij met de beschuldiging van de VS dat het land achter de cyberaanvallen en dreigementen op Sony zit. Het land heeft nu gedreigd met aanvallen op het Witte Huis, het Pentagon "en het hele Amerikaanse vasteland". Ze hebben het over "all war spaces", dus ook cyberoorlogsgebied.

  De dreigementen komen van de Nationale Commissie van Defensie, waarover Kim Jong-un zelf de leiding heeft. De commissie beschuldigt president Obama ervan dat hij roekeloos het gerucht heeft verspreid dat Noord-Korea achter de hack zit.

 • Ukip is niet blij met Ukik

  Een stel Britse achttienjarige studenten Game Development heeft een Ukik app gebouwd waar de leider van de Britse anti-Europa-partij niet blij mee is. In het spel bestuur je de figuur Nicolas Fromage - afgeleid van Ukipleider Nigel Farage - en moet je immigranten zo ver mogelijk van de kliffen van Dover afschoppen. Ukip staat bekend om zijn felle standpunten over immigratie. Farage noemt het spel "lachwekkend", "triest" en "grensoverschrijdend", schrijft Dover Express.

  De app Ukik Masons
 • Harde wind vertraagt vluchten op Schiphol

  Op Schiphol zijn tientallen vluchten vertraagd door de harde wind. Volgens de luchthaven komt de wind uit een lastige hoek en hebben vliegtuigen moeite met stijgen en landen. Schiphol raadt reizigers aan om goed de website van het vliegveld in de gaten te houden. Eindhoven Airport, het tweede grootste vliegveld van Nederland, heeft geen last van het weer, omdat de wind daar recht op de baan staat.

  Meekijken naar landende vliegtuigen? RTVNH heeft een livestream:

 • Premier België krijgt frietdouche

  ANP

  Twee gemaskerde vrouwen hebben de Belgische premier Charles Michel in Namen bekogeld met Vlaamse frieten met mayonaise. De dames zijn lid van de activistische groepering LilithS. Op het moment dat een minister een toespraak wilde beginnen, riepen ze “Michel rot op, weg met de besparingen”, waarna de premier een frietdouche kreeg. Nadat Michel zichzelf had opgefrist, startte de premier alsnog zijn toespraak.

 • Je gasten rauw vlees voorschotelen kan slecht aflopen

  VGR, een Gentse rechtenstudentenvereniging, heeft haar leden niet helemaal rechtvaardig behandeld, en is daarom is voor een maand geschorst. Eind oktober hadden ze hun 'dopelingen', Vlaams voor ontgroeningsslachtoffers, een soort pap van rauw vlees laten eten. Vijf van hen werden ziek en sommigen belandden zelfs in het ziekenhuis.

  De universiteit van Gent en het stadsbestuur namen het zwaar op en vandaag besliste de Gentse rector om de erkenning van de vereniging een maand, in februari, in te trekken. 

 • Knuffels MH17 weg bij kazerne

  De knuffels die na de vliegramp in Oekraïne waren neergelegd bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum zijn weggehaald. Een aantal knuffels wordt schoongemaakt. Wat er daarna mee gebeurt is nog niet duidelijk.

  1/4Medewerkers van de gemeente verzamelen de knuffels bij bij de kazerne zijn neergelegd ANP
  2/4 ANP
  3/4 ANP
  4/4 ANP
 • #IllRideWithYou blijkt niet helemaal waar

  Na de gijzeling in Sydney ging vorige week #IllRideWithYou door het Twitter-dak. Dat begon allemaal bij lerares Rachael Jacobs, die een bange moslima aanbood met haar mee te reizen en dat deelde op Facebook. Het aanbod deed ze nadat de moslima haar hoofddoek afnam uit angst voor agressie. Maar, die heldendaad blijkt toch wat genuanceerder te liggen, biecht Rachael zelf op. Ze zag haar medereiziger haar hoofddoek afnemen, maar ondernam eigenlijk niet echt actie.

  Ik bleef naar haar staren, wilde met haar praten, maar wist niet wat ik moest zeggen. Misschien was ze wel geen moslim en had ze het alleen warm.

  Rachael Jacobs

  Oftewel, tot een echt gesprek tot de twee kwam het nooit. Of dat erg is, is een tweede: de beoogde boodschap kwam bij veel Australiërs wel aan.

 • Gaylard, een anti-gay dominee, wordt verdacht van seksuele intimidatie... van een man

  Gaylard Williams, 59, is predikant in Seymour, Indiana. Vanaf de kansel is hij fel tegen het homohuwelijk, maar in de praktijk valt dat wel mee. Hij moest namelijk voor de rechter verschijnen, omdat 'ie een man seksueel geïntimideerd zou hebben en omdat er homoporno in zijn auto is gevonden. Dat alles meldt de Amerikaanse zender WLKY.

  Volgens het slachtoffer liep Williams op zijn auto af. Hij stond geparkeerd bij een meer. Nadat 'ie het raampje opendraaide, stak Williams z'n arm naar binnen, betastte zijn geslacht en zei dat 'ie orale seks wilde. Zover kwam het niet, want het slachtoffer deed alsof 'ie een pistool pakte en belde de politie. Die vond later ook homoporno in Williams' auto. 

  Gaylard Williams bij WLKY News
 • 'Omstreden comedy The Interview = bagger'

  De Nederlandse tak van Sony zag de omstreden comedy The Interview al langer niet zitten, schrijft Filmpjekijken.com. De Sony-bazen uitten in een interne mailwisseling kritiek op de kwaliteit van de film. Op dat moment was er nog niets bekend over de dreigementen van de cybercriminelen die Sony hackten. 

  Deze wanhopig niet-grappige film is de nieuwe mispeer van het duo Franco en Rogen. Het personage van Franco had een stuk leuker kunnen zijn als hij door iemand anders was gespeeld.

  De film zou weinig succes hebben in Nederland, schrijven de Sony-bazen.
 • Rokend vliegtuig veilig geland

  Een vliegtuig van Air France is op Schiphol veilig geland nadat er rook in de cockpit was geconstateerd. Ook was er een brandlucht te ruiken, waarna de piloot om assistentie vroeg bij het landen.

 • Zeldzame zeeschildpad aangespoeld

  Op het strand van Den Helder is afgelopen weekend een zeldzame zeeschildpad aangespoeld. Het dier ging kort daarna dood, omdat hij uitgehongerd was. De schildpad had maanden niet gegeten.

  De aangespoelde schildpad Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 • Foto's uit operatiekamer vallen slecht

  Het ziet er gezellig uit in de operatiekamer van het Fengcheng Ziekenhuis in de Chinese stad Xi’an. Iets té gezellig, vinden veel Chinezen. De uitgelekte ‘selfies’ van de medische staf hebben gezorgd voor het ontslag van de onderdirecteur van het ziekenhuis. De medici kregen flinke boetes: zij moeten ieder drie maandsalarissen inleveren.

  Volgens een medewerkers hadden de artsen en het medisch personeel zeven uur lang gewerkt zonder te eten en te drinken, om het been van een zwaargewonde man te redden. De foto werd door de directeur gemaakt nadat de missie was geslaagd, zegt de anonieme bron.

  Weibo
 • Man jat 2000 bh's en onderbroeken van buren

  In China is een man opgepakt voor het stelen van meer dan 2000 bh's en onderbroeken van zijn buren. Hij bewaarde de lingerie boven de plafonds van een aantal trappenhuizen in de flat waar hij woont. Hij werd betrapt nadat wantrouwende buren beveiligingscamera’s hadden opgehangen. 

  De politie stalde na de vondst de kledingstukken uit op een plein voor de flat om te kunnen tellen hoeveel kledingstukken de man gestolen had.

 • Gaat ontsnapkoning voor poging 21?

  Brian Bo Larsen die eerder deze maand voor de twintigste keer uit een gevangenis ontsnapte, is weer opgepakt. De politie in het Deense Odense trof de man ladderzat aan in een gestolen auto aan waarmee hij een tuin was ingereden.

  De man klom in de nacht van 12 op 13 december met een touwladder uit het raam van zijn cel in de gevangenis Vridsløselille in Kopenhagen. Hij zat een gevangenisstraf van zeven jaar uit voor een gewapende overval.   

 • Aantal asielzoekers valt reuze mee

  De enorme toestroom van asielzoekers waar staatssecretaris Teeven voor heeft gewaarschuwd, blijft uit. In mei waarschuwde Teeven dat dit jaar mogelijk 65.000 mensen asiel zouden aanvragen. Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald.

  Het aantal eerste asielaanvragen blijft dit jaar zeer waarschijnlijk onder de 25.000. Dat zijn er wel veel meer dan in 2012 (9.710) en 2013 (14.400).

 • Vriendin gijzelnemer Sydney weer opgepakt

  De vriendin van de man die in Sydney urenlang 17 mensen gegijzeld hield, is opgepakt. Niet omdat er bewijs is dat ze bij de gijzeling betrokken was, maar vanwege geschonden borgvoorwaarden.

 • Extremisten wilden Italiaanse Belastingdienst opblazen

  In Italië zijn veertien leden opgepakt van een extreem-rechtse groep. Ze zouden plannen hebben om politici te vermoorden en het hoofdkantoor van de Italiaanse Belastingdienst op te blazen. Bij de verdachten thuis werden veel wapens gevonden. Die extreemrechtse groep, Nieuwe Orde, werd in 1973 verboden. Justitie in Italië heeft nog meer verdachten op het oog.

 • Nieuw Zeeland: Naakt oké, maar doe het veilig

  Een man fietste dronken, zonder kleren aan door Nieuw Zeeland en werd aangehouden. De reden? Meneer had geen helm op. Volgens de autoriteiten kon de man niet  worden opgepakt wegens verstoring van de openbare orde omdat er 'geen storende lichaamsdelen' te zien waren. Ook kon de man niet worden opgepakt voor rijden onder invloed: in Nieuw Zeeland wordt  fietsen met een slok op toegestaan. Maar geen helm op? Dat kan natuurlijk niet. De boete daarvoor is maximaal 316 euro. 

  Deze man begrijpt het: veiligheid eerst EPA
 • Gekko-poten inspiratiemateriaal voor NASA

  NASA wil de ruimte opschonen met technologie gebaseerd op gekko-voeten. De hagedissensoort kan met zijn kleefpootjes goed klimmen. Dat lukt ze doordat de pootjes hele fijne haartjes hebben die zich moeiteloos aan ruw materiaal kunnen hechten. En dat heeft NASA nou precies nodig. Ze willen deze manier van grijpen en kleven in de toekomst gebruiken om dingen als rondslingerend gesteente en oude satellieten uit de ruimte te halen. 

  Hieronder zie je een paar onderzoekers alvast oefenen met deze technologie.

 • Ho ho hoog!

  Deze dappere kerstman in China vond het helemaal niet erg dat zijn arrenslee met pech langs de weg kwam te staan. Hij nam gewoon de berglift naar Hunan. 

 • Betalen, of we pakken je kat

  In Rusland kun je maar beter je rekeningen betalen, Russische belastingdeurwaarders gijzelen raskatten om het betalen van de schulden wat sneller te laten verlopen. Het is al een paar mensen overkomen, waaronder een student die 160 euro aan belastingen schuldig was. Volgens de Russische autoriteiten kunnen ze dit vanwege de waarde van de katten gewoon blijven doen.

  Moet ik mee? Flickr/Peterned/CC BY-NC-SA 2.0
 • 'Een deel van de tralies was al doorgezaagd'

  Het had een grote ontsnapping moeten worden, maar het plan lekte uit. Op Curaçao is een gevangenisuitbraak verijdeld.

 • Pas op voor nepsneeuw

  Ski'ers die deze kerst de piste op gaan, moeten extra goed opletten. Dat zegt de Nederlandse Ski Vereniging. Er ligt niet echt veel sneeuw op de bergen, en daarom wordt er veel kunstsneeuw bijgespoten. Maar die is gevaarlijker dan de gewone, omdat kunstsneeuw sneller verandert in ijs.

 • In zes jaar 22.000 winkels minder

  Sinds het begin van de economische crisis in 2008, zijn in Nederland zo'n 22.000 winkels verdwenen, het overgrote deel na faillissement. Aan het eind van dit jaar zijn er nog circa 90.000 over.

 • Man rijdt expres op mensen in

  In de Franse stad Dijon zijn elf mensen gewond geraakt toen een automobilist op ze inreed. Dat deed de man expres, terwijl hij 'Allah is groot' riep. Twee gewonden zijn er slecht aan toe, maar niemand zou in levensgevaar zijn.

 • Meer berichten tonen