• Noordpoolijs is in 25 jaar veel dunner geworden

  AFP

  Noorse onderzoekers hebben ruim honderd dagen onafgebroken over de Noordpool gevaren en zijn tot de conclusie gekomen dat het ijs er zo dun is geworden dat een ijsbreker er zelfs in de winter doorheen kan varen.

  Deze verandering is nog geen twintig jaar oud en is veroorzaakt is door de mens, zegt onderzoeker Kim Holmen. "Wij zien, net als veel anderen, dat het ijs verandert. De Noordpool is niet meer bedekt met ijs van tien jaar of ouder." 

 • Aangifte tegen rector Islamitische Universiteit Rotterdam

  In Rotterdam zijn aangiftes gedaan tegen de rector van de Islamitische Universiteit in de stad. Minister Bussemaker van Onderwijs riep daartoe op omdat rector Akhoendoez hatelijke dingen zegt over Koerden, Joden en homo's.

  De Islamitische Universiteit in Rotterdam FaceMePLS / Flickr cc by
 • FC Twente bijna gered

  FC Twente lijkt te zijn gered. Het is nog even wachten op goedkeuring van het reddingsplan, maar in de gemeenteraad lijkt een meerderheid voor een garantstelling van 32 miljoen euro te zijn om de club van de ondergang te redden.  Het reddingsplan werd maandag door het college van B&W van Enschede gepresenteerd.

 • Is dit een Da Vinci-portret of een amateurtekeningetje?

  Wikimedia Commons

  Is dit schilderij een meesterwerk van Leonardo da Vinci, of is 'ie dat niet? De kunstwereld komt er niet uit. Een Britse kunstvervalser zegt in ieder geval dat hij nep is. En hij kan het weten, want hij zegt hem zelf gemaakt te hebben. 

  Het portret zou al eeuwenoud zijn. Kunstkenners zeggen dat het gebruikte krijtpigment minimaal 250 jaar oud is. Volgens de vervalser kan dat best: hij zegt klei en houtskool te hebben gebruikt van eeuwenoude bomen, en de tekening te hebben gemaakt op een oud document uit 1587. 

 • Politiechef Chicago ontslagen na moord op zwarte tiener

  De politiechef in Chicago is ontslagen nadat beelden van politiegeweld openbaar zijn gemaakt. Het is onrustig in de Amerikaanse stad, omdat op de video te zien is hoe een blanke agent een zwarte tiener doodschiet. 

  Volgens de burgemeester heeft het vertrouwen van de burgers in de politie een flinke deuk opgelopen en was er actie nodig. Daarom is de politiechef ontslagen. Ook maakte de burgemeester bekend dat er een speciale commissie komt die onderzoek gaat doen naar de aansprakelijkheid van de politie.

  De dood van de tiener leidde tot protesten in Chicago AFP
 • Werkgevers gaan ver voor toptalent

  Een vierdaags uitje naar New York, skiën in Zwitserland of op vakantie naar Dubai: werkgevers gaan steeds verder om jonge talenten binnen te halen. Vooral op ICT-gebied zijn er weinig toptalenten, terwijl het aantal vacatures enorm toeneemt. Bedrijven hebben daarom veel geld over voor het aantrekken van jonge talenten. 

  "Er wordt om die mensen gevochten", zegt Robin Friend van Business Talent Network. Dat werving- en selectiebureau zoekt hoogopgeleide jongeren voor zo'n 300 bedrijven. "De budgetten die bedrijven besteden aan dit soort wervingsacties, zijn sterk gestegen." 

  Werkgevers doen alles om ICT-talent te lokken
  Van snoepreisjes tot een luxe auto: bedrijven halen alles uit de kast om talent binnen te halen.
 • Kwart minder Volkswagens verkocht in de VS

  Volkswagen verkocht in november een kwart minder auto's in de VS dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de eerste keer dat het dieselschandaal in Amerika leidt tot lagere verkopen.

  De Duitse autofabrikant trok een paar modellen terug uit de handel nadat bekend werd dat er sjoemelsoftware in zat. 

  Op het Volkwagen-hoofdkantoor in Wolfbrug voert Greenpeace actie tegen de sjoemelsoftware van de autofabrikant AFP
 • Bestuur ROC Leiden nam onverantwoorde risico's

  Het ROC Leiden, dat in ernstige financiële problemen door te dure nieuwbouw ANP

  Het bestuur van ROC Leiden heeft bij de bouw van twee dure schoolgebouwen onverantwoorde risico's genomen. De bestuurders zijn mogelijk buiten hun boekje gegaan. Een commissie onder leiding van de Rotterdamse hoogleraar Pauline Meurs trekt die conclusie na gesprekken met betrokkenen.

  Het onderzoek werd ingesteld nadat het ROC Leiden deze zomer failliet dreigde te gaan. De school kon de lasten van de twee dure gebouwen niet meer dragen. Minister Bussemaker stelde uiteindelijk 40 miljoen euro beschikbaar. Daarmee was de school van de ondergang gered, maar ze liet wel een onderzoek instellen. 

 • Tweede Kamer neemt afscheid van Arie Slob

  De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van Arie Slob. De voorman van de ChristenUnie verlaat de politiek en wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

  Slob zat met een korte onderbreking sinds begin 2001 in de Tweede Kamer, eerst voor het GPV, later voor de ChristenUnie. Van 2007 tot 2010 en sinds 2011 was hij fractievoorzitter. 

 • 'Een wietlucht, moet de postbezorger dat ook melden?'

  ANP

  In Schiedam loopt een proef met postbezorgers. Ze letten op zaken als zwerfvuil, hondenpoep en kapotte verkeersborden en maken daar melding van. Vakbondsbestuurder Etienne Haneveld van de FNV heeft zijn bedenkingen bij dit "nieuwe businessmodel" van PostNL. Hij voelt er niets voor om postbezorgers in te zetten "voor taken waar de terugtrekkende overheid" niet meer aan toekomt.

  Het is nog maar de vraag of het bij zwerfvuil en hondenpoep blijft, zegt Haneveld. "Stel dat je een wietlucht ruikt als het klepje van de brievenbus opengaat? Moet je dat dan ook melden? En wat als je het niet hebt geroken en het dus ook niet hebt doorgegeven, word je daar dan op aangesproken?" 

 • Technische problemen oorzaak AirAsia-crash

  De vliegramp van een jaar geleden met een toestel van AirAsia bij Indonesië werd veroorzaakt door technische problemen. Uit onderzoek blijkt dat het in de cockpit mis ging met de boordcomputer. Daarom besloten ze de stekker eruit te trekken, maar dat zorgde voor nog meer problemen. De piloten kregen het toestel in het slechte weer niet meer onder controle. Bij de crash kwamen alle 162 inzittenden om het leven. 

 • ​De ziektewet moet op de schop...

  ...zegt het CDA. Het is nu voor kleine bedrijven vaak veel te duur om ziek personeel twee jaar lang door te betalen. Daarom stelt het CDA voor dat die periode wordt ingekort tot twee maanden. Werkgevers zijn door de hoge kosten nu bang om mensen in vaste dienst te nemen. Na de twee maanden wil het CDA dat je een uitkering krijgt die wordt betaald uit een basisverzekering.

 • Medicijnen voor longkankerpatiënten niet vergoed

  Een geneesmiddel voor longkankerpatiënten moet voorlopig niet worden vergoed, omdat het te duur is. Dat staat in een advies aan minister Schippers. Het middel wordt al wel in 12 ziekenhuizen gebruikt bij uitbehandelde patiënten met uitgezaaide longkanker. De fabrikant vraagt per jaar 134-duizend euro per patiënt. Door het middel kan een patiënt gemiddeld drie maanden langer leven. 

 • Meer treinen uitgevallen door sein- en wisselstoringen

  Drukte in een trein op Amsterdam CS na een wisselstoring ANP

  Vorig jaar zijn door storingen bijna 33.000 treinritten uitgevallen, anderhalf keer zoveel als in 2013. Dat blijkt uit cijfers van de NS die ze hebben gegeven aan Treinreiziger.nl.

  De NS zegt dat al die uitval komt door strenge veiligheidsregels. Sommige storingen kunnen bijvoorbeeld pas 's nachts worden verholpen, waardoor er tegen die tijd al tientallen treinen zijn uitgevallen. Spoorbeheerder Prorail zegt in een reactie dat het aantal storingen door de infrastructuur wel aan het afnemen is. 

 • 'Bouterse moet alsnog worden vervolgd'

  De Surinaamse president Bouterse ANP

  Justitie in Suriname vindt dat het OM alsnog president Bouterse moet vervolgen voor de Decembermoorden in 1982, schrijft een belangrijke Surinaamse krant. Bouterse pleegde ruim 33 jaar geleden een coupe en zou verantwoordelijk zijn voor de moorden.

  Een paar jaar geleden kreeg hij daar amnestie voor. Mocht het verhaal in de krant kloppen, kan het proces worden hervat en komt er een strafeis tegen de Surinaamse president en de andere verdachten. 

 • Meer berichten tonen