NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • Honderden doden door hittegolf in India

  Bijna 800 mensen omgekomen door hitte in India
  De meeste overledenen waren daklozen, bouwvakkers en ouderen.

  Sinds half april zijn in India door een hittegolf zeker 750 mensen overleden. De autoriteiten maakten vandaag het nieuwe dodental bekend.

  Gezondheidsdiensten hebben inwoners aangeraden 's middags zo veel mogelijk binnen te blijven om een zonnesteek of uitdroging te voorkomen. Verder moeten mensen veel water drinken.

 • Franse vrouw skypt met IS

  De Franse journaliste Anna Erelle (een pseudoniem) wist via Skype contact te krijgen met Abu Bilel, een jihadist in Syrië. Ze deed zich voor als een jong meisje en skypte in een sluier met Bilel. De informatie die ze zo over Islamitische Staat wist te verzamelen, gebruikte ze voor haar artikelen en haar boek The Skin Of A Jihadist. 

  Maar toen Bilel doorhad dat ze niet naar Syrië zou komen om met haar te trouwen, werd ze belaagd met dreigementen vanuit Syrië. Ze kan niet meer in haar appartement wonen en niet meer over Islamitische Staat schrijven. 

  "Recentelijk vertelde een bevriende journalist dat hij van een bron hoorde dat er een fatwa tegen mij was uitgeroepen", schrijft ze op de website van The Guardian. "Ik heb uren gezocht op het web. Uiteindelijk vond ik de video, waar ik met mijn sluier te zien ben. Ik heb de video maar één keer gezien, maar ik herinner me elk woord. Ik denk niet dat ik 'm ooit opnieuw ga bekijken."

 • Politie Cleveland krijgt anti-racisme-training

  De politieagenten in Cleveland krijgen een training om racisme en het gebruik van buitensporig geweld tegen te gaan. Een inspecteur-generaal gaat toezicht houden op het politiekorps en er komt een nieuwe commissie die klachten behandelt.

  Afgelopen weekend waren er nog rellen in Cleveland. Die braken uit nadat een blanke agent was vrijgesproken van doodslag in een beruchte zaak uit 2012, waarbij een zwarte man en vrouw werden doodgeschoten.  

 • Man heeft 100 kilo bijen op het lichaam

  De Chinese imker Gao Bingguo heeft zich laten bedekken met meer dan 100 kilo bijen en vestigde daarmee een nieuw wereldrecord. Het vorige record stond op 83,5 kilo, ook door een imker in China.

  Chinese imker breekt wereldrecord 'bijen op het lichaam'

  Volgens Sky News wegen 10.000 bijen ongeveer 1 kilo, dus bij elkaar moeten er meer dan een miljoen bijen op het lichaam van Gao Bingguo hebben gezeten.

 • "Stop de tamponbelasting"

  Australië zet stappen om belasting op vrouwelijke verzorgingsproducten als tampons en maandverband op te heffen. In een petitie, door studentes opgezet, zijn meer dan 95.000 handtekeningen ingezameld. "De helft van de bevolking menstrueert, en daarvoor zouden ze niet financieel belast moeten worden," zeggen tegenstanders. 

  De minister van Financiën, Joe Hockey, zegt dat hij zal kijken hoeveel deze beslissing kost en zal het voorleggen in de eerstvolgende vergadering.

  "Stop taxing my period!"
 • A1 even toneel van peperdure bolides

  Een indrukwekkende stoet peperdure bolides trok vanavond veel bekijks op de Nederlandse snelwegen. Wagens van onder andere acteurs David Hasselhoff en Dolf Lundgren raasden vanuit Duitsland richting Amsterdam als onderdeel van de rally Gumball 3000

  Sportwagens op de A1

  Onder meer exclusieve Bugatti's, Ferrari's, Lamborghini's, Porsches en Aston Martins waren op weg naar de Amsterdam Arena voor een live show en een feestje met DJ Afrojack.

 • Politie doet 27 invallen bij growshops

  De politie heeft vandaag 27 invallen gedaan in de strijd tegen growshops. Op vijftien locaties zijn spullen in beslag genomen die worden gebruikt bij de illegale hennepteelt. Elf mensen zijn aangehouden.

  Onder meer groeilampen, ventilatoren, afzuigers en koolstoffilters zijn in beslag genomen. Ook zijn schilderijen, hennepzaad, harddrugs, een vuurwapen en een groot bedrag aan contant geld gevonden, meldt de politie.

  Eerder maakten wij deze items over growshops:

 • Onderzoek naar het voorkomen van sportblessures

  Minister Schippers van Volksgezondheid trekt haar portemonnee voor de strijd tegen sportblessures. Volgens haar stijgt het aantal blessures harder dan het aantal sporters. Dat kost de samenleving geld, omdat mensen zich ziek melden op werk en langs een dokter moeten. 

  Daarom stelt ze 675.000 euro beschikbaar voor een onderzoek naar het voorkomen van sportblessures.

 • Syrische stad Palmyra lijkt nog oké

  Het lijkt erop dat Islamitische Staat nog geen verwoestingen heeft aangericht in de historische ruïnestad Palmyra in Syrië. De terreurgroep heeft een video online gezet waarin te zien is dat delen van de stad, het amfitheater en verschillende zuilengalerijen in Palmyra nog intact zijn. 

  De video die IS van Palmyra maakte
  Bijna een week na de verovering van de historische ruïnestad Palmyra in Syrië lijkt het erop dat Islamitische Staat (IS) niets beschadigd heeft. De terreurbeweging heeft een video naar buiten gebracht waarop delen van de stad, het amfitheater en verschillende zuilengalerijen in Palmyra te zien zijn. De oude beelden zijn nog intact.
 • Paleis van Erdogan in Ankara illegaal gebouwd

  Het Witte Paleis in Ankara EPA

  Het enorme paleis dat de Turkse president Erdogan voor zichzelf heeft laten aanleggen in Ankara, is illegaal gebouwd. Dat heeft de hoogste bestuursrechter bepaald. Een vereniging van architecten had bij het hof geklaagd, omdat het paleis tegen de regels midden in een stadspark uit de grond is gestampt. 

  De rechter is het met die klacht eens. De kans dat het paleis moet worden gesloopt, is overigens niet groot. Het bouwwerk is met zijn duizend kamers groter dan Versailles. Hoeveel het precies heeft gekost is geheim, maar kenners noemen een bouwsom van 280 miljoen euro.

 • Deense radio-DJ's knuppelen live een konijntje dood

  Op de Deense radiozender Radio24syv hebben dj's bij een actie tegen dierenleed live een babykonijntje van negen weken doodgeslagen met een fietspomp. 

  Op hun Facebook-pagina zeggen de dj's dat ze dit hebben gedaan om mensen bewust te maken van hun emotionele reactie als er een dier wordt gedood. Dat is volgens de dj's hypocriet omdat mensen wel vlees in de supermarkt kopen zonder stil te staan bij dierenleed.

 • Bezetters Maagdenhuis moeten dokken, vindt Tweede Kamer

  Als het aan de Tweede Kamer ligt, moeten de bezetters van het Maagdenhuis zelf de opgelopen schade aan het gebouw vergoeden. Daar is vandaag een motie over aangenomen. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wordt opgeroepen om met de Universiteit van Amsterdam om de tafel te gaan. Doel: uitzoeken hoe de schade op de demonstranten kan worden verhaald. 

  De UvA zelf wil de geschatte kosten van ongeveer 500.000 euro claimen bij de verzekering. De precieze omvang van de schade moet nog worden onderzocht.

  Een geforceerde deur in het Maagdenhuis ANP
 • Coalitie verliest meerderheid Eerste Kamer

  De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid meer in de Eerste Kamer. Ook niet met de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP. De verkiezingen voor de Eerste Kamer zijn daarmee geheel volgens de prognoses verlopen. 

  Alle partijen krijgen evenveel zetels als op grond van de Provinciale Statenverkiezingen kon worden verwacht. De vijf partijen hebben samen 36 zetels. De Eerste Kamer bestaat in totaal uit 75 zetels.

 • 96 doden bij aanval van herder op boerendorpen in Nigeria

  In Nigeria zijn bij een aanval van Fulani-herders op boerendorpen 96 doden gevallen. Volgens Amnesty International zijn door het geweld tussen islamitische herders en christelijke boeren dit jaar al 350 slachtoffers gevallen. 

  De herders zijn boos omdat de boeren hun land zouden inpikken. De boeren claimen dat door het vee van de herders de oogst verloren gaat.

  Fulani-herder Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0
 • Aanklager wil FC Utrecht straffen voor antisemitische spreekkoren

  Stadion Galgenwaard voor FC Utrecht - Ajax Pro Shots

  FC Utrecht heeft van de aanklager betaald voetbal een schikkingsvoorstel gehad: een boete van 10.000 euro en een lege Bunnikside tijdens de eerste thuiswedstrijd tegen Ajax. De Utrechters wacht een straf vanwege de antisemitische spreekkoren in het duel met de Amsterdammers op 5 april. De club heeft tot maandag om te reageren op het voorstel. 

 • Australië gaat paspoort terroristen afpakken

  Een Australisch paspoortmydestinationunknown

  Australië is van plan om terroristen met een dubbele nationaliteit het Australische paspoort af te nemen. Naar schatting vechten op dit moment honderd Australiërs in het Midden-Oosten mee met terroristische organisaties. Ongeveer de helft heeft naast het Australische paspoort ook nog een andere nationaliteit. 

 • Executies in Saudi-Arabië nu al op niveau 2014

  In Saudi-Arabië werd vandaag de 88ste executie van het jaar uitgevoerd, waarmee het land nu al het aantal van heel 2014 evenaart. Vorig jaar werden er volgens diverse nieuwsmedia tussen de 87 en 90 mensen ter dood gebracht. Drie mannen werden vandaag geëxecuteerd, twee vanwege drugssmokkel, een voor moord.

  Executies worden vaak publiekelijk uitgevoerd, door middel van onthoofding.

  Sinds januari is Salman bin Abdul Aziz al-Saud de nieuwe koning van Saudi-Arabië EPA
 • Oostenrijkse 14-jarige veroordeeld voor voorbereiden terroristische aanslag

  In Oostenrijk is een 14-jarige jongen tot acht maanden cel veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. De jongen van Turkse afkomst wilde een aanslag plegen op het belangrijkste treinstation van Wenen. Zijn wapen: een zelfgemaakte bom, waarvan hij de handleiding op internet vond. 

  Toen zijn omgeving merkte dat hij radicaliseerde is de jongen aangehouden.

  De 14-jarige heeft altijd gezegd dat hij niet over springstof beschikte AFP
 • Spaanse marine pakt Nederlander met 1800 kilo coke

  De Spaanse marine heeft op de Atlantische Oceaan een vissersboot onderschept met aan boord vier mensen en 1800 kilo cocaïne. De kapitein van het schip is een Nederlander.

  Het is volgens de Spaanse marine de grootste drugsvangst in jaren.

  De politie nam 1800 kilo cocaïne in beslag EPA
 • Zaak rond de geruchtmakende 'Showbizzmoord' moet over

  Het proces rond de geruchtmakende Hilversumse Showbizzmoord moet over. Dat heeft de Hoge Raad vanmiddag bepaald.

  De zaak draait om de moord op platenbaas Bart van der Laar in 1981. Hij werd in zijn villa in Hilversum doodgeschoten. Van der Laar was in de jaren 70 producer van populaire artiesten als Luv, Babe en Benny Neyman. Alle details hier.

  Van der Laar werd in 1981 vermoord
  Van der Laar werd in 1981 vermoord
 • 'Ambachtelijke producten vaak helemaal niet ambachtelijk'

  Ambachtelijke producten blijken vaak niet zo ambachtelijk als wordt gesuggereerd. Dat concludeert de Consumentenbond. 

  De bond wil dat er richtlijnen komen voor het gebruik van het woord ambachtelijk. Kopers van ambachtelijke producten aan authentieke ingrediënten en handwerk in plaats van fabrieksproductie met veel E-nummers.

  Zo zitten er in de 'ambachtelijke Oma's Poffertjes' van de Lidl water, melkpoeder, aroma's en emulgator. 'Ambachtelijke zeezout & zwarte peper chips' van Albert Heijn blijkt uipoeder, gistextract en aroma's te bevatten.

 • Britse pub gaat naam vervangen na kritiek van dierenorganisaties

  De oudste pub van Groot-Brittannië gaat waarschijnlijk onder druk zijn naam veranderen, zegt The Telegraph. De zaak heet nu 'Ye Olde Fighting Cocks', maar dierenrechtenorganisatie Peta pleit voor 'Ye Olde Clever Cocks'. Op die manier zou de pub meer liefde voor dieren tonen. 

 • NS reageert op 'WK poortje springen'

  Op Facebook is een tijdje geleden een evenement aangemaakt voor het WK Poortje Springen. Een ludieke actie, omdat de poortjes op veel stations dicht zijn, maar mensen er gewoon overheen springen. Vandaar de ludieke actie. What's new? De NS heeft nu gereageerd op het evenement, waarvoor ruim 24.000 mensen zich hebben aangemeld. 

 • Marokko verbiedt prostitutiefilm na #ophef

  De speelfilm Much Loved mag in Marokkaanse bioscopen niet worden vertoond. De film van Nabil Ayouch gaat over prostitutie in het Noord-Afrikaanse land. Volgens de officiële verklaring is de film een grove belediging voor de normen en waarden. Ook zou de film het imago van vrouwen in Marokko beschadigen.

  De afgelopen weken werd in Marokko al fel gediscussieerd over de film. Met name de hoeveelheid naakt en het taalgebruik zijn omstreden.

 • Aantal WW-uitkeringen voor jongeren gedaald

  Een bouwvakker aan het werk op een bouwplaats in Utrecht ANP

  Het aantal jongeren met een WW-uitkering is het afgelopen half jaar gedaald. Jongeren vroegen ook minder vaak een uitkering aan. Het aantal nieuwe uitkeringen aan jongeren daalde met 10 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Gooi en Vechtstreek was de afname het grootst (-27 procent), in Noord-Limburg het kleinst (-1 procent).

  Vooral in de bouw en in het onderwijs nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen af. Bij vervoer en opslag was er nog wel een stijging.

  . NOS/Rosemarie Escher
 • #CharlieCharlieChallenge

  De #CharlieCharlieChallenge gaat viral. De wat? Deze nieuwe hype gaat over het oproepen van geesten door middel van twee potloden en een vel papier. Het werkt zo: je maakt vier vakken op het papiertje. Je vult twee keer 'Yes' en twee keer 'No' in. Vervolgens leg je twee potloden in het midden op elkaar en vraag je hardop: "Charlie, Charlie, ben je daar?" De punt van je potlood geeft antwoord. Dat levert geestige beelden op:

  Wie is Charlie? Een geest uit Mexico, waar deze hype dus ook vandaan komt. Niet onbelangrijk: zegt je potlood dat Charlie in de ruimte aanwezig is? Vraag dan: "Charlie Charlie zullen we stoppen?" Anders blijft de poort voor demonen open en komen ze massaal bij je op de koffie. Sommige mensen gebruiken de hype voor andere doeleinden:

 • Auto rijdt tankstation binnen

  Een auto is maandagavond een tankstation langs de A67 binnengereden. De bestuurster raakte lichtgewond en richtte een flinke ravage aan. Geen van de medewerkers raakte gewond. Het is nog onduidelijk hoe het ongeval kon gebeuren. 

 • B.B. King vergiftigd volgens dochters

  BB King ANP Kippa

  Twee dochters van de overleden blueslegende B.B. King zeggen dat hij is vermoord. Twee naaste medewerkers, de voormalig manager en z'n persoonlijk assistent, zouden dat hebben gedaan. De politie bevestigt dat er een moordonderzoek loopt en dat er inmiddels autopsie is gedaan. B.B. King overleed anderhalve week geleden, hij was 89.

 • Vandaag kiezen we de Eerste Kamer

  Leden van de Provinciale Staten kiezen vandaag een nieuwe Eerste Kamer. Om 15.00 uur begint in alle twaalf provinciehuizen een speciale vergadering waarbij de 570 Statenleden kunnen stemmen. Die hebben in totaal 75 zetels te verdelen. Hier lees je meer over de verkiezingen vandaag.

  Hoe wordt de Eerste Kamer gekozen?
 • Kabinet stopt 50 miljoen in Afrika

  De Nederlandse regering gaat 50 miljoen euro investeren in Noord-Afrika. Daarmee moet perspectief gecreëerd worden voor Noord-Afrikanen. Zo wil minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking voorkomen dat jonge Afrikanen in bootjes naar Europa komen. Het geld is ook een signaal aan andere Europese landen om meer te doen dan de boten alleen maar proberen tegen te houden.

 • Bouterse wint parlementsverkiezingen Suriname

  Desi Bouterse verlaat het stemlokaal ANP

  Het lijkt er sterk op dat Desi Bouterse de parlementsverkiezingen in Suriname heeft gewonnen. De partij van Desi Bouterse wordt waarschijnlijk de grootste in Suriname, maar het is de vraag of die groot genoeg is om zelf te regeren. De president zinspeelde gisteren al op een mogelijke coalitie. 

 • Meer berichten tonen