NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • Nieuwe arrestaties moord Akgün

  Akgün werd beschoten terwijl hij in een Bentley bij een stoplicht stond te wachten DHA

  Nog eens zes mensen zijn in Turkije gearresteerd in verband met de moord op twee Turkse Nederlanders afgelopen kerst. Een van de schutters zou opgepakt zijn en de opdrachtgever zou nu ook vastzitten. Afgelopen vrijdag meldde de Turkse krant Haber Turk al dat er tien mensen waren gearresteerd in Istanbul.

  De doodgeschoten Turkse Nederlanders zijn Vedat S. en Ali Akgün. De laatste was een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces.

 • 3 Russen aangeklaagd voor spionage in NY

  Drie Russen zijn aangeklaagd in een spionagezaak in de VS, meldt de FBI. De drie probeerden volgens de aanklacht New Yorkers te ronselen om zo inlichtingen te verkrijgen voor Rusland. Twee aangeklaagden hebben lage diplomatieke functies. De ander zou zich hebben voorgedaan als een werknemer van een Russische bank in New York.

  De bankmedewerker is vandaag gearresteerd. De andere twee verdachten zijn op vrije voeten.

 • Noodtoestand om verwachte sneeuwstorm VS

  1/4Sneeuwruimen in op Times Square in New York EPA
  2/4Op Times Square in New York wordt zout gestrooid EPA
  3/4Sneeuw op de Brooklyn Bridge in New York EPA
  4/4Een vrouw in Manhattan, nog voor de sneeuwstorm is losgebarsten EPA

  In verschillende Amerikaanse staten, waaronder New York, Massachusetts, en New Jersey is de noodtoestand uitgeroepen omdat er een hevige sneeuwstorm wordt verwacht. Mensen moeten -indien mogelijk- thuisblijven, zegt de gouverneur van New Jersey. Ook in New York bereiden ze zich voor op barre tijden:

  Dit is een serieuze sneeuwstorm die je niet licht op moet vatten. Het is een kwestie van leven of dood.

  De gouverneur van New York
 • Armstrong zou het weer doen

  Voor het eerst in tijden geeft Lance Armstrong weer eens een groot tv-interview. In het gesprek met de BBC dat donderdag wordt uitgezonden, geeft de oud-wielrenner eerlijk toe, dat als we nu in 1995 zouden leven, hij "waarschijnlijk weer doping zou gebruiken". Maar, zegt hij: "Als ik nu nog zou rijden, dan zou ik het niet doen."

  Armstrong zegt het rustiger aan te doen. "Ik ben teruggeschakeld van 160 kilometer per uur naar 10. Maar ik wil wel weer terug naar 80, 90." 

  Als het 1995 zou zijn, zou Lance Armstrong weer doping gebruiken Getty Images
 • OM: fouten gemaakt bij Borst-verdachte

  Het Openbaar Ministerie in Rotterdam zet grote vraagtekens bij de manier waarop in het verleden is omgegaan met Bart van U., de man die verdachte is in de zaak-Els Borst.  Hij zit sinds 12 januari vast vanwege de moord op zijn zus in Rotterdam.

  Na een eerdere veroordeling van Van U. in 2012 is geen DNA-materiaal is afgenomen. Verder zegt het OM dat er geen behandeling, bijvoorbeeld door de GGZ, is gestart voor Van U. terwijl er wel grote zorgen zijn over zijn geestelijke gezondheid.

 • 'Strijd om Kobani nog niet over'

  Peshmerga-strijders in Kobani, in november vorig jaar AFP

  Verheugde berichten van Koerdische strijders van het peshmerga-leger vandaag: ze zouden de Syrische stad Kobani geheel in handen hebben en de strijders van IS hebben verdreven. Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie reageert voorzichtig op de mededeling en durft nog niet te zeggen dat de strijd om Kobani gestreden is. "De Koerden hebben wel de overhand, maar de strijd gaat door", zegt een woordvoerder. 

  Kobani is sinds zondag zwaar gebombardeerd door de Amerikanen. In 24 uur zouden er volgens het Pentagon 17 bombardementsvluchten zijn uitgevoerd.

 • 'Foto's kindertrainingskamp Boko Haram'

  Op een Twitteraccount dat banden zou hebben met de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram zijn twee foto's gepost waar kinderen opstaan die militair getraind worden. Op de foto's staan kinderen in rijen opgesteld met wapens in hun handen.

  Boko Haram zet vaker kinderen in voor hun strijd. Twee weken geleden pleegden twee jonge meisjes een zelfmoordaanslag in noordoost Nigeria, waar vijf doden vielen. De dag ervoor deed een tienjarig meisje iets vergelijkbaars: bij haar zelfmoordaanslag kwamen zeker zestien mensen om.

 • Tien doden F16-crash Spanje

  De gecrashte Griekse F-16 in Albacete EPA

  In Spanje zijn 10 doden gevallen bij een ongeluk met een Griekse F-16 op een militaire basis bij de plaats Albacete. Het toestel crashte tijdens het opstijgen op stilstaande vliegtuigen. Zeker dertien mensen raakten gewond. Het is nog niet bekend uit welk land de slachtoffers komen.

  Op de militaire basis worden NAVO-piloten opgeleid. Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag worden er geen Nederlandse piloten getraind.

 • Van Praag wil FIFA-voorzitter worden

  Michael van Praag wil Sepp Blatter opvolgen als voorzitter van de FIFA. Hij verstuurt morgen zijn officiële kandidaatstelling met de benodigde vijf brieven van bonden die zijn kandidatuur ondersteunen naar het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. 

  "Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA", zegt Van Praag in een reactie:

  Van Praag: ik neem mijn verantwoordelijkheid
 • The Stig was in Amsterdam

  The Stig, de legendarische anonieme coureur uit de BBC-autoshow Top Gear, heeft vanochtend een rondrit gemaakt door Amsterdam. Niet zelf, maar op een oplegger.

  De BBC heeft voor een promotietour van de nieuwe zender BBC Brit een enorm beeld van The Stig gemaakt. Dat reist van de Top Gear-studio's in Engeland naar Warschau, waar het later deze week wordt opgesteld.

  De truck stopte even bij het Rijksmuseum ANP

  De Big Stig kwam vanochtend aan in Amsterdam en maakte onder meer een rondje langs het Rijksmuseum.

 • Man rijdt in op politieagent in Haarlem

  Rond 15.00 vanmiddag is een man in Haarlem op een politieagent ingereden. De agent wilde een bestuurder staande houden op de Botermarkt maar deze gaf daar geen gehoor aan. 

  De bestuurder reed in op de agent, waarna een andere agent op de auto heeft geschoten. De man werd aangehouden.

 • Standard jaagt op makers 'onthoofdings-spandoek'

  De clubleiding van Standard Luik neemt afstand van het lugubere spandoek dat zondag door de supporters van de Luikse club werd getoond en zegt dat ze druk zijn met het opsporen van de daders. Het spandoek zorgde gisteren voor geschokte reacties, zowel in het stadion als daarbuiten. Op het doek stond een beul die het afgehakte hoofd van Anderlechtspeler Steven Defour vasthield. Met daarnaast de tekst 'red or dead', rood of dood. 

  Het spandoek van Standard Luik dat zondag werd getoond voor Steven Defour AFP

  De supporters van Standard hadden vooraf toestemming gevraagd een spandoek te laten zien in het stadion. Maar volgens de clubleiding was dat een heel ander doek dan tijdens de wedstrijd werd ontrold. "We kunnen spreken van een vertrouwensbreuk en zullen maatregelen nemen om de schuldigen te straffen en dergelijke zaken in de toekomst te vermijden', meldt de clubleiding.

 • Man (38) verdacht van betrokkenheid bij dood Els Borst

  De politie verdenkt een 38-jarige man uit Rotterdam van betrokkenheid bij de moord op Els Borst. Hij is dankzij een DNA-hit in beeld gekomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

  De verdachte zit al vast, op verdenking van een andere moord. Bronnen melden aan de NOS dat het gaat om Bart van U., die twee weken geleden werd opgepakt voor de moord op Rotterdamse vrouw. Waarschijnlijk gaat het om zijn zus. 

  Els Borst (81), overleden op 10 februari 2014 ANP
 • 14 miljoen voor banenplan Amsterdam

  Voor een banenplan in de regio Amsterdam is 14 miljoen beschikbaar. 7 miljoen komt bij minister Asscher van Sociale Zaken vandaan. De rest komt van werkgevers en vakbonden in de omgeving. Het geld is vooral bestemd om ervoor te zorgen dat mbo'ers, zzp’ers en ict’ers worden geschoold, zodat ze een grotere kans op werk maken in sectoren waar een tekort aan personeel is.

  Bij de maatregelen gaat het bijvoorbeeld om korte stages voor 1000 jongeren om werkervaring op te doen bij bedrijven. Ook worden 180 werkloze hoger opgeleiden omgeschoold zodat ze een ict-beroep kunnen uitoefenen. In totaal heeft Asscher landelijk 600 miljoen beschikbaar gesteld voor de banenplannen. Werkgevers en werknemers moeten tenminste hetzelfde bedrag bijleggen, net als dus in Amsterdam gebeurt.

 • 16:30 live persconferentie over dood Els Borst

  Om 16:30 geeft het Openbaar Ministerie in Utrecht een persconferentie over de moord op oud-minister Els Borst. Het is nog niet duidelijk waar de persconferentie over gaat. Je kunt de persconferentie live volgen op NPO 1 en op Radio 1

  Borst werd 8 februari vorig jaar dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Korte tijd later maakte de politie bekend dat ze een onnatuurlijke dood was gestorven.

 • Oceaanroeier begint aan recordpoging

  Oceaanroeier Ralph Tuijn is vanmiddag begonnen aan zijn nieuwe wereldrecordpoging om in 65 dagen van Portugal naar het Zuid-Amerikaanse Guyana te roeien. Rond 13.30 verliet hij samen met vier Engelse collega’s de haven van Lagos, in de buurt van de Portugese stad Albufeira.

  De roeier had er zin in: "We zijn enthousiast en zitten vol zelfvertrouwen. De boot en de mensen zijn geweldig. Laten we dat record breken!'', schreef Tujjn vlak voor zijn vertrek op Facebook. De 43-jarige Castricummer is eerder de Atlantische Oceaan en Grote Oceaan overgestoken.

 • 2 jaar cel voor besnijdenis meisje

  Voor het eerst is vrouwenbesnijdenis in Egypte bestraft. Een arts is daar veroordeeld tot twee jaar cel voor doodslag op en het genitaal verminken van de 13-jarige Suhair al-Bataa. Ze overleed na de ingreep. De vader van het meisje kreeg drie maanden voorwaardelijk, omdat hij zijn dochter liet besnijden.

  Sinds 2008 is het besnijden van vrouwen en meisjes verboden in Egypte, maar in de praktijk gebeurt het nog steeds veel. Zo'n 90 procent van de vrouwen in Egypte is besneden, zowel moslims als christenen.

 • Eis tegen vluchtende kapitein: 26 jaar

  De kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia moet 26 jaar de cel in, als het aan de Italiaanse justitie ligt. Kapitein Schettino staat terecht voor doodslag en nalatigheid, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de ramp. Drie jaar geleden liep het schip op de rotsen aan de Italiaanse kust. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven.

  Schettino tijdens een zitting in december AFP
 • Obama: '​Not in my back yard'

  In de tuin van Obama's Witte Huis is een drone gevonden. Het gebouw is kort daarna enige tijd gesloten voor onderzoek.

  President Obama verblijft momenteel in India, waar hij te gast is tijdens Republic Day. Alleen de dochters, Sasha en Malia waren aanwezig.

  Politie VS waakt voor White House op dag van de vondst AFP
 • Republic Day in India

  Het is vandaag Republic Day in India, waarbij de onafhankelijkheid van Engeland herdacht wordt. Het is een belangrijk evenement: Obama is aanwezig, er zijn versierde kamelen, buikdanseressen, praalwagens en zelfs een menselijke piramide die zich op motoren voortbeweegt. 

  Republic Day AFP

  Maar al die pracht en praal boeit deze hondjes van de spoorwegbeveiliging maar weinig.

 • Vrouwen in Egypte willen fietsen

  Fietsende Egyptische vrouwen AFP

  Dit plaatje van fietsende vrouwen zou in Nederland niet zo gek zijn, maar in Egypte is het best bijzonder. Vrouwelijke fietsers zijn daar een makkelijk doelwit voor seksueel geweld. Daarbij zijn de wegen ook niet veilig. Maar Yasmine Mahmoud trekt zich daar niets van aan: "Een fiets bespaart me gewoon heel veel tijd en geld."

  Elke vrijdag vrijdag fietst ze met een clubje fietsliefhebbers door Caïro om fietsen te promoten. Veel vrouwen komen daar op af om te leren fietsen. Maar dat is niet makkelijk: voorbijgangers schelden ze uit of proberen ze zelfs aan te randen. Mahmoud herinnert zich nog een enge man die bij haar achterop probeerde te springen. Toch denkt ze niet aan stoppen.

  Ik negeer ze gewoon en rijd lekker door

  Yasmine Mahmoud
 • Liberace weer sprankelend op de planken

  Liberace, de Amerikaanse showpianist die meer veren, glitters, bont en juwelen in zijn kledingkast had dan alle Toppers bij elkaar, komt terug. De man is al jaren dood, maar wordt met super-deluxe technieken als een soort hologram weer op de planken gebracht. Die zou volgens de makers ook met het publiek kunnen communiceren. De eerste show zal, waar ook anders, in Las Vegas gehouden worden. 

  Liberace
 • Tachtig mannen vergrepen zich aan 16-jarige in Valkenburg

  Een Valkenburgse zedenzaak is groter dan gedacht. Niet vijftig maar tachtig mannen hebben waarschijnlijk seks gehad met een meisje van 16 in een lokaal hotel, zegt justitie. 

  Dit weekend werd bekend dat in oktober een loverboy is opgepakt die het meisje aan tientallen mannen zou hebben aangeboden. Bij een inval in het hotel in Valkenburg werd 'ie betrapt met het meisje en een klant. Het meisje was door haar ouders als vermist opgegeven. 

 • 'Historische' sneeuwstorm op komst in New York

  New York en de rest van het noordoosten van de VS krijgen waarschijnlijk te maken met een historisch zware sneeuwstorm. Volgens de New Yorkse burgemeester De Blasio kan er vandaag en morgen wel 90 centimeter sneeuw vallen. NBC spreekt nu al van een historische sneeuwstorm:

 • Pink Pop wordt extra happy met Pharrell

  Pharrell Williams staat dit jaar op Pinkpop. Eerder was al bekend dat onder andere Robbie Williams, Foo Fighters, Dotan en Rise Against op het podium staan in het Limburgse Landgraaf.

 • Yasmin wordt vierde in Miss Universe-verkiezing

  Geen goud, zilver of brons, maar wel een vierde plek voor Yasmin Verheijen in de Miss Universe verkiezing. En dat is bijzonder. Het is meer dan twintig jaar geleden dat een Nederlandse miss de finale van de verkiezing haalde. De laatste was Vivian Jansen die in 1992 vijfde werd. De winnares van dit jaar is de Colombiaanse Paulina Vaga. 

  Verheijen, de twintigjarige vriendin van voetballer Khalid Boulahrouz, studeert binnenhuisarchitectuur. In het traditionele vragenrondje sprak ze zich uit tegen kinderprostitutie.  

  Yasmin Verheijen AFP
 • Slechte nachtrust voor Oldenzaal

  Bewoners van Oldenzaal zijn vannacht twee uur uit hun slaap gehouden. De klokken van de basiliek in het centrum begonnen rond middernacht ineens te luiden. De pastoor weet ook niet waarom, want de gemeente is verantwoordelijk voor de kerktoren en de klokken. Een omwonende en een basiliekwachter hebben rond twee uur vannacht de klokken toch stil weten te krijgen. 

  Inwoners werden wakker door de kerkklokken Yvette Hoitink/Wikimedia
 • V&D wil geen huur betalen

  Warenhuis V&D wil vier maanden geen huur betalen. Dat staat in een brief aan de verhuurders van de winkelpanden, meldt de Volkskrant. V&D eist ook dat de huur wordt verlaagd van 10 naar 7 procent van de bruto omzet van de filialen. Al eerder werd duidelijk dat het slecht gaat met V&D. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 42 miljoen euro. Om te besparen op de kosten wil V&D ook dat het personeel bijna 6 procent van het salaris inlevert.

  Een klant bij het V&D-filiaal in de Amsterdamse Kalverstraat ANP
 • Mogelijk zelfmoord verwarde man Groningen

  De politie in Groningen houdt er rekening mee dat de man die gisteren bij het Groninger Museum om het leven kwam zichzelf heeft gedood. Getuigen zeggen dat hij zich in zijn keel had gesneden. De man liep rond met twee grote vleesmessen en probeerde omstanders aan te vallen. De politie schoot hem neer en hij viel in het water. Het was volgens de Groningse politie een man van 23, zonder vast adres. Hij zou geen terroristische motieven hebben gehad.

 • Tram rijdt dode man rond

  Een trambestuurder in Amsterdam heeft mogelijk twintig minuten rondgereden met een overleden man in zijn tram. Een passagier zegt in de Telegraaf dat ze een man verdacht stil zag zitten met zijn ogen open. Vervolgens ontdekte ze dat hij dood was. Ze zegt dat ze het bij de trambestuurder meldde en dat die niet reageerde.

  Ook andere passagiers zeggen dat ze de bestuurder hebben gewaarschuwd maar dat die weigerde te stoppen voor reanimatie. Vervoerbedrijf GVB zegt dat de bestuurder een slaper had gemeld. Het bedrijf onderzoekt de zaak en de trambestuurder is op non-actief gezet.

 • Meer berichten tonen