NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • Een relschopper Rome nog vast

  Na de ongeregeldheden in Rome werden ook in Nederland relschoppers opgepakt EPA

  Het Rotterdamse politieteam heeft deze week 44 verdachten gehoord die mogelijk betrokken zijn bij de rellen met Feyenoord-supporters in Rome. Zeven van hen zijn vandaag voorgeleid. Eén van hen zit nog vast, hij wordt verdacht van poging tot doodslag.

  Half februari braken hevige rellen uit in de Italiaanse hoofdstad, op de avond voor het Europa League-duel tussen Feyenoord en AS Roma. De Nederlanders richtten vernielingen aan op historische plekken en vochten met de politie. 

 • Het Vrijheidsbeeld in New York is weer vrijgegeven

  Eerder op de dag werd de omgeving van het Vrijheidsbeeld geëvacueerd wegens een verdacht pakketje. Maar na een flinke zoekactie is de Statue of Liberty weer vrijgegeven.

 • 'Lau Geeraets bewaarde pillen in apneu-apparaat'

  Een rechtbanktekening van hoofdverdachte Lau Geeraets ANP

  Lau Geeraets pleegde vandaag in de gevangenis van Vucht zelfmoord met een overdosis medicijnen. Vermoedelijk heeft hij de pillen bewaard in een medisch apparaat voor zijn apneu. Er zou ook een afscheidsbrief zijn gevonden in de cel.

  Het ministerie van Justitie wil niet ingaan op het verhaal. Een woordvoerder bevestigde eerder vandaag wel dat Geeraets zelfmoord heeft gepleegd. Het is de eerste zelfmoord in een cel binnen de streng beveiligde inrichting.

 • Chinese president neemt eerste selfie

  China is in rep en roer. Waarom? President Xi Jinping zou zijn eerste selfie hebben gemaakt. Dit is 'm:

  Er bestaan twijfels of de president de foto wel echt zelf heeft genomen, maar dat maakt de Chinezen op social media niet zoveel uit. De foto is meer dan 30.000 keer gedeeld op Weibo, een soort Twitter voor Chinezen.   

 • Vrijheidsbeeld ontruimd

  Het Vrijheidsbeeld in New York is ontruimd wegens een verdacht pakketje. Mensen zijn geëvacueerd nadat over de telefoon een bommelding was binnengekomen.

 • Nederlandse handelsmissie naar Cuba

  Een Nederlandse handelsmissie gaat begin 2016 naar Cuba. Dat heeft minister Ploumen afgesproken met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken. Het communistische Cuba heeft de banden met Amerika hersteld en nu is er ineens weer van alles mogelijk. En dat biedt ook kansen volgens Ploumen voor Nederlandse exportbedrijven.

 • Vlammenwerper versus bluskanon

  Fire vs water
 • NAC-Heracles gaat gewoon door

  De uitverkochte degradatiekraker tussen NAC Breda en Heracles Almelo van zaterdagavond gaat door. Heracles Almelo bevestigt dat de hoofdtribune van het Rat Verlegh-stadion veilig genoeg is om zaterdagavond te gebruiken.

  Donderdagavond werd duidelijk dat de betonscheuren rond de hoofdtribune ernstiger waren dan gedacht. Vervolgens testten specialisten vrijdagochtend met zandzakken of dat deel van het stadion veilig genoeg was om het gewicht van 4.000 toeschouwers te dragen. Dat is dus wel het geval.

 • Roemeense politie pakt boevenacademie aan

  In Roemenië heeft de politie een bende opgerold. Volgens de politie noemen ze zich de Academie van Roemeense Criminelen en trainden ze jonge 'boefjes'. 

  Ze leerden de jonge Roemenen onder meer om razendsnel ramen open te breken en peperdure horloges te stelen. De bende is actief sinds 2013 en pleegde diefstallen in veel West-Europese landen, maar niet in Nederland.

 • Canadese soldaat na 70 jaar geïdentificeerd

  De Koninklijke Landmacht heeft de identiteit achterhaald van een Canadese militair die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland is gesneuveld. De soldaat kwam op 26 januari 1945 om het leven tijdens gevechten op de zuidelijke oever van de Bergsche Maas. 

  Albert Laubenstein werd destijds begraven in een tijdelijk veldgraf, maar na de oorlog zijn gegevens over de locatie verloren gegaan. De militair wordt op 6 mei herbegraven. 

 • Wat voor weer wordt het op Koningsdag?

 • Suriname steunt Van Praag in strijd om voorzitterschap FIFA

  Michael van Praag ANP

  Michael van Praag krijgt in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA steun van Suriname. De voetbalbond is blij dat de Nederlander zich inzet voor kleinere landen. Suriname spreekt als eerste land uit te stemmen voor Van Praag. Ook België, Zweden, Schotland, Roemenië en de Faröer-eilanden steunen de kandidatuur van de Amsterdammer. Of ze ook op hem gaan stemmen, is nog niet duidelijk.

  Uiteindelijk brengen 29 mei maar liefst 209 bonden hun stem uit in Zürich.

 • Verlamd meisje krijgt 12 miljoen schadevergoeding, 17 jaar na dato

  Een nu zeventienjarig Frans meisje heeft een recordbedrag aan schadevergoeding toegekend gekregen voor een verkeersongeluk van zestien jaar geleden. De vrouw, die verlamd raakte bij het ongeluk, mag ruim 12 miljoen euro bijschrijven op haar rekening. 

  De rechter vond de ernst van de handicap en de jonge leeftijd van het slachtoffer reden genoeg voor de hoge vergoeding. 

 • 20 maanden jeugddetentie voor steekpartij Corbulo

  Leerlingen leggen bloemen neer op het schoolplein ANP

  Anthony D. krijgt 20 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor het doodsteken van zijn 15-jarige klasgenoot Wesley. De rechter heeft hem schuldig bevonden aan moord. De uitspraak is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. 

  De dader kreeg in oktober ruzie met het slachtoffer op het Corbulo College in Voorburg. Tijdens de pauze pakte hij een mes en stak hij de jongen dood. 

 • Zes Chinezen gepakt in een woning bomvol melkpoeder

  In Amsterdam zijn gisteravond zes Chinezen opgepakt met 742 pakken melkpoeder. Ze werden gearresteerd omdat ze zich niet konden identificeren. Ook werden tienduizenden euro's gevonden meldt het Parool. Waar het melkpoeder vandaan komt, is niet duidelijk en wordt onderzocht.

  Chinezen kopen hier massaal melkpoeder in omdat in de Chinese babyvoeding melamine werd aangetroffen. Handel erin is verboden. 

 • Condooms van Groupon teruggeroepen om gaatjes

  In Australië worden neppe Durex-condooms teruggeroepen omdat er gaatjes in zouden zitten. De condooms werden met flinke korting verkocht via Groupon. De Australische consumentenbond waarschuwt voor de slechte staat van de rubbertjes: "Ze moeten meteen vernietigd worden." 

  Klein detail: de condooms werden al sinds 10 maart verkocht dus de kans is groot dat veel al gebruikt zijn. 

 • Veroordeelde Lau G. dood aangetroffen

  Lau G. die gisteren werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in de Venrayse moordzaak, is dood aangetroffen in zijn cel. Hij zou mogelijk zelfmoord hebben gepleegd. 

  Een rechtbanktekening van Lau G. ANP
 • #DashCamDuet: agenten gaan los op muziek in de auto

  Het begon met een agent die in de auto los ging op Shake it off van Taylor Swift. Nu is hij terug, en wel met collega:

 • Geen tolk meer nodig: er is een robot

  Op de jaarlijkse technologietop in China werden mensen blij verrast met een nieuwe robot. De machine hielp met het vertalen van interviews met buitenlandse gasten en deed dat volgens het publiek behoorlijk vloeiend.  Volgens maker Baidu spreekt de robot veel talen en is het een grote doorbraak in de vertaalwereld. 

 • Veertien migranten doodgereden in Macedonië

  In Macedonië zijn zeker veertien buitenlanders omgekomen toen ze werden aangereden door een trein. Volgens de politie zijn het waarschijnlijk vluchtelingen uit Afghanistan en Somalië, op weg naar West-Europa. Veel migranten die via de Balkan de EU proberen te bereiken, lopen langs het spoor omdat ze de weg niet kennen. 

  Het ongeluk gebeurde in een ravijn dat niet veel breder is dan het spoor zelf, waardoor de migranten vermoedelijk moeilijk konden wegkomen toen de trein voorbijkwam.

 • Armeense genocide herdacht in Jerevan

  In de Armeense hoofdstad Jerevan is een grote herdenking aan de gang van de genocide die honderd jaar geleden begon. Bij het enorme genocidemonument in de stad worden bloemen gelegd door Armeense en internationale leiders. Daarna volgt een mars door Jerevan. 

  Het Genocidemonument in Jerevan EPA

  In de schaduw van de Eerste Wereldoorlog kwamen volgens schattingen 1,5 miljoen Armenen om het leven toen ze op brute wijze werden gedeporteerd door het Ottomaanse Rijk. 24 april 1915 wordt gezien als de startdatum van de vervolging, omdat toen grote groepen Armeense intellectuelen werden opgepakt.

 • Scientology maakt docu over Louis Theroux

  De Engelse documentairemaker Louis Theroux werkt momenteel aan een docu over Scientology. Maar wat hij kan, kan de kerk ook:

 • Wat kun je eigenlijk met een paspoort?

  Op het vliegveld is het een leuk tijdverdrijf: raden uit welk land iemand afkomstig is op basis van zijn paspoort. Deze website heeft daar een verdiepingsslagje op gemaakt: Passport Index zet de paspoorten van alle landen ter wereld op een rij. En dat gaat verder dan de covers: er is ook een verdeling op basis van zogenaamde Power Rank: hoe vrij mag je de wereld over met een bepaald paspoort.

  De Passport Index NOS

  Houders van Britse en Amerikaanse identiteitsbewijzen komen er het best vanaf. Landen die helemaal onderaan bungelen zijn bijvoorbeeld Zuid-Soedan en Myanmar. Nederland doet het relatief goed met een Power Rank van 4.

 • Van Rijn wil geen peuken op het schoolplein

  In de kleine pauze even een peuk opsteken. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, is dat verleden tijd. Hij wil dat alle schoolpleinen van middelbare scholen rookvrij worden. Hij laat daarom een onderzoek doen naar het rookgedrag van jongeren tussen 16 en 18 jaar.

  ANP

  Op 50 procent van de middelbare scholen mag al nergens meer worden gerookt, stelt Van Rijn. Dat moet wat hem betreft 100 procent worden.

  Als het je lukt om als tiener niet te roken, is de kans veel groter dat je er als volwassene niet meer aan begint.

  Staatssecretaris Martin van Rijn
 • Hoe test je of een tribune de druk aan kan?

  Zo:

 • 'Schoolpleinen moeten 100 procent rookvrij'

  Alle schoolpleinen van middelbare scholen moeten rookvrij. Dat wil staatssecretaris Van Rijn. Daarom laat hij onderzoek doen naar het rookgedrag van jongeren tussen de 16 en 18 jaar. Volgens Van Rijn mag op 50 procent van de middelbare schoolpleinen al niet meer worden gerookt. Dat wil hij naar de 100 proecnt krijgen. "Want als het je lukt om als tiener niet te roken, is de kans veel groter dat je er als volwassene niet meer aan begint." 

 • De Koningsspelen gaan van start

  Een miljoen kinderen doen vandaag mee aan de Koningsspelen. Die worden om 09.30 uur geopend in Leiden door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Alle scholen die meedoen, ontbijten eerst met z'n allen:

  Daarna zien de Koningsspelen er overal anders uit. Op sommige scholen rennen de kinderen voor het goede doel, andere zetten de dag in het teken van gezondheid en gaan bijvoorbeeld met alle leerlingen tegelijk water drinken. 

 • Boodschap aan zoon Indonesische president: "Executeer onze moeder niet"

  In de onderstaande video smeken de kinderen van een veroordeelde Filipijnse vrouw de zoon van de Indonesische president Joko Wikodo om hun moeder te sparen. Zij zit vast vanwege drugssmokkel en wordt waarschijnlijk binnenkort geëxecuteerd. "Help mijn moeder alsjeblieft, vraag aan je vader of hij onze moeder wil laten leven", zeggen de jongens. 

 • Vrouw in Haarlem expres aangereden, dader rijdt door

  In Haarlem is vannacht een vrouw expres aangereden. Dat schrijft RTV Noord-Holland. Ooggetuigen verklaren dat de vrouw voor een auto stond en de automobilist vervolgens toch gas gaf. Nadat hij over het been van de vrouw was gereden, ging hij er vandoor. De vrouw is ter plaatse door ambulancepersoneel verzorgd en voor verdere behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De politie is een onderzoek gestart naar de doorrijder. 

 • Middelbare scholieren zakken door podium in Indiana

  Op een middelbare school in de Amerikaanse staat Indiana zijn zeker twaalf scholieren gewond geraakt toen een podium instortte tijdens een voorstelling. Een iemand is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, schrijft persbureau AP. Een moeder die in de zaal stond te kijken, heeft alles gefilmd: 

 • Hoe is 't met de NAC-tribune?

  Er zitten scheuren in de constructie van de hoofdtribune van het stadion van NAC Breda. Voor de zekerheid wordt de tribune tijdelijk gestut. Vanmiddag wordt de tribune getest en dan wordt duidelijk of morgen de thuiswedstrijd van NAC tegen Heracles met een vol stadion kan worden gespeeld.

  Er zitten scheuren in de constructie van de hoofdtribune ANP
 • ​Verdrievoudiging van reddingsbudget op Middellandse Zee

  Europa komt met drie keer zoveel geld over de brug voor de reddingsmissie op de Middellandse Zee. Dat hebben de EU-regeringsleiders in Brussel besloten tijdens een extra vergadering gisteravond. Het budget gaat van 2,9 miljoen naar 9 miljoen euro per maand. Het Nederlandse vliegtuig dat al rondvliegt in het gebied, blijft dat doen.

 • 'Voorlopig geen gaswinning bij Terschelling'

  De Tweede Kamer is tegen het boren naar gas bij Terschelling. Het bedrijf Tulip Oil wilde daar komende winter al een begin mee maken. Tot woede van de eilanders. En ook de Kamer wil dat de plannen voorlopig in de ijskast gaan, omdat het Waddengebied een uniek natuurgebied is, zeggen de Kamerleden.

 • Meer berichten tonen