NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • Jongerenimam preekt niet wegens bedreigingen

  De Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani is tijdelijk gestopt met preken. Hij zegt tegen dagblad Trouw dat hij wordt bedreigd door extremistische geloofsgenoten. Die zijn het er niet mee eens dat Elforkani in preken jongeren oproept niet als jihadist naar Syrië en Irak te gaan.

  Elforkani gaat al drie weken niet meer naar de Utrechtse Omar al-Farouk-moskee, waar hij vaak het vrijdaggebed leidt. De politie heeft hem volgens Trouw aangeraden tijdelijk wat minder actief te zijn. Het is niet bekend of Elforkani aangifte heeft gedaan.

  jongerenimam Yassin Elforkani ANP
 • Superfan krijgt privéconcert van Bob Dylan

  De Zweed Fredrik Wikingsson heeft gisteren de dag van zijn leven gehad. Voor een experimentele film, kreeg de man een privéconcert van niemand minder dan Bob Dylan. De man is een groot fan van Dylan en meldde zich aan voor de opnames van de film. 

  Uiteindelijk werd hij door de makers van de film gekozen en zat hij in zijn eentje in de zaal van de Academy of Music in Philadelphia. De film draait om bijzondere momenten waarop iemand in zijn eentje iets beleeft wat je normaal alleen in grote groepen zou beleven. 

 • Vrouw valt van klif in Australië

  In Australië gaat de zoektocht verder naar een Franse toerist die eerder van een klif viel. De vrouw zou met vrienden op een uitkijk hebben gestaan en zou daar over een hekwerk zijn geklommen. Eenmaal aan de andere kant van het hek, gleed de toerist uit en viel ze de diepte in. 

  Eerder vandaag overleefde een andere vrouw in Australië een val van 70 meter. Nadat ze was gevallen, moest ze ook nog eens twaalf uur op hulp wachten, melden de Australische media. Pas rond 21:00 's avonds hoorde een echtpaar wat geschreeuw van beneden. Het echtpaar belde direct de hulpdiensten, die de vrouw vervolgens konden redden. 

 • Het computernetwerk van Sony zou gehackt zijn

  Het lijkt erop dat het computernetwerk van Sony gehackt is, meldt The Next Web. Volgens een bericht op Reddit, zou op computers van het bedrijf een plaatje te zien zijn met de tekst "Hacked by #GOP". Sony heeft medewerkers daarom wereldwijd verzocht niet meer in te loggen op hun e-mail of in het netwerk van het elektronicabedrijf.

  De hackers willen dat er aan hun eisen wordt voldaan, maar het is niet bekend wat ze dan precies willen. Wel dreigen ze bestanden openbaar te maken die inzicht geven in financiële gegevens als er niet aan die eisen voldaan wordt. 

  Het bericht dat op de computers van Sony zou staan Reddit
 • Begin Tour 2016 weer terug in Frankrijk

  De Tour de France van 2016 gaat van start in de regio Manche, heeft organisator ASO laten weten. Na twee jaar van buitenlandse starts (Leeds in 2014 en Utrecht in 2015) begint de Tour de France dan weer in Frankrijk. Manche is een regio in het noordwesten van Normandië.

  Op 9 december maakt de ASO meer details bekend over de start, tijdens een persconferentie op de Mont Saint Michel.

 • Mogelijk documentaire over Feyenoord-supportertje

  We kennen de foto allemaal, maar hoe zou het nu met hem gaan? In 2002 maakte fotograaf Jasper Juinen een foto van een 5-jarig Feyenoord-supportertje die zijn middelvinger opstak tijdens de UEFA Cup-finale. Mikey groeide daardoor onbedoeld uit tot een interneticoon. 

  Canal+ wil nu, twaalf jaar na de finale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund, een documentaire maken over de 17-jarige Mikey en zijn vader Ronald, meldt Omroep Brabant. Journalisten zouden graag in contact komen met de familie, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt. Het is daarom nog maar de vraag wanneer de documentaire uitkomt. 

  Feyenoord-supportertje steekt middelvinger op ANP
 • Jury Ferguson heeft beslissing genomen

  De jury die moet beslissen of agent Darren Wilson wordt vervolgd voor het doodschieten van tiener Michael Brown is eruit. Tenminste, dat zeggen bronnen rond de jury, melden Amerikaanse media. Vandaag komt waarschijnlijk een persconferentie, maar het is onduidelijk wanneer.

  In het Amerikaanse Ferguson wachten ze ondertussen in spanning af. Mensen zijn bang dat er opnieuw rellen uitbreken als Wilson niet wordt vervolgd. Wilson schoot de ongewapende Brown drie maanden geleden neer. Hij ging af op berichten over een zwarte man die een winkel had overvallen. De bevolking van Ferguson noemt het racistisch: de agent zou sneller hebben geschoten, omdat Michael een donkere huidskleur heeft.

 • Potje lucht-pingpongen op het metrostation

  Wachten op de metro saai? Daar denken deze Engelse jongens anders over. Die spelen gewoon een potje lucht-pingpong terwijl ze aan het wachten zijn. Wat begint met een grappig geluidje dat ze met hun mond maken, loopt uit in een echte pingpong-battle. En dat maakt het wachten voor de andere reizigers ook een stukje leuker. 

  Pingpongen op het metrostation
 • Grote brand bij kunststofverwerker Venray

  Bij een kunststofbedrijf in het Limburgse Venray woedde een zeer grote brand. De brandweer rukte daarom met meerdere eenheden en groot materieel uit. De brand is nu onder controle, maar het nablussen zal nog uren duren.

  Bij de brand zijn geen gewonden gevallen; er waren geen mensen in het pand toen de brand uitbrak. Ook is het vuur niet overgeslagen naar andere gebouwen. Bij de brand kwam veel rook vrij, maar het is nog niet duidelijk of die schadelijk was. Daarom adviseert de brandweer mensen in de omgeving om ramen en deuren te sluiten.

  Grote brand Venray
 • 7-jarige Maggie haat seksistische reclames

  Het Engelse meisje Maggie houdt van superhelden; Batman, Superman en Spider Man, ze ziet ze graag op televisie. Daarom was de 7-jarige niet blij toen ze in een speelgoedwinkel bij de gadgets van die superhelden een bordje zag staan met daarop 'Fun gifts for boys'. 

  Helemaal niet alleen voor jongens, vond Maggie. Volgens haar moeder viel het haar steeds vaker op dat speelgoedreclames seksistisch waren. Daarom besloot ze een foto van Maggie en het bordje op Twitter te zetten. Dat heeft geholpen; de winkel heeft ondertussen beloofd om het bordje weg te halen. 

 • Duizenden Zwitsers onthalen Davis Cup-team

  Het Zwitserse Davis Cup-team is door ongeveer 10.000 mensen onthaald in Lausanne, de woonplaats van Stanislas Wawrinka. Roger Federer en Wawrinka leidden gisteren het Zwitserse team voor het eerst naar de zege in de Davis Cup. De 33-jarige Federer bezorgde zijn ploeg in de finale in het Franse Lille het winnende punt door Richard Gasquet te verslaan.

  Michael Lammer en Marco Chiudinelli, de twee tennissers die wel in het team zaten maar in Lille niet in actie kwamen, lieten zich in Lausanne ook in het zonnetje zetten. De Zwitserse kranten waren euforisch over het binnenhalen van de belangrijke landentrofee. Ze noemden de tennissers helden.

  Davis Cup winst
  Roger Federer en Stanislas Wawrinka leidden Zwitserland naar de overwinning
 • Fans One Direction maken lampenmaker trending topic

  Een 50-jarige lampenmaker uit New York is trending topic in Chicago geworden, nadat hij een tweet de wereld in had gestuurd waarin hij zei dat de jongens van One Direction best lekker konden zingen. Ondanks de man zei dat hij geen fan was van de band, lieten de fans van de boyband de tweet niet onopgemerkt voorbij gaan en besloten het massaal te delen. 

  Vanwege alle aandacht van de fans, heeft de lampenmaker besloten om een op One Direction geïnspireerde lamp te gaan maken. 

 • Een salto met bommen op de achtergrond

  Er waren al foto's van, maar nu is er ook een video. Palestijnse jongeren die op de Gazastrook parkour beoefen. Da's een sport waarbij je springend en salto's makend door een stad heen rent. Dat doen deze Palestijnse jongeren ook, maar dan wel over kapotte gebouwen en met bomexplosies op de achtergrond.

  Parkour in Gaza
 • Zeer geavanceerde spionagesoftware ontdekt

  Onderzoekers hebben spionagesoftware ontdekt waar beveiligingsexperts flink van onder de indruk zijn. Het virus is gebruikt om overheden, ondernemingen en personen te bespieden, meldt beveiligingsbedrijf Symantec. Er wordt gesproken van de meest ontwikkelde spionagesoftware die tot nu toe is gevonden.

  De software, genaamd Regin, is in staat om onder meer schermafbeeldingen te maken, mee te gluren met de webcam, de microfoon af te luisteren, wachtwoorden te onderscheppen en activiteit op het toetsenbord op te slaan. Ook kan Regin heel specifieke doelen aanvallen, zoals systemen van telecombedrijven. Het is niet duidelijk wie er achter de software zit, maar volgens Symantec moet er wel een staat of inlichtingendienst achter zitten, omdat de kwaliteit van de software extreem  is. 

  Configuratiebestand van ReginF-Secure
 • Eerste verpakkingsvrije supermarkt open in 2015

  De eerste verpakkingsvrije winkel komt naar Nederland. Dat maakte initiatiefnemer Wim van Dijk vandaag bekend. In de winkel kunnen klanten hun zelf meegebrachte flessen en potjes vullen met het product dat ze nodig hebben. Zo wil Van Dijk het aantal verpakkingen terugdringen en zo verspilling tegengaan.

  Om de eerste winkel te openen was in totaal 125.000 euro nodig. Daarvan werd 50.000 door de initiatiefnemers zelf gefinancierd en de rest opgehaald via crowdfunding. De eerste winkel opent in 2015 op de plek waar het meeste geld is opgehaald; waarschijnlijk Utrecht. 

 • Holleeder weer als vrij man naar huis

  Willem Holleeder blijft voorlopig op vrije voeten. Zijn voorlopige hechtenis is geschorst tot de uitspraak in het Andes-proces, die wordt verwacht in december. Holleeder stond vandaag voor de rechter in Haarlem. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht

  Toen hij weer vertrok, was er wat rumoer voor de rechtbank en waren er politiemensen met kogelwerende vesten. Volgens NOS-verslaggever Robert Bas had dat te maken met bedreigingen aan het adres van medeverdachte Danny K. die ook terechtstond. Volgende week dinsdag moet Holleeder zich weer melden bij de rechtbank. Dan staat hij terecht voor bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

  Willem Holleeder (rechts) komt aan bij de rechtbank ANP
 • Pechdag voor schaap uit Zaandam

  Het was een grote pechdag voor een schaap uit Zaandam. Het dier wist vanmorgen te ontsnappen uit een slachthuis, maar belandde even later onder een trein bij station Zaandam, meldt RTV Noord-Holland. Het treinverkeer tussen Zaandam en Amsterdam Sloterdijk was daardoor enige tijd ontregeld, maar dat is nu opgelost. 

 • Man met Down krijgt 30.000 verjaardagskaarten

  Een Franse man met het syndroom van Down kreeg voor zijn verjaardag zo'n 30.000 verjaardagskaarten en pakketjes van over de hele wereld. Zijn moeder deed een oproep via Facebook om haar zoon zoveel mogelijk kaarten te sturen omdat hij het zo leuk vindt om die te krijgen. 

  Daar werd naar geluisterd; een vrachtwagen kwam de berg met kaarten afleveren bij het huis van de 30-jarige Manuel. De zakken met kaarten bevatten post uit alle delen van de wereld, zoals Chicago, Hong Kong en Sri Lanka. 

  30.000 kaarten voor Manuel
 • Medewerker HU geschorst na vervalsen handtekening

  Een medewerker van Hogeschool Utrecht is voor drie maanden geschorst, nadat die een handtekening op een bijlage van een diploma had vervalst. De medewerker van de faculteit Communicatie en Journalistiek had een stapel diploma's laten ondertekenen door de voorzitter van de examencommissie, maar naderhand bleek er één handtekening te ontbreken.

  Om een hoop rompslomp te voorkomen, besloot de medewerker de handtekening van de voorzitter zelf na te bootsen. Het tegendeel gebeurde; toen het diploma was uitgereikt aan de student kwam de commissie erachter dat de handtekening was vervalst. De faculteit besloot daarom de medewerker drie maanden te schorsen en het document te vernietigen. 

 • Erdogan: vrouw is niet gelijk aan man

  Vrouwen aan mannen gelijkstellen, is tegennatuurlijk.

  President Recep Erdogan

  Die uitspreek deed de Turkse president Recep Erdogan op een top over vrouwenrechten in Istanbul. Voor een zaal vol vrouwen zei hij dat ze volgens de Islam maar één doel horen na te streven; het moederschap. 

  Het is niet de eerste keer dat Erdogan controversiële uitspraken doet over vrouwen en hun rechten. Zo zei hij al eerder dat vrouwen minstens drie kinderen horen te krijgen en probeert zijn partij, de AKP, vrouwen het recht op abortus af te nemen.

  De Turkse president Erdogan en zijn echtgenote EPA
 • 'Amerikaanse staatssecretaris van Defensie stapt op'

  Chuck Hagel AFP

  Als we de New York Times mogen geloven zijn de dagen van Chuck Hagel in Washington geteld. De staatssecretaris van Defensie zou onder druk van president Obama nog vandaag aftreden. Volgens de krant is Obama op zoek naar iemand met een andere skillset, nu de dreiging van terreurorganisatie IS steeds groter wordt. Hagel werd vooral aangesteld om de Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te halen en te bezuinigen binnen het Pentagon.

 • Google haalt homofobische game uit de winkel

  Een game waarbij je moet jagen op homoseksuele mannen, om zo te voorkomen dat ze je seksueel misbruiken. Het spel Ass Hunter is al een paar jaar oud, maar werd dit weekend meer dan 10.000 keer gedownload via Google Play. Ondertussen heeft Google de game uit de de digitale winkel gehaald.

  Popular game hunting on gays is now on Android! Play and do not be gay!

  Beschrijving in Google Play

  In het spel worden spelers met punten beloond als ze homo's succesvol afslachten. Maar worden ze betrapt bij een homo, dan doet hij alles met de speler wat hij maar wil. Eerder werd de game na een stroom van negatieve reacties verbannen van Facebook en nu heeft Google Play het spel dus ook uit het systeem gehaald. 

 • Jongen zingt met gans - commentatoren krijgen slappe lach

  Bijna alle sportteams in Amerika hebben wel een mascotte; meestal een man in een dierenpak. Een fan van de Virginia Cavaliers vond dat alleen niet genoeg en brengt daarom al een tijd een plastic gans mee naar de wedstrijden van het American football-team. 

  Dit weekend werden de jongen en de gans de sterren van de wedstrijd, nadat zij samen een optreden hadden verzorgd. De camera wist de twee al snel te vinden en legde het spektakel vast. En dat zorgde voor een hoop hilariteit bij de commentatoren.  

  Jongen zingt met gans - commentatoren lachen hem uit
 • Heroine op recept in Vancouver

  120 zwaarverslaafden in Vancouver kunnen binnenkort heroïne op recept krijgen. De Canadese stad levert al elf jaar schone naalden aan verslaafden maar het lijkt erop dat dat niet genoeg is, want de afgelopen maanden zijn tientallen verslaafden overleden aan een overdosis. Doktoren hopen dat er door het experiment meer controle komt op het drugsgebruik en minder doden vallen.

 • Spaanse Priesters opgepakt om misbruik

  Vier Spaanse priesters uit de Spaanse stad Granada zijn opgepakt omdat ze kinderen seksueel misbruikt zouden hebben. Een 24-jarige man zegt dat hij jarenlang door de priesters is misbruikt op allerlei seksfeesten waar orgies werden gehouden. Hij deed vorige zomer aangifte. 

  Volgens de man haalden de priesters jonge misdienaars naar hun gemeente om hun religieuze roeping "verder vorm te geven". Uiteindelijk werden de jongens misbruikt met als argument dat "de liefde vrij is en de geest verruimt".

 • Liever je handen vrij tijdens sexting?

 • Nieuwe Ferrari-baas na rampseizoen

  Marco Mattiacci wordt na zeven maanden alweer vervangen als teambaas van het F1-team van Ferrari. Het afgelopen seizoen was een ramp voor het Italiaanse team. Fernando Alonso is op de zesde plaats in het eindklassement van het wereldkampioenschap geëindigd en Kimi Räikkönen moet het doen met een twaalfde plaats. 

  Maurizio Arrivabene wordt de nieuwe baas. Hij zit in de raad van bestuur van de Italiaanse voetbalclub Juventus, en is ook vicepresident van sigarettenmaker Philip Morris, de grootste sponsor van Ferrari.

  Marco Mattiacci EPA
 • Holleeder houdt kaken op elkaar

  Willem Holleeder vertelt de rechter in Haarlem helemaal niks over de afpersingszaak van de voormalige president van de Hells Angels in Amsterdam, Theo Huisman. Ook de medeverdachten Dick V. en Danny K. houden zich stil. 

  Uit afgeluisterde gesprekken kwam Holleeder toevallig in beeld, zegt verslaggever Robert Bas. Hij heeft het over "druk zetten" op Huisman en zegt tegen een medeverdachte dat hij "even langs moet rijden met z'n auto".

  Willem Holleeder komt aan bij de rechtbank in Haarlem NOS
 • Inbrekers faken homostel tegenover agenten

  Twee inbrekers hebben na een mislukte inbraakpoging geprobeerd hun verdachte gedrag te verklaren door te zeggen dat ze een homostel zijn. Dat meldt AT5. De twee probeerden een bedrijfspand binnen te komen maar vluchtten weg toen de politie arriveerde. Verderop werden ze alsnog aangehouden. 

  Eerst gaven de twee een valse identiteit op, maar toen dat niet werkte veranderden ze spontaan van seksuele voorkeur om hun 'verdekt opgestelde houding' te verklaren, vertelt een woordvoerder. De agenten trapten daar niet in en arresteerden de inbrekers.

 • Champions League niet bij NOS

  De NOS heeft geen bod gedaan op de rechten van de UEFA Champions League voor de periode 2015-2018. De deadline daarvoor was vandaag om 12.00 uur.

  "Het besluit om niet mee te bieden is een keuze", zegt algemeen directeur Jan de Jong. "Door de bezuinigingen van het kabinet Rutte I en II is de NOS gedwongen prioriteiten te stellen en keuzes te maken."

  Champions League NOS
 • Kamperveen is vogelgriepvrij

  Er zijn geen nieuwe vogelgriepbesmettingen in en rond Kamperveen. De NVWA heeft alle pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom de twee besmette bedrijven onderzocht. 32 bedrijven in de buurt kunnen opgelucht adem halen, want zij hoeven niet te worden geruimd. 

  De ophokplicht geldt nog wel, maar het landelijke vervoersverbod werd gisteren opgeheven en vervangen door regionale maatregelen. 

  In Kamperveen werd zaterdag een bedrijf met eenden geruimd ANP
 • Politie onderschept 1300 kilo zwaar vuurwerk

  De politie heeft in Amsterdam Oud-West een grote lading zwaar vuurwerk van ruim 1300 kilo in beslag genomen na een tip bij Meld Misdaad Anoniem. Een ramp als het was ontploft, zegt de politie. Een 65-jarige man is opgepakt.

  Het is nog niet bekend om wat voor soort vuurwerk het gaat, behalve dat het alleen door professionals mag worden afgestoken. Het vuurwerk wordt onderzocht en daarna vernietigd. 

  Tientallen dozen met gevaarlijk vuurwerk in beslag genomen in Amsterdam Robert Bas | NOS
 • OM onderzoekt beledigingen na 'stoelactie'

  Het Openbaar Ministerie onderzoekt of online beledigingen aan het adres van de rechter die een taakstraf gaf na een fataal ongeluk, bedreigend zijn. Zo ja, dan kunnen die mensen vervolgd worden voor "aantasting van de rechtstaat", zegt een woordvoerder. De rechter heeft geen aangifte gedaan van bedreiging. 

  De vader van het doodgereden tweejarige meisje gooide vrijdag een stoel naar de rechter in Roermond. Hij wordt niet vervolgd. De taakstraf voor de dader zorgde voor veel woedende reacties. 

 • Dit zijn de mascottes van de Spelen in Rio

 • Misschien ebola-patiënt in Radboud

  In het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen is een man opgenomen die mogelijk ebola heeft. Volgens omroep Gelderland is de man in Sierra Leone geweest en werd hij bij terugkomst in Nederland ziek. 

  Het duurt een aantal dagen voordat zeker is of hij het virus heeft, zegt het RIVM. Volgens een woordvoerder is het ziekenhuis goed voorbereid en lopen bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis geen gevaar. 

 • Jury Ferguson is er nog altijd niet uit

  De jury in Ferguson weet het nog steeds niet. Moet de blanke agent die in augustus een zwarte tiener doodschoot wel of niet vervolgd worden? De negen blanke en drie zwarte juryleden doen er veel langer over dan verwacht, en komen vandaag weer bij elkaar om verder te overleggen. 

  In Ferguson is de noodtoestand uitgeroepen. De autoriteiten zijn bang dat de situatie uit de hand loopt als de agent niet wordt vervolgd. De politie heeft barricades neergezet om betogers op afstand te houden. Gisteravond demonstreerden er weer honderd mensen. 

  De Nationale Garde probeert mensen op afstand te houden AFP
 • Vrouw betrapt blote man in achtertuin

  Een vrouw uit Zierikzee zag vannacht een onverwachte bezoeker in haar achtertuin: een poedelnaakte stomdronken man. Hij had een ruit van de achterdeur van het huis vernield en was gewond aan zijn gezicht. Hij is opgepakt door de politie, die zijn kleding later op een parkeerterrein dichtbij terugvond. 

 • IS gebruikt pornofoto als propaganda

  Islamitische Staat gebruikt een pornofoto als propagandamateriaal, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de foto zou een vrouw te zien zijn die wordt verkracht door militairen. Maar volgens de VS komt de foto uit een Hongaarse pornofilm.

  "Miljoenen soennitische moslims tegen slagers van het Iraaks-Syrische leger. Geen broers meer zien sterven, geen zusters meer zien huilen", staat er bij de foto. Het Twitteraccount Think Again Turn Away, waarop Amerikaanse functionarissen over terrorisme twitteren, reageerde op de foto van IS. 

 • Hacker kraakt Piratenpartij

  De Piratenpartij is gehackt. De hacker had onder andere toegang tot de complete ledenadministratie en webmail, gevoelige informatie dus. Dat staat op de website van de partij. "Het is extra pijnlijk gezien de privacystandpunten van de Piratenpartij", zegt voorzitter Henk Heslinga. "Helemaal als de informatie op internet terecht komt."

  De partij werd tijdens de algemene ledenvergadering gehackt. Heslinga kan daarom niet uitsluiten dat de dader een van de leden is. "Dat zou zomaar eens kunnen", zegt hij. "Ook de systeembeheerders die de beveiliging van de site verzorgen, waren bij de vergadering." Of aangifte volgt, weet de partij nog niet.

  ​De hacker heeft dingen gedownload, alleen weten we nog niet precies wat. We hopen dat vandaag aan onze leden bekend te kunnen maken.

  Henk Heslinga, voorzitter Piratenpartij
 • Asielzoekers ook in ander AZC op de vuist

  Ook in het AZC in Budel-Dorplein zijn Eritreeërs en Syriërs met elkaar op de vuist gegaan. Dat zegt een anonieme bron tegen Omroep Brabant, die een rapport over de vechtpartij in handen heeft. De politie heeft een man opgepakt die een mes had getrokken, niemand raakte gewond. 

  Volgens de bron loopt het vaker uit de hand in het asielzoekerscentrum. "Gelukkig niet altijd zo erg als toen, maar er zijn wel heel vaak ruzies." Vorige week was er in het AZC in Overloon ook een matpartij tussen Eritreeërs en Syriërs. De Afrikanen drinken stevig en maken veel herrie, zeggen de boze Syriërs.

  Het COA moet onderhand maatregelen nemen, want de situatie dreigt echt uit de hand te lopen.

  Anonieme bron tegen Omroep Brabant
 • 500 dode zeeleeuwen op strand Peru

  Op een strand in het westen van Peru zijn ongeveer 500 dode zeeleeuwen aangespoeld, meldt het Peruaanse persbureau Andina. Hoe ze zijn omgekomen is nog niet duidelijk. 

  De burgemeester van Chimbote, vlakbij het strand, beschuldigde een paar weken geleden mosselvissers ervan de dieren te vergiftigen. De autoriteiten onderzoeken ook of de dieren plastic hebben gegeten of een virus hadden.

 • 47 doden bij buscrash Nepal

  Bij een busongeluk in het westen van Nepal zijn 47 doden gevallen. De bus stortte van een bergweg en belandde in een rivier. Tien mensen zwommen naar de kant en liggen inmiddels in het ziekenhuis.

  Omdat de plek lastig te bereiken is, duurde het uren voordat de reddingsdiensten ter plekke waren. Het is niet bekend hoeveel mensen in de bus zaten. Hij vertrok met 45 passagiers, maar waarschijnlijk zijn onderweg ook mensen opgepikt.

 • Pastoor deelt geld uit aan kerkgangers

  Een Amerikaanse pastoor heeft afgelopen zondag 400 euro aan iedere kerkganger gegeven om iets positiefs mee te doen, meldt de Boston Globe. Ze beurde een slordige 1,3 miljoen euro voor de verkoop van een gebouw, en besloot dat geld te delen.

  De kerk zet zich in voor allerlei sociale problemen, zoals het voeden van dakloze families. Veel van de kerkgangers doneren het geld aan goede doelen, waaronder de bouw van een school in Tanzania. Een aantal kerkgangers helpt vrienden met het geld. 

 • Stoelgooier heeft spijt

  Erik Derijks, beter bekend als de man die vrijdag een stoel naar een rechter smeet, heeft spijt van zijn actie. "Dit is niets voor mij. Ik heb er de hele nacht ook niet van kunnen slapen. Hoe gek kunnen ze iemand maken, hè?", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

  Zijn 2-jarige dochter en schoonouders werden doodgereden, de dader kreeg 120 uur taakstraf. "Dit voelt voor ons als een diepe belediging", zegt Derijks. "Dan kun je net zo goed geen straf opleggen." Er zijn genoeg bewijzen dat de dader veel te hard heeft gereden, zegt hij. 

  Ik stond stijf van de adrenaline en had mezelf totaal niet onder controle. Er knakte gewoon iets toen ik die straf hoorde. Het was zeker niet mijn bedoeling om iemand te raken. Gelukkig is dat ook niet gebeurd.

  Erik Derijks
  Toen hij het vonnis hoorde, gooide Derijks een stoel naar de rechter
  Toen hij het vonnis hoorde, gooide Derijks een stoel naar de rechter
 • Zo vang je een bal

  Amerikanen vielen gisteravond massaal van hun stoel na deze vangbal van Odell Beckham in de wedstrijd tussen de New York Giants en de Dallas Cowboys. De vangbal van het jaar, als het aan de commentatoren ligt.

  Beginnersgeluk? Nou nee. Beckham deed het tijdens de warming-up ook al een paar keer.

 • Nepwapen wordt 12-jarige jongen fataal

  Een Amerikaanse agent heeft in Cleveland een 12-jarige jongen doodgeschoten omdat 'ie met een nepwapen zwaaide. Normaal hebben die een oranje sticker, maar omdat die ontbrak dacht de agent dat het wapen echt was. 

  De agent schreeuwde tegen de jongen dat hij zijn handen omhoog moest doen, maar in plaats daarvan haalde de jongen het nepwapen tevoorschijn. "Dat was het moment dat de politieagent twee kogels afvuurde", zegt hoofdagent Ed Tomba.

 • Karel Doorman komt aan in Liberia

  Het Nederlandse marineschip Karel Doorman levert vandaag in Liberia de laatste hulpgoederen voor de strijd tegen ebola. De Karel Doorman was al in Sierra Leone en Guinee, en bracht daar mobiele laboratoria, ambulances en miljoenen plastic handschoenen. In Liberia krijgt het marineschip vandaag bezoek van de Liberiaanse president Johnson Sirleaf.

 • Het is een 'hete herfst' in België

  Dat zeggen de bonden waarvan de leden vandaag staken. Nu is dat nog in vier provincies, de volgende twee maandagen zijn andere provincies aan de beurt. 

  De bonden staken, omdat ze tegen de bezuinigingen van de nieuwe regering zijn. Die wil 18 miljard besparen door de pensioenleeftijd te verhogen en kinderopvang en onderwijs duurder te maken. Ook op het spoor merk je wat van die stakingen: er rijden de hele dag geen treinen naar België.

 • Laatste wrakstukken MH17 in Charkov

  De trein met de laatste wrakstukken van vlucht MH17 is aangekomen in Charkov. Dat is bekendgemaakt door de OVSE, die onderzoeksraad leidt de bergingsmissie in het oosten van Oekraïne. 

  Nu ook die twaalf wagons zijn aangekomen, is de bergingsmissie afgerond. De kleine stukken die nog in het rampgebied liggen, zijn niet nodig voor onderzoek.

  De wagons met wrakstukken ANP
 • A15 duurste fileweg van Nederland

  De duurste file van Nederland is die op de A15 tussen de knooppunten Benelux en Vaanplein. Het staat daar zo vaak vast dat het vorig jaar bijna 10 miljoen euro aan schade heeft opgeleverd, blijkt uit berekeningen van TNO. Het onderzoeksinstituut maakte een overzicht van de economische schade van files. 

  De schade door files in 2013 was in totaal 258 miljoen euro. Reken je de kosten voor het omrijden en vertraagde productieprocessen mee, dan komt het totaal op 613 tot 797 miljoen euro. TNO maakte een top-20 van de duurste filetrajecten. 

  Duurste files in 2013
 • Baby zat al zes dagen in buis

  De baby die gisteren in een waterafvoerbuis in Sydney werd gevonden, blijkt daar zes dagen te hebben gelegen. De politie zegt dat het jongetje zeven dagen oud is en een dag na zijn geboorte in de buis is gedumpt. Zijn moeder wordt verdacht van poging tot moord.

  De baby werd ontdekt door fietsers die hem hoorden krijsen. Waarschijnlijk is hij in de put geduwd en daarna bijna 2,5 meter naar beneden gevallen. Hij is er slecht aan toe, maar niet in levensgevaar. 

  Het jongetje was zwaar ondervoed NSW Police
 • Doden door overstromingen Marokko

  In het zuiden van Marokko zijn dit weekend zeker acht mensen omgekomen bij overstromingen en gevreesd wordt dat het aantal nog oploopt. De overstromingen werden veroorzaakt door zware regenval.

  Twaalf mensen worden nog vermist. Ze zaten in een auto die op een brug over een rivier door het water werd meegesleurd. Ook heeft de overvloedige regen veel schade aangericht. Het slechte weer in het zuiden van Marokko houdt naar verwachting nog tot en met morgen aan. 

  De overvloedige regen richt veel schade aan APtv
 • Meer berichten tonen