• VS verijdelt aanslag op strand Florida

  Flickr.com, Martin Pilat, all creative commons

  In de VS is een man van 23 opgepakt voor het beramen van een aanslag op een strand in Florida. De man, Harlem Suarez, wilde een rugzak met explosieven en spijkers begraven op het strand van Key West en tot ontploffing brengen.

  De FBI arresteerde Suarez gisteren nadat hij onderdelen voor de bom had gekocht van een FBI-infiltrant. Hij had de infiltrant ook verteld over zijn plannen. De verdachte is aangeklaagd voor het bezit van een massavernietigingswapen. 

 • Politie doorzoekt huis verdachte zaak-Lisa

  In Koudekerk aan den Rijn heeft de politie het huis doorzocht van de verdachte die mogelijk iets te maken heeft met de dagenlange vermissing van de 13-jarige Lisa uit Spijkenisse.

  De politie wil niet zeggen waarnaar is gezocht en of er spullen in beslag zijn genomen. Onder de woning van de 41-jarige verdachte zat tot 1 juni een kinderdagverblijf. De man uit Koudekerk zit nog vast.

  Huiszoeking bij verdachte verdwijning Lisa (13)
  In Koudekerk aan den Rijn heeft de politie het huis doorzocht van de verdachte die mogelijk iets te maken heeft met de dagenlange vermissing van de 13-jarige Lisa uit Spijkenisse.
 • Amerika laat Israëlische spion Pollard vrij

  Israëliërs voeren actie voor de vrijlating van Pollard AFP

  Amerika laat de tot levenslang veroordeelde Israëlische spion Jonathan Pollard in november vrij. Pollard werkte voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine toen hij in 1984 voor Israël begon te spioneren. In ruil voor geld en juwelen gaf hij het land informatie, onder meer over het Palestijnse hoofdkwartier in Tunesië. Op basis van die gegevens bombardeerde de Israëlische luchtmacht het hoofdkwartier in Tunis.

  Zijn vrijlating is volgens bronnen van The Washington Post een handreiking aan Israël. De relatie tussen de VS en Israël bekoelde de afgelopen weken door het nucleaire akkoord met Iran, Israëls aartsvijand.

 • Joodse Spelen voor het eerst in Duitsland

  Voor het eerst zijn de Europese Maccabi Games in Duitsland. Dit grootste Joodse sportevenement van Europa wordt gehouden in Berlijn in het Olympiapark. Daar was het in 1936 verboden voor Duitse Joden om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

  De Spelen worden om de vier jaar gehouden, en deze veertiende editie is dus voor het eerst in Duitsland. Er is een herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust voorafgaand aan de openingsceremonie, die vanavond is. Veel jonge atleten zijn van plan om voormalig concentratiekamp Sachsenhausen te bezoeken, net buiten Berlijn. 

 • 2000 migranten bestormden Kanaaltunnel

  Afgelopen nacht hebben zo'n 2000 migranten de Kanaaltunnel bij Calais bestormd in een poging Groot-Brittannië te bereiken. Dat maakte het bedrijf Eurotunnel bekend. Alle 200 beveiligers van de Kanaaltunnel werden ingezet, en ook de politie kwam in actie.

  Eurotunnel eiste vorige week een schadevergoeding van bijna 10 miljoen euro van de Britse en Franse regering. Het bedrijf zegt miljoenen euro's uit te geven aan de beveiliging van de tunnel. 

  Migranten die proberen een vrachtwagen in te klimmen EPA
 • 'Komiek Jon Stewart adviseerde Obama'

  Obama was vorige week voor de derde keer te gast in The Daily Show AFP

  President Obama heeft in het geheim bezoek gehad van comedian en tv-presentator Jon Stewart, meldt de Amerikaanse politieke website Politico. Obama zou van hem advies hebben gekregen over een begrotingscrisis in 2011 en vorig jaar tijdens de crisis in Oekraïne. Jon Stewart is presentator van de razend populaire Daily Show, waar dagelijks miljoenen mensen naar kijken. Volgende week donderdag is z'n laatste uitzending.

  Jon Stewart heeft veel invloed op hoe Amerikanen naar Washington kijken; hij is een van de invloedrijkste opiniemakers in de VS. 

 • Cavani twee duels geschorst voor slaan 'bilprikker'

  Uruguay moet het in de eerste twee WK-kwalificatiewedstrijden doen zonder Edinson Cavani. De spits van Paris Saint-Germain is door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond gestraft omdat hij de Chileen Gonzalo Jara sloeg, nadat Jara hem tijdens de Copa América met de middelvinger hardhandig in de billen had geprikt.

  Gonzalo Jara betast Edinson Cavani en lokt daarmee de spits uit tot een reactie NOS
 • Celstraf voor explosiedreiger flat Utrecht

  De explosiedreiger verlaat de flat met een deken over zijn hoofd voor de privacy ANP

  Een 43-jarige man moet minstens zes maanden de cel in omdat hij dreigde zijn flat in Utrecht op te blazen.

  De man had ‘s ochtends vroeg de slang van zijn fornuis losgemaakt, waardoor gas in de woning stroomde. Een deurwaarder ontdekte het gevaar, en belde samen met de politie bij de man aan. Die had een aansteker in zijn hand, waardoor de kans op ontploffing reëel was, oordeelt de rechter. Omliggende flatwoningen en een kinderdagverblijf werden ontruimd.

  Volgens deskundigen is de man ontoerekeningsvatbaar.

 • Drugspakketjes spoelen aan op strand bij Petten

  Op het strand tussen Callantsoog en Petten is een pakketje met wit poeder aangespoeld, meldt RTV NH. Dat is de tweede keer deze week; eergisteren spoelde er ook al een pakket aan. Om wat voor poeder het gaat is niet bekend. Mogelijk gaat het om cocaïne met een straatwaarde van enkele tienduizenden euro's.

  Volgens de douane leek het pakje van vandaag niet op dat van eergisteren. Beide pakketjes worden nu onderzocht. De politie en douane hebben laten weten extra te patrouilleren langs de Noordzeekust.

 • TU Eindhoven ontslaat Russische onderzoeker om spionage

  Op de TU Eindhoven heeft tot vorig jaar een Russische spion rondgelopen. Ivan A. (28) deed in Eindhoven onderzoek naar technologie die in de toekomst gebruikt kan worden voor supercomputers. Hij is verhoord door de geheime dienst en werd daarna ontslagen door de universiteit. 

  De spionagepraktijken van de onderzoeker kwamen volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel toevallig aan het licht. Inmiddels is de spion weer terug in Rusland en is hij in Nederland niet meer welkom.

 • Ierse travellers rellend Drenthe uit

  Nieuw-Dordrecht in Drenthe heeft al een tijdje last van travellers, een groep caravanreizigers uit Ierland. Ze racen op de weg, schelden en intimideren en vooral de plaatselijke supermarkt moest het ontgelden, waardoor veel caissières niet meer achter de kassa durfden. De Ieren komen al een aantal zomers naar Nieuw-Dordrecht en staan daar dan op de camping.

  Die is het zat en vandaag zijn de Ieren dan ook vertrokken, scheldend.

 • Hulplijn luistert naar verhalen over eenzaamheid

  De meeste mensen die vorig jaar met hulplijn Sensoor hebben gebeld, wilden praten over eenzaamheid. Dat gaat om ruim een kwart van bellers, voornamelijk vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Andere veelgehoorde onderwerpen waren psychische problemen en relatieproblemen. 

  Vorig jaar zijn in totaal ongeveer een kwart miljoen gesprekken gevoerd met Sensoor. Bij de hulplijn werken ruim 900 vrijwilligers, die dag en nacht bereikbaar zijn per telefoon, e-mail en chat voor een anoniem luisterend oor.  

 • Deense militairen moe en gestrest door strijd tegen IS

  Gevechtsvliegtuig van de internationale coalitie boven Irak AFP

  Het Deense leger wil niet meer meevechten tegen IS. Militairen zijn te moe en gestrest door alle missies waar ze de afgelopen jaren aan hebben meegedaan en vinden het wel mooi geweest. Het ziekteverzuim is nog nooit zo hoog geweest, schrijven legervakbonden aan de Deense premier. 

  Nu vechten nog zeven Deense straaljagers en 280 militairen mee tegen IS; in oktober beslist het Deense parlement of ze daarmee doorgaan.

 • Liever schoolspullen dan stierenvechten

  Geen dode stieren, maar lerende kinderen, dat wil het Spaanse plaatsje Villafrance de los Caballeros. Het ziet er naar uit dat de 18.000 euro subsidie voor het stierenvechten naar schoolspullen gaat. Niet omdat de regering daar nou zo tegen stierenvechten is, maar ze vinden schoolspullen toch net wat belangrijker.

  Goed nieuws voor dierenactivisten die al jaren protesteren tegen de stierengevechten.

 • Zo klinkt Drank & Drugs uit Amerikaanse keeltjes

 • Meer berichten tonen