NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • 78 DNA-profielen gevonden op rampplek Airbus

  Op de plek waar deze week de Airbus van Germanwings neerstortte, zijn 78 unieke DNA-profielen gevonden. Het is niet bekend hoeveel van de gevonden profielen van slachtoffers zijn. De Franse justitie gaat het DNA-materiaal vergelijken met dat van nabestaanden.

  Verder is bekendgemaakt dat er een toegangsweg wordt aangelegd naar de rampplek in de Franse Alpen. Daardoor kunnen grote brokstukken van het vliegtuig worden vervoerd die niet per helikopter kunnen worden weggehaald. 

 • Cate Blanchett: That's your f*cking question?

  De persmomentjes voor een nieuwe film zijn eigenlijk voor niemand leuk: acteurs moeten honderden keren dezelfde stomme vragen beantwoorden en journalisten hebben veel te weinig tijd om iets interessants uit de vermoeide acteurs te krijgen. Deze journalist doet een poging om met iets origineels te beginnen bij Cinderella-actrice Cate Blanchett. Dat ging mis: 

  That's your f*cking question?
 • Zware tocht met natte sokken

  De wielrenners in België hebben geen geluk gehad met het fietsweer. Tijdens de tocht tussen Gent en Wevelgem zijn er al een aantal renners van hun fiets gewaaid en zelfs in de sloot beland. 

 • Geen loonsverhoging voor ABN-top

  De top van ABN Amro ziet af van de omstreden loonsverhoging van 100.000 euro. Het nieuws over de verhoging maakte de afgelopen week een golf van negatieve reacties los, ook van de eigen medewerkers.

  Ook in de Tweede Kamer waren er boze reacties. Minister Dijsselbloem stelde de beursgang van ABN Amro uit vanwege de commotie. 

 • Is het al droog?

  Buienradar.nl

  Buienradar weet het ook even niet. Maar waarschijnlijk is het antwoord: nee.

 • Duitser helemaal de weg kwijt op MOH

  Op de twintigste editie van Masters of Hardcore is een Duitser helemaal de weg kwijtgeraakt. Na het heftige avondje in de Brabanthallen, dat pas vanochtend om 08.00 uur eindigde, stapte de man op de bus naar huis. Hij werd alleen niet in Duitsland wakker, maar in Frankrijk. Bekenden hadden hem al als vermist opgegeven maar al snel hadden autoriteiten hem gevonden:

 • Filmpje: vrouw scheldt op mannen die geen Engels spreken

  Eentje in de categorie 'mensen die racistisch van leer trekken in de metro': in de metro in Londen is een vrouw gefilmd die door het lint gaat tegen twee mannen die een gesprek hebben, maar niet in het Engels. Ze denkt dat ze het over haar hebben en vindt dat ze dat dan gewoon in het Engels moeten doen. "Als je *** geen Engels spreekt, waarom zit je dan in deze trein?", schreeuwt ze.

  De filmer zette nog een filmpje online; de beelden zouden vrijdagavond gemaakt zijn. De politie onderzoekt de filmpjes en vraagt getuigen zich te melden.

 • 'Nederlanders opgepakt bij Syrische grens'

  De Turks-Syrische grens in de provincie Hatay EPA

  Turkije heeft vijf Nederlanders opgepakt die de grens met Syrië wilden oversteken. Turkse media berichten dat ze gisteren vlak bij de grens in de provincie Hatay werden aangehouden. Over de vijf Nederlanders zijn verder nog geen details bekend. Zo is het onduidelijk of het jihadisten zijn. De nationaal coordinator terrorismebestrijding en het Openbaar Ministerie kunnen het bericht niet bevestigen.

  Gisteren probeerden ook 92 Syriërs Turkije binnen te komen. Ook zij werden opgepakt. Er is allerlei smokkelwaar aangetroffen, zoals sigaretten, levensmiddelen, schapen en geiten.

 • Cockpitgesprekken van het Germanwings-toestel gelekt

  ANP

  Een Duitse krant heeft de compleet uitgeschreven opnames gelezen. Daaruit zou blijken dat de co-piloot zijn collega een beetje aanspoort om naar het toilet te gaan, vertelt onze correspondent: "Dat is wel interessant, omdat een van de vragen over de ramp is, heeft hij z'n daad voorbereid? Wilde hij precies boven de Alpen neerstorten? Dit zou er een dan beetje op wijzen van wel".

  Als de piloot terug komt van de wc zit de deur van de cockpit op slot. Op de achtergrond is te horen hoe de piloot schreeuwt: 'maak verdomme die deur open'.

  Uit de opnames zou ook blijken dat er al minutenlang voor de crash paniek is onder de passagiers. 

 • Amsterdamse weesfietsen in Jordanië

  Is jouw fiets wel eens weggehaald door de gemeente en in een depot gezet? Vergeet hem dan niet (of wel), want dan zou er wel eens een Syrische vluchteling op jouw stalen ros kunnen zitten.

  Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is in Jordanië. Daar worden weesfietsen aan Syrische vluchtelingen in het Za'atari-kamp gegeven. Op die manier lost de gemeente zijn overschot aan niet opgehaalde weesfietsen op en helpt het tegelijkertijd de vluchtelingen daar.

  Te midden van al het tumult in de regio vangt Jordanië zeer gastvrij grote aantallen vluchtelingen op. De druk op de Jordaanse samenleving is enorm en ze kunnen onze hulp erg goed gebruiken.

  Minister Ploumen
 • Nu al paasdrukte verwacht

  Stel: je bent al bezig met je paasplanning. Neem dan deze tip mee: de ANWB waarschuwt nu alvast voor een verwachte 250 kilometer file donderdagmiddag. Dat komt volgens hun vooral door de dagjesmensen die naar de Keukenhof gaan of een attractiepark. 

  Het gaat vooral om de A1 Amsterdam-Amersfoort, de A2 bij Den Bosch, Eindhoven en Maastricht, de A12 bij Arnhem, de A27 Utrecht-Breda en de A58 Breda-Eindhoven. Andere knelpunten zijn de wegen naar recreatiegebieden in Zuid-Holland, Zeeland en op de Veluwe.

  Een file op de A20, die bovenaan staat in de filetop 10 ANP
 • Studenten neergeschoten tijdens Spring Break

  In Panama City Beach in Florida zijn zeven studenten neergeschoten. Ze waren vanuit Alabama naar de badplaats gekomen voor spring break. De politie reageerde op een 911-melding en trof een chaos aan. Straten stonden vol met jongeren. Drie slachtoffers lagen met schotwonden in een huis, een ander lag voor de deur, weer een ander op de oprit en de laatste twee aan de overkant van de straat.

  Sommige van hen zijn meerdere keren beschoten. Ze liggen in het ziekenhuis; drie van hen in kritieke toestand. De politie heeft een jongen van 22 aangehouden, ook uit Alabama. 

  Elk jaar komen in februari en maart zo'n 6 miljoen jongeren naar Panama City Beach, ook wel de spring break-hoofdstad van de wereld genoemd.

 • Clarkson misschien toch nog een keer als TG-presentator te zien

  Jeremy Clarkson is misschien toch nog een keer als Top Gear-presentator te bewonderen. Zijn contract bij de BBC werd vanwege de mishandeling van zijn collega niet verlengd. Maar voor het live Top Gear-evenement in Australië had hij een apart contract getekend. Het is nog niet zeker of Clarkson erheen gaat. 

  Clarkson AFP
 • Basketballer protesteert tegen anti-homowet Indiana

  De Amerikaanse basketballer Charles Barkley wil dat de National Collegiate Athletic Association (NCAA) de laatste vier wedstrijden van de kampioenschappen uit Indiana weghaalt. Dat wil hij omdat Indiana een wet heeft doorgevoerd die homo's achterstelt, Senate Bill 101, oftewel de religious freedom bill. Die houdt bijvoorbeeld in dat een werkgever mag besluiten geen homoseksuelen over de vloer te krijgen.

  "Discrimnatie in welke vorm dan ook is voor mij onacceptabel", zei Barkley. "Zo lang er in een staat anti-homo-maatregelen bestaan, zouden grote evenementen als de Final Four en de Super Bow er niet gehouden moeten worden." De Final Four is volgende week in Indianapolis. 

  Collega Reggie Miller is het met hem eens:

 • Airbus crasht op landingsbaan in Canada door storm

  Een Canadees vliegtuig is vanochtend gecrasht tijdens de landing op luchthaven Halifax. De 132 passagiers en 5 crewleden van de Airbus overleefden het ongeluk, 23 mensen moesten gewond naar het ziekenhuis. Het vliegtuig raakte in de problemen door een heftige storm. 

  Tegelijkertijd was er ook nog een stroomstoring op de luchthaven waardoor het er 80 minuten pikkedonker was. 

 • Kerkdienst in de koeienstal

  Op een strobaal naar de pastoor luisteren, met wat herkauwende melkkoeien op de achtergrond. In het Brabantse dorp Willemstad hebben ze geen kerk meer en daarom werd vanochtend voor één keer uitgeweken naar een koeienstal. "Het is een lookalike-kerk, zei eigenaar Karin tegen Omroep Brabant.

  De bezoekers vinden het leuk, maar het is wel even wennen zo tussen de koeien: "Het is weer iets anders dan anders. Maar het ruikt wel".

 • Er komt een Arabische strijdmacht

  Die wordt ingezet als de veiligheid in de regio gevaar loopt. Dat hebben de leden van de Arabische Liga besloten op een bijeenkomst in Egypte. De Egyptische president Sisi had gisteren aangedrongen op zo'n Arabische interventiemacht vanwege de conflicten in Libië en Jemen.

  De Egyptische president Sisi spreekt op de bijeenkomst van de Arabische Liga ANP

  Volgens hem worden de vrede en stabiliteit in de Arabische landen op een ongekende manier bedreigd. Zo heeft Islamitische Staat in Libië voet aan de grond gekregen en hebben IS-strijders 21 Egyptische koptische christenen onthoofd. In Jemen proberen sjiitische Houthi-rebellen de macht te grijpen.

 • Hij dreigt niet...

  Het zal wel eens vaker voorkomen dat iemand de politie bedreigt, maar een man in Den Haag voegde vannacht de daad bij het woord. Hij dreigde tijdens zijn aanhouding een paar weken terug dat hij de ruiten van het politiebureau zou ingooien. Dat heeft hij vannacht ook echt gedaan, maar niet heel slim: de politie zat gewoon binnen en kon hem meteen weer arresteren. 

  De gebroken ruit Politie Zuiderpark
 • Verstappen pakt punten in de Formule 1

  Max Verstappen, de jongste coureur ooit, heeft z'n eerste punten binnen in de Formule 1. De zeventienjarige coureur kwam tijdens de Grand Prix van Maleisië als zevende over de finish - goed voor 6 WK-punten. Verstappen zei tegen Sport 1 dat de race prima te doen was: 

  Het viel reuze mee. Het was best wel warm op het einde dus ik heb best wel wat gedronken, maar uiteindelijk was het gewoon prima te doen.

  Verstappen tegen Sport1
 • Wordt het nog droog?

 • Slagharen sjoemelt met bezoekersaantallen

  Uitzicht, vanuit het reuzenrad, op het park ANP

  Attractiepark Slagharen heeft jarenlang gesjoemeld met de bezoekersaantallen. De cijfers werden opgekrikt om populairder over te komen. Dat meldt de Telegraaf. De huidige directeur bevestigt tegen de krant dat het honderdduizenden bezoekers minder waren dan werd gemeld. Tegenover de NOS wil de directie niets bevestigen. 

  Ze zeiden dat er jaarlijks tussen de 1,4 en 1,7 miljoen bezoekers kwamen, maar in werkelijkheid waren het er honderdduizenden minder. Slagharen staat al jaren op plek 2 van de meest bezochte dagattracties, onder de Efteling.

 • Sensation-jubileum in dag uitverkocht

  Het jubileumfeest van Sensation in Amsterdam is binnen een dag uitverkocht. Sensation bestaat 15 jaar en viert dat 4 juli met een feest waarbij ze artiesten uitnodigen van vroeger en van nu. Sensation begon in 2000 als eenmalig dansfeest, maar inmiddels is het een jaarlijks evenement dat wereldwijd al zo'n dertig landen heeft bezocht.

  Sensation White ANP
 • Jihadisten gedood in Tunesië

  Hier werden de toeristen vermoord EPA

  Tunesische militairen hebben gisteravond negen fundamentalisten gedood. Die zouden betrokken zijn geweest bij de aanslag op het Bardo museum in Tunis, waarbij 21 mensen omkwamen. De jihadisten werden gedood in het zuiden van Tunesië.

  Vandaag is er een mars tegen terreur in Tunis. Dan worden ook de toeristen herdacht die omkwamen bij de aanslag van 18 maart. Onder de deelnemers aan de mars is minister Koenders van Buitenlandse Zaken. 

 • 20 jaar voor Afghaan die Duitse fotografe doodschoot

  Anja Niedringhaus EPA

  Een Afghaanse politieman moet 20 jaar de cel in voor het doodschieten van de Duitse oorlogsfotografe Anja Niedringhaus. Het is nooit duidelijk geworden waarom hij haar in april vorig jaar doodschoot.

  De politieman was eerder veroordeeld tot de doodstraf. Hij ging daartegen in beroep. De 20 jaar die hij in hoger beroep krijgt is de langste celstraf die in Afghanistan mogelijk is. 

 • Syrische rebellen hebben Idlib stevig in handen

  Idlib ingenomen door al-Nusra
  Islamitische strijders lijken heer en meester in de straten van Idlib. Dat is een gevoelige nederlaag voor het bewind van de Syrische president Assad.

  De Syrische stad Idlib is na een dagenlange belegering in handen gevallen van al-Nusra. Strijders hebben alle belangrijke kruispunten en overheidsgebouwen bezet. Al-Nusra is gelieerd aan al-Qaida.

  De strategisch gelegen stad was in handen van de Syrische regering. Bij de strijd zijn zeker 130 mensen omgekomen. 

 • BBC-directeur met de dood bedreigd

  BBC-directeur Tony Hall is met de dood bedreigd omdat hij Top Gear-presentator Jeremy Clarkson heeft ontslagen. Het huis van Hall en zijn vrouw in Oxfordshire wordt 24 uur per dag bewaakt. De presentator werd woensdag de laan uitgestuurd omdat hij een producer had mishandeld.

  Meer dan een miljoen fans van Top Gear ondertekenden een petitie waarin ze vragen om Clarkson zijn baan terug te geven. 

 • Noodmaatregelen tegen ebola in Guinee

  Hoewel de ebola-epidemie in Liberia op z'n retour is, zijn het aantal besmettingen in buurland Guinee weer toegenomen. Daarom worden weer noodmaatregelen genomen om de verspreiding van het dodelijke virus tegen te gaan. Inwoners van de hoofdstad en andere kustplaatsen moeten de komende anderhalve maand zo veel mogelijk thuisblijven. Ze krijgen eten en medicijnen van hulpverleners.

  Gezondheidswerkers brengen een vermoedelijke ebola-patiënt naar een kliniek in Guinee AFP
 • Yolanthe en Wesley Sneijder verwachten kindje

  En dan de liefdesbaby van Yolanthe en Wesley. Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije gisteravond maakte Sneijder het nieuws bekend: na de gelijkmaker stak hij de bal onder zijn shirt en stak een duim in zijn mond.

  Yolanthe is in oktober uitgerekend. 

  Sneijder bevestigt zwangerschap Yolanthe
  Wesley Sneijder bevestigt na de interland Nederland-Turkije dat Yolanthe zwanger is. Tijdens de wedstrijd deed hij al een bal onder zijn shirt en een duim in de mond.
 • Goeiemorgen: zomertijd

  Het kan wel eens een uur later zijn dan je denkt: vannacht is de zomertijd ingegaan. De klok ging vooruit van 02.00 naar 03.00 uur. Daardoor zijn de avonden weer langer.

  De zomertijd geldt in heel West- en Midden-Europa. Daarbuiten zijn er nog een paar landen die de klok verzetten, maar niet allemaal vandaag. Zo ging de zomertijd in de VS drie weken geleden al in. Het idee is dat de zomertijd energie bespaart, maar uit onderzoek blijkt dat het effect minimaal is. 's Avonds wordt er wel minder stroom gebruikt, maar 's ochtends juist meer. 

  De zomertijd ging om 02.00 uur in NOS
 • Meer berichten tonen