NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • Sun heeft kluis met 30 jaar aan schandalen

  Het Britse boulevardblad The Sun heeft meer dan 30 jaar een kluis gehad met daarin allerlei "explosieve schandalen" over politici en celebs. Die verhalen werden nooit gepubliceerd, omdat ze voor te veel ophef zouden zorgen. Dat zei voormalige plaatsvervangend chef Ben O´Driscoll, die in de rechtbank gehoord wordt voor het mogelijk omkopen van ambtenaren.

  "Toen ik er werkte, stond er een kluis van zo'n twee meter hoog, zo eentje uit een western met grote metalen handvaten. Die zat vol verhalen en video's die de krant niet haalden omdat ze geen publiek belang dienden. En wat erin zit, is behoorlijk explosief." 

  Er stond een kluis van zo´n 2 meter hoog, zo eentje uit een western met grote metalen handvaten

  Ben O´Driscoll
 • Update: Giro 555 tussenstand 5,1 miljoen

  Een nieuwe tussenstand vanuit Beeld en Geluid: tot nu toe is er ruim 5,1 miljoen euro gedoneerd aan Giro 555. 

 • Steeds meer Nederlanders gaan in Belgie studeren

  Studeren is België is populair. Het aantal Nederlandse studenten dat in België aan een universiteit of hogeschool studeert, is de afgelopen tien jaar gestegen van ongeveer 2000 tot ongeveer 6000 studenten. De stijging op basis- en middelbare scholen is minder hoog. 

  Volgens de Belgische politicus Koen Daniëls (Nieuw-Vlaamse Alliantie) kost dit de Belgen zo'n 134 miljoen euro per jaar. "Hier moet over gepraat kunnen worden", vindt de politicus. De Belgen zijn voorlopig niet van plan om Nederland voor de kosten te laten opdraaien.

  Ter vergelijking: in Nederland gaan er zo'n 3000 Belgen naar school.

 • Eerbetoon aan overleden cricketspeler Phillip Hughes

  De dood van Australisch international Phillip Hughes is hard aangekomen in de internationale cricketwereld. De 25-jarige batsman overleed donderdag, nadat hij twee dagen eerder een bal tegen zijn hoofd had gekregen.

  Onder de hashtag #putoutyourbats hebben over de hele wereld cricketers, internationals, amateurs en fans hun bats buitengezet uit als eerbetoon aan Hughes. Het initiatief levert prachtige stillevens op. 

 • Lunchbite! Dieren in de sneeuw, een ABC-tje

  Het sneeuwt, op diverse plekken in de wereld, en het is Thanksgiving, aan de overkant van de plas. Dus de Daily Dot  gives thanks met een ABC-tje van dieren in de sneeuw. Omdat het kan!

  We geven de A weg, van Afrikaanse olifant:

 • Chinees mist noodles - steekt negen mensen neer

  Een Chinese man heeft gisteren in een supermarkt negen mensen neergestoken, omdat de caissière zijn noodles vergat in een tasje te doen. De slachtoffers zijn zes medewerkers, twee klanten en één vertegenwoordiger van een bedrijf. 

  Toen de man thuiskwam, zag hij dat z'n noodles er niet bij zaten. Hij ging terug naar de winkel om verhaal te halen. Op de videobeelden tovert de op het oog rustige man een groot mes uit zijn broekspijp en begint hij om zich heen te steken. De man werd nog in de supermarkt opgepakt. 

 • Australiër hangt 1,2 miljoen kerstlichtjes op

  De Australische advocaat David Richards heeft in een winkelcentrum bijna 1,2 miljoen kerstlichtjes opgehangen - genoeg voor een nieuw record in het Guinness Book of Records. 

  In totaal hing er in de Australische hoofdstad Canberra 120 kilometer snoer met gekleurde lampjes. Dezelfde man haalde een jaar eerder ook al het record. Toen hing hij 502.165 lampjes om en rond zijn huis.

  Kerstlichtjes Australie
  Een Australiër hing in Canberra bijna 1,2 miljoen kerstlichtjes op.
 • Sneeuwschuiver sluit jongetjes op in sneeuwfort

  Twee Amerikaanse jongetjes van 7 en 9 jaar uit de staat New York hebben urenlang vastgezeten in de sneeuw. De jongetjes waren een fort aan het bouwen toen er een sneeuwschuiver langskwam. Die had de jongens niet gezien en schoof een enorme lading sneeuw over het fort. Toen de jongens 's avonds niet thuiskwamen, werd een zoekactie op touw gezet. 

  Uiteindelijk vond een agent de schop van de jongens bij een sneeuwberg en begon direct met zijn handen te graven. Hij vond eerst een schoen en na flink wat graven konden beide jongens levend uit de sneeuw worden gered.

 • Zevende vlucht met MH17-slachtoffers

  Bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne ligt een zee van knuffelberen ANP

  Vandaag landt voor de zevende keer een vlucht met slachtoffers van de vliegramp met de MH17 op vliegbasis Eindhoven. Een militair transportvliegtuig met daarin zes kisten met stoffelijke resten wordt rond 16.00 uur verwacht.

  Premier Rutte, vicepremier Asscher en de ministers Hennis (Defensie) en Koenders (Buitenlandse Zaken) zijn namens het kabinet bij de plechtigheid aanwezig.

  De stoffelijke resten worden naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht voor identificatie. Bij de kazerne liggen nog steeds heel veel beren, boodschappen en bloemen.

  Het is voorlopig de laatste keer dat er kisten met resten worden gerepatrieerd; de bergingsmissie werd afgelopen zondag beëindigd. Het is nog niet duidelijk wanneer de geborgen wrakstukken naar Nederland komen. 

 • Kunstkenner herkent meesterwerk in decor Stuart Little

  Naast een kleine jongen en een kleine muis is er nóg iets te zien in de film Stuart Little: een heel kostbaar en verloren gewaand meesterwerk. Een erg aandachtige kunsthistoricus ontdekte het schilderij tijdens het kijken naar de familiefilm. 

  Het werk van de Hongaarse schilder Robert Bereny hangt aan de muur in het decor van de film en heet Slapende dame met zwarte vaas. De ontdekker, een Hongaar, liet het er niet bij zitten en bestookte de producent Sony Pictures met e-mails. Pas twee jaar later kwam er antwoord: een decorbouwer had het voor een habbekrats gekocht bij een antiekwinkeltje.

  De decorbouwer heeft het meesterwerk op haar beurt weer verkocht aan een privéverzamelaar. Deze gaat het nu in december te koop aanbieden op een veilig in Boedapest. Komt het schilderij toch weer thuis. 

 • Game met echte mensen in een echte stad

  Een nieuwe game waarbij je een echt persoon met een camera op zijn voorhoofd kunt besturen: als het aan de makers van Omnipresenz ligt, is het alleen een kwestie van tijd voordat het kan. Ze startten een crowdfundingcampagne om zo 33.000 euro bij elkaar te sprokkelen om de game te ontwikkelen. 

  De persoon met de camera op zijn hoofd staat in contact met de kijkers van de livestream. Die kunnen vervolgens democratisch besluiten wat diegene moet doen. Is het decor bijvoorbeeld Barcelona, kunnen kijkers besluiten of de loper links of rechts moet afslaan, of dat hij wel of niet met de toeristenbus moet gaan. Maak het zo gek als je wil; de enige regel is dat de persoon er geen lichamelijke of psychische schade aan moet overhouden.

  Omnipresenz
 • Jaarlijks wordt er voor 7,5 miljoen gejat bij de Bijenkorf

  De Bijenkorf is populair bij winkeldieven: jaarlijks wordt er voor bijna 7,5 miljoen euro aan spullen gejat. De diefstalschade is daarmee bijna even groot als de winst, die vorig jaar 7,6 miljoen euro was.

  Het enorme bedrag werd bekend doordat een Bulgaar de Bijenkorf had aangeklaagd omdat hij ten onrechte als een dief was behandeld. De Bijenkorf vroeg de rechtbank vervolgens om begrip door uit te leggen wat voor impact al die diefstal heeft op het bedrijf. 

  De Bulgaar had 5000 euro geëist voor immateriële schade. Van de rechtbank kreeg hij 250 euro. 

 • Actiedag 'Stop de ebola-ramp!' begint met 4,5 miljoen euro

  De actiedag 'Stop de ebola-ramp' is vandaag begonnen met een startbedrag van 4.522.778 euro. Mensen kunnen via het telefoonnummer 0800-1112 geld doneren. Rond kwart over 1 wordt de eerste tussenstand bekendgemaakt. 

  Op NPO1 worden de hele dag speciale ebola-bulletins met nieuws uit het rampgebied uitgezonden. Rik van de Westelaken (NOS) en Nance Coolen (RTL) presenteren de dag. Onze techredacteur Rachid houdt de social media in de gaten. 

  Anniko van Santen meldde trouwens wel even wat de minimale bijdrage is:

  Minimumbijdrage voor ebola

  Anniko van Santen vertelt wat de minimale bijdrage voor de actie is.

 • Geen kruis meer in logo Real Madrid

  In het logo van voetbalclub Real Madrid is een kruis te zien dat symbool staat voor de relatie tussen Real en het Spaanse Koningshuis. Maar door een sponsorcontract met de Nationale Bank van Abu Dhabi is dat in sommige gevallen verleden tijd. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca. Het nieuwe logo is bedoeld voor de Arabische wereld, en wordt daarom ook alleen maar gebruikt in de Arabische wereld. 

  Volgens de sportkrant is het christelijke symbool uit het embleem verwijderd om islamitische klanten niet voor het hoofd te stoten. "Het ziet ernaar uit dat de club bereid is een deel van zijn identiteit te veranderen om nieuwe fans voor zich te winnen." 

  Het Real Madrid-logo met kruis (l) en de nieuwe variant (r) NOS
 • I think you are pretty like a horse

  Terwijl moeder achter de computer zit, dicteert haar zoontje een liefdesbrief voor zijn grote liefde. En dat ziet er dan zo uit:

  Tegen het Amerikaanse BuzzFeed vertelt de moeder van Bennet dat Baily niet echt onder de indruk was van de brief, maar dat ze wel graag op Bennet zijn kinderfeestje wilde komen. 

 • Teeven met kerst naar Congo om adoptiekinderen

  Fred Teeven, de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, vliegt met kerstmis naar Congo om te overleggen over 30 geadopteerde Congolese kinderen die niet naar Nederland mogen reizen. 

  In Congo worden hele strenge eisen gesteld aan adoptie, bijvoorbeeld dat het geadopteerde kind alleen bij heteroseksuele stellen terecht mag komen, en dat het stel minstens 5 jaar getrouwd moet zijn. Teeven noemt de situatie in Trouw 'schrijnend'. De dertig geadopteerde Congolese kinderen wachten al meer dan een jaar op hun vertrek naar Nederland.

  Het land heeft heeft vorig jaar september alle adopties opgeschort, uit angst dat kinderen in Nederland niet goed terechtkomen.

 • Het gaat goed met de neushoornverhuizing in Zuid-Afrika

  Door een doek over de ogen te gooien wordt de neushoorn rustig. AFP

  In het Kruger National Park in Zuid-Afrika zijn de eerste 29 neushoorns verhuisd. Met de verhuizing moet worden voorkomen dat stropers de dieren doodschieten. Het park ligt op de grens met Mozambique, waar veel stropers actief zijn. 

  De verhuizing van de 29 dieren is pas het begin: het park wil in totaal 500 neushoorns verplaatsen. 

 • PSV-Feyenoord in 't gedrang door te natte Europa League

  Met grote föhns wordt geprobeerd het veld droog te blazen. NOS

  Gisteren viel de Europa Leaguewedstrijd PSV-Estoril letterlijk in het water, waardoor na de eerste helft werd afgefloten. Door de enorme plassen op het veld zat er niks anders op, alhoewel de Portugese club wel veel ijverige pogingen deed om het veld droog te föhnen.

  De tweede helft van de wedstrijd tegen Estoril wordt vrijdagmiddag om 17.00 in Portugal afgemaakt, en dat heeft gevolgen voor de eredivisiewedstrijd van PSV tegen Feyenoord aanstaande zondag, die om 16.45 in Eindhoven moet worden gespeeld. Door het uitstellen van de tweede helft is PSV nooit meer op tijd in Eindhoven: van de KNVB moet er namelijk 48 uur tussen twee wedstrijden zitten. 

  De KNVB neemt vandaag een beslissing.

 • De lucht in Rotterdam moet schoner

  Rotterdam wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. De komende vier jaar wil de stad de uitstoot van roet in het verkeer met bijna de helft terugdringen. Verder moeten auto's van de gemeente minder vervuilend worden. Volgens onderzoekers leven Rotterdammers vanwege de uitstoot gemiddeld één tot drie jaar korter dan de gemiddelde Nederlander. 

  Ook wil het college meer laadpalen in de stad om elektrische auto's op te kunnen laden. 

 • Nieuwe games vol met fouten

  Er is iets opvallends aan de hand in de games-industrie. Vrijwel alle grote games van dit najaar zijn inmiddels op de markt, zodat consumenten ze kunnen kopen vóór kerst en black friday, vandaag in Amerika. Maar de games dit jaar zitten vol fouten.

  Wegvallende gezichten, personages die na een sprong in de lucht blijven hangen of computerspellen die bij het moment van uitkomen zelfs helemaal niet te spelen zijn. De game-industrie staat er al langer om bekend om spellen met grote fouten op de markt te brengen, maar dit jaar maakt de industrie het wel heel bont. Welke spellen zitten dit jaar vol met bugs en glitches? Je leest het hier.

 • Nederlandse voetbalvrouwen naar het WK

  De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich voor de allereerste keer geplaatst voor het WK. Gisteren wonnen ze met 2-1 van Verona in Italië. Zaterdagavond was de thuiswedstrijd in 1-1 geëindigd. Het WK is volgend jaar in Canada.

  De Nederlandse voetbalvrouwen vieren plaatsing voor het WK Pro Shots
 • Vandaag is het nationale actiedag ebola

  In het gebouw voor Beeld en Geluid in Hilversum zit het belpanel klaar Ben Jonkman / NOS

  De nationale actiedag in de strijd tegen ebola is zojuist om zes uur van start gegaan in het gebouw van Beeld en Geluid, in Hilversum. De hele dag is er op radio en televisie aandacht voor de inzamelingsactie van giro 555. Mensen kunnen geld doneren via dat nummer of via telefoonnummer 0800-1112. 

  In het belpanel zitten bekende Nederlanders als Humberto Tan, Froukje de Both en Ron Brandsteder. De presentatie op televisie is in handen van NOS-presentator Rik van de Westelaken.

 • Meer berichten tonen