NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • Stad van onbekende beschaving ontdekt in Honduras

  Een expeditieteam in Honduras heeft middenin de dichte jungle een stad van een nog onbekende oude beschaving ontdekt. Onderzoekers vonden een duizenden jaren oude piramide en verschillende stenen beelden.

  In tegenstelling tot de Maya-cultuur is er nog amper onderzoek gedaan naar deze verdwenen beschaving. National Geographic dook diep in de bevindingen in de 'stad van de Apengod'.

 • Dit houdt het internet vandaag bezig:

 • Vraag aan de minister? Hillaryclinton@hotmail.com

  Hillary Clinton EPA

  Rep en roer in politiek Amerika: Hillary Clinton heeft als minister van Buitenlandse Zaken altijd met haar privé-e-mailadres gemaild. Dat meldt The New York Times. Daarmee heeft de voormalige First Lady mogelijk de geldende voorschriften genegeerd.

  Clinton hád niet eens een officieel adres van het Witte Huis in de vier jaar dat ze minister was. Officiële e-mails moeten bewaard worden volgens de Federal Records Act, maar dat gebeurde niet met haar privé-mails. Pas twee maanden geleden werden 55.000 pagina's aan e-mails overhandigd aan het ministerie. 

 • Geen ebola in Noord-Korea: grenzen weer open

  Monument in Pyongyang AFP

  Echt niemand in Noord-Korea heeft ebola, en dus zijn de grenzen voor toeristen weer open. Dat meldt The Guardian op basis van verschillende reisbureaus. Noord-Korea ligt duizenden kilometers van het epicentrum van de ziekte, maar toch gingen vijf maanden geleden de grenzen op slot. Mensen uit Afrikaanse landen zouden nog wel geweerd worden. 

  Reisorganisator Koryo Tours verwacht over tien dagen de eerste toeristen af te leveren. Wat het betekent voor de marathon in Pyongyang op 12 april is nog niet bekend. Bob van Iersel van Beyond West Travel wacht nog op een officieel bericht. "De klanten weten wat er speelt, maar we kunnen nu nog geen beslissing nemen."

  Nederlandse deelnemers moesten hun plannen wijzigen toen duidelijk werd dat buitenlanders niet mochten meelopen aan de marathon.

 • Australische drugssmokkelaars naar Indonesisch 'executie-eiland'

  Twee Australische ter dood veroordeelden worden morgen vervoerd naar het Indonesische eiland Nusakambangan, waar ze zullen worden geëxecuteerd. De twee Australische mannen worden net als acht anderen doodgeschoten omdat ze veroordeeld zijn voor drugssmokkel.

  Nusakambangan grenst aan Java Google Maps

  Australië is woedend over de aanstaande executie en heeft de afgelopen weken hemel en aarde bewogen om die te voorkomen. Of dat zin heeft moet nog blijken. In januari werd de Nederlandse smokkelaar Ang Kiem Soei nog geëxecuteerd, ondanks protesten vanuit Nederland.

 • Politiechef LA: dakloze pakte wapen agent vast

  De dakloze man die in Los Angeles werd doodgeschoten door politiemensen probeerde het dienstpistool van een van die agenten te grijpen. Dat zegt de politiecommissaris van de stad na het bekijken van de videobeelden. 

  De man pakte het holster van het dienstwapen vast. "Je kunt horen dat de jonge agent midden in de worsteling met de verdachte zegt: 'hij heeft mijn wapen, hij heeft mijn wapen'", zei commissaris Beck. "Hij zegt het twee keer en met nadruk."

  Politie LA: dakloze wilde wapen afpakken
  Mensen op straat geloven het verhaal van de politie niet.
 • Regenboogtunnel geopend in China

  In een donkere tunnel in de file staan. Daar word je niet vrolijk van, weten ze ook in China. Hun oplossing: een regenboogtunnel. Want kleurig en vrolijk en glinsterend.

  Dit weekend werd de route geopend in de stad Zhengzhou.

 • Vanavond zaak gevonden baby Opsporing Verzocht

  Vanavond behandelt Opsporing Verzocht de zaak van het gevonden pasgeboren meisje dat maandag in Breda werd gevonden. Ze laten de spullen zien die bij de baby werden gevonden. 

   Een voorbijganger vond het huilende meisje in een zwarte tas tussen geparkeerde auto's vlakbij het Centraal Station. De baby is naar een pleeggezin gebracht en maakt het goed. 

 • Amerikaanse lerares pleegt zelfmoord in klaslokaal

  Een Amerikaanse lerares heeft zichzelf opgehangen in haar klaslokaal in Calfornië, meldt CNN. Jillian Jacobson van 31 werd maandag gevonden, toen leerlingen van El Dorado High School voor de deur van het lokaal stonden te wachten om naar binnen te gaan. Een andere docent opende de deur.

  Ze belden 911, maar alle hulp kwam te laat.

 • Op tienduizenden plekken in Nederland zit asbest in de grond

  Het asbest komt uit oude golfplaten-daken en is met het regenwater in de bodem terechtgekomen. Op zo'n 100.000 plaatsen in Nederland veroorzaakt die vervuiling een direct gevaar voor de volksgezondheid. Dat staat in een nog vertrouwelijk rapport van de provincies Gelderland en Overijssel, waar Trouw vanochtend over schrijft. 

  De vervuilde plekken moeten met spoed worden schoongemaakt maar de provincies en de landelijke overheid maken volgens Trouw ruzie over wie dat moet betalen.

 • Vliegtuigbommen bij A4 ontmanteld

  Bij Badhoevedorp zijn vannacht twee oude vliegtuigbommen onschadelijk gemaakt, een Amerikaanse duizendponder en Engelse vijfhonderdponder. Die werden een paar weken geleden gevonden tijdens werkzaamheden. Het viel nog niet mee om de bommen onschadelijk te maken, zegt Defensie: "De ontsteker van de duizendponder kwam er niet helemaal uit, dus dat werd een klein probleem, die moesten we opnieuw benaderen". Van de tweede bom brak de ontsteking af. Maar uiteindelijk is het allemaal goedgekomen.

  Het verkeer werd tijdelijk omgeleid. De snelweg A4 bij Badhoevedorp is weer open.

 • Russen nemen afscheid van vermoorde Nemtsov

  De kist met het lichaam van Nemtsov wordt het Sacharov-centrum binnengedragen AFP

  Vandaag wordt de Russische oppositieleider Boris Nemtsov begraven. Bij het Sacharov-centrum in Moskou zijn zo'n 600 mensen bij elkaar om afscheid van hem te nemen. Nemtsov werd vrijdagavond op straat doodgeschoten.

  Eerst liepen familieleden langs de open kist. Het Kremlin heeft vice-premier Dvorkovitsj afgevaardigd. Volgens correspondent David Jan Godfroid wil de regering hiermee het signaal afgeven dat ze niet verantwoordelijk is voor de moord. 

 • Ook Lewinsky vereeuwigd in schilderij van Clinton

  In dit schilderij van oud-president Bill Clinton zit dus een subtiele verwijzing naar Monica Lewinsky. Als je 'm niet meteen ziet: het is de schaduw van een paspop - met een blauwe jurk aan - links van Clinton. (De paspop en Clinton poseerden niet op hetzelfde moment.)

  Het schilderij hangt in de National Portrait Gallery in Washington DC. Volgens kunstenaar Nelson Shanks proberen de Clintons het ding daar weg te krijgen, maar daar weet het museum niets van.

 • Chinees operagezelschap stort in ravijn

  Twintig leden van een lokaal operagezelschap in China zijn omgekomen toen de bus waar ze in zaten van een bergpas in een ravijn stortte. Dertien mensen raakten gewond.

  Het ongeluk gebeurde in de buurt van de stad Linzhou, in Henan.

 • Noodtoestand door overstromingen West-Brazilië

  In het westen van Brazilië zijn tienduizenden mensen hun huis uitgejaagd door stijgend rivierwater. Hele wijken van een stad in het gebied staan onder water. Er is geen elektriciteit en scholen en overheidsgebouwen zijn dicht. Waarschijnlijk stijgt het water de komende dagen verder.

  Noodtoestand door overstromingen West-Brazilië
  In het uiterste westen van Brazilië is de noodtoestand uitgeroepen. Zo'n 70.000 mensen hebben hun huis verlaten vanwege overstromingen.
 • Groningers niet onder de indruk van Kamp

  Veel Groningers zijn niet echt onder de indruk van de excuses die minister Kamp gisteren maakte. Kamp zei sorry en erkende dat de veiligheid van de Groningers niet voorop heeft gestaan bij het winnen van aardgas. Het is allemaal leuk en aardig, zo'n excuus, maar we hebben er weinig aan zeggen ze in Groningen. Ook de Groningse Commissaris van de Koning is kritisch: "Als je oprecht bent, zou je harder moeten lopen bij het vergoeden".

  Max van de Berg over spijtbetuiging Kamp
 • Executie vrouw in Georgia opnieuw uitgesteld

  Kelly Renee Gissendaner DoC

  De executie van een vrouw in de Amerikaanse staat Georgia is opnieuw uitgesteld. De 46-jarige Kelly Renee Gissendaner is de eerste vrouw in zeventig jaar die op death row zit in Georgia. 

  Er waren problemen met de dodelijke injectie. Het middel pentobarbital zag er troebel uit, reden voor de autoriteiten de executie niet door te laten gaan. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld. 

 • Seinstoring hindert treinverkeer Schiphol

  Opnieuw een seinstoring bij de NS. Tussen Amsterdam Zuid en Schiphol is geen treinverkeer mogelijk, tussen Schiphol en Leiden rijden minder treinen.

  De seinstoring is volgens de NS rond 8.00 uur verholpen. De vertraging kan oplopen tot een uur. Reizigers tussen Schiphol en Amsterdam Zuid krijgen het advies om de metro te nemen tussen de stations Sloterdijk en Duivendrecht. Ook zet de NS bussen in. 

 • Uitgeprocedeerde asielzoekers mag je nooit in de isoleercel zetten

  Onder meer in dit complex op Schiphol worden vreemdelingen vastgezet ANP

  Dat zegt Amnesty International in een rapport. Vorig jaar nog werden in Nederland honderden asielzoekers die vastzaten om te worden uitgezet, in een isoleercel gezet. Bijvoorbeeld omdat de bewakers bang waren dat ze zelfmoord zouden plegen. Volgens Amnesty krijgen asielzoekers van zo'n isoleercel onder meer hallucinaties of worden ze depressief.

  De Tweede Kamer praat donderdag met staatssecretaris Teeven over het gebruik van de isoleercel bij uitgeprocedeerde asielzoekers.

 • ​TinderPlus duurder voor 28+

  Met Tinder Plus kan je 'verkeerde' swipes terugdraaien Tinder

  Boven de 28? Dan ga je meer betalen voor Tinder. Het bedrijf achter de datingapp heeft besloten dat gebruikers boven de 28 meer moeten betalen voor een TinderPlus-abonnement dan jongere tinderaars. 

  Bij TinderPlus heb je bijvoorbeeld meer zoekmogelijkheden dan bij de gratis versie van de app. Wat de abonnementsprijzen worden, is nog niet bekend. In Groot-Brittannië kost het abonnement de jongere gebruikers 5,49 euro per maand en de oudere 20,61 euro, weet de BBC.
   

 • Gebakken spons bedreigt honden

  Mensen met een hond moeten uitkijken voor gebakken sponzen. Uit verschillende plaatsen zijn de afgelopen tijd meldingen daarover binnengekomen, onder meer uit Almere, Hengelo, Den Haag en Katwijk. Die stukjes spons worden in vet gebakken, en dat vinden de honden lekker. Maar omdat zo'n spons in de maag uitzet kan dat gevaarlijk zijn. 

 • Meer berichten tonen