Goedemorgen

Wekdienst van 22 december: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, op veel plaatsen valt er van tijd tot tijd regen. Vanuit het westen wordt het droog, maar het blijft wel bewolkt. Net als gisteren is het zacht, zo'n 12 tot 14 graden.

Wat gebeurde er toen je sliep?

Het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX is erin geslaagd een raket te laten landen. En dat is voor het eerst. Vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida werd een raket met elf satellieten aan boord de ruimte in gestuurd. Tien minuten later landde de stuwraket op een platform. Tot nu toe vielen stuwraketten na gebruik altijd in zee. Als je zulke raketten kunt hergebruiken, wordt de ruimtevaart goedkoper.

SpaceX

Volgens cijfers van ABN Amro is bijna een kwart van alle midden- en kleinbedrijven weleens via internet aangevallen. Bij grote bedrijven is dat maar 11 procent. Dat komt doordat zij hun beveiliging beter op orde hebben. Kleinere bedrijven hebben daar vaak het geld niet voor. Daardoor wordt hun site vaker platgelegd of worden de bedrijfscomputers gekaapt totdat de eigenaar losgeld betaalt.

De campagne van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump is uitgeroepen tot de leugen van het jaar. Elk jaar doet de organisatie Politifact onderzoek naar uitspraken van politici. Driekwart van de uitspraken die Trump deed, blijken niet of niet helemaal waar te zijn. De journalisten kiezen normaal één leugen van het jaar. Maar omdat Trump er zo veel had, krijgen al zijn uitspraken de trofee.

Verder vandaag...

Uitspraak tegen Tarik Z.

Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep begin deze maand opnieuw vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen Tarik Z. De 20-jarige man drong in januari het gebouw van de NOS binnen met een nepwapen en eiste zendtijd. De rechtbank veroordeelde Tarik Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Het OM en Z. zelf gingen daartegen in beroep. Vandaag doet het hof uitspraak.

Deel artikel: