Donald Trump
NOS Nieuws

'Trump is grootste leugenaar'

Donald Trump is uitgeroepen tot de grootste leugenaar van het jaar. Driekwart van de 77 uitspraken die onderzoekers van het journalistieke project PolitiFact onderzochten, bleek in meerdere of mindere mate niet waar te zijn. Daarmee stak hij ver uit boven de andere politici die zijn onderzocht.

PolitiFact kijkt of politici de waarheid spreken door hun boude uitspraken tegen het licht te houden. Ieder jaar wordt de Lie of the Year gekozen. Dit keer was er maar een winnaar mogelijk, schrijft PolitiFact.

"Voor de Leugen van het Jaar kwamen alleen maar uitspraken van Trump echt in aanmerking. Het was zo moeilijk er eentje uit te kiezen, dat we ze allemaal maar één grote trofee toekennen."

Moslims en Mexicanen

In de toespraak waarin Trump zijn kandidatuur voor het presidentschap aankondigde, bleken de vijf onderzochte uitspraken allemaal fout. Zo had hij onder meer gezegd dat de Mexicaanse regering expres criminelen naar de VS stuurt als illegale immigranten. "Pants on fire", oordeelde PolitiFact, totaal gelogen.

Ook Trumps bewering dat moslims in de straten van New Jersey de aanslagen van 9/11 hadden gevierd was onzin, evenals zijn bewering dat het werkloosheidspercentage 42 was. Het hoogste percentage dat PolitiFact kon vinden was 14,8.

Slechts zes onderzochte uitspraken vond PolitiFact "waar". Drie daarvan waren aanvallen op andere Republikeinse kandidaten.

Volhouden

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Trump zich iets zal aantrekken van de 'prijs', verzucht PolitiFact. "Trump heeft geen excuses aangeboden of iets teruggenomen. Sterker nog: als hij wordt tegengesproken, geeft hij onnozele verklaringen en zegt dat hij niet verantwoordelijk is - of houdt vol dat hij gelijk heeft."

In de peilingen lijkt zijn demagogie hem juist te helpen: al maanden heeft hij een ruime voorsprong op de andere andere Republikeinse kandidaten.

Vorig jaar waren uitspraken over het gevaar van ebola de Leugen van het Jaar. In 2013 werd Obama op de vingers getikt met uitspraken over Obamacare.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl