Willem Holleeder

'Holleeder heeft geen vrienden, alleen potentiële slachtoffers'

Het is een pijnlijke dag voor Willem Holleeder, de bekendste crimineel van Nederland. Zijn twee zussen getuigen deze week in het hoger beroep van het liquidatieproces. Astrid Holleeder was vandaag als eerste aan de beurt.

Astrid was jarenlang close met Holleeder, vertelt rechtbankverslaggever Remco Andringa. "Ze was zijn vertrouweling, hij besprak veel meer met haar. En ze vindt het nog steeds moeilijk om te getuigen, maar het was volgens haar de enige weg. De getuigenis is volgens haar een kamikaze-actie, omdat Holleeder overal ogen en oren heeft.

Verslaggever Lidwien Gevers is in de rechtszaal en twittert erover. Hier scroll je door haar timeline.

Astrid zat dan ook niet bepaald opgewekt in de zaal, zag Remco. "Het valt haar duidelijk zwaar, ze is af en toe heel emotioneel en schiet soms vol. Het besef is er dat ze haar broer verraadt."

Het liquidatieproces is een langslepend proces over zeven afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. Holleeder zou bij meerdere liquidaties betrokken zijn.

Niet alleen Astrid getuigt, ook zus Sonja en ex-vriendin Sandra den Hartog doen hun verhaal. Ze doen het, omdat ze niet anders kunnen, zegt Remco. "Het was de ongezonde bloeddorst van Holleeder. Ze waren bang voor meer slachtoffers. Hij bedreigde zijn eigen familie."

Astrid vertelde vandaag dat Holleeder een meesterschaker is, die tien stappen vooruit denkt. "Ze vertelt dat hij achter de schermen de touwtjes in handen had", zegt Remco. "Hij heeft geen vrienden volgens Astrid, alleen potentiële slachtoffers."

Astrid deed een ook boekje open over hoe voorzichtig Holleeder communiceerde, met heel veel voorzichtig taalgebruik. "Soms was een handgebaar al genoeg."

De zussen en ex-vriendin getuigen vandaag en morgen in de zaak over het liquidatieproces. In een aparte strafzaak getuigen ze ook nog tegen Holleeder zelf.

Deel artikel: