Rechtbanktekening van het proces, achter het scherm links zit Astrid Holleeder
NOS Nieuws

Zussen Holleeder getuigen voor het eerst in rechtszaal

De zussen van Willem Holleeder moeten vandaag en morgen voor het eerst in het openbaar getuigen. Eerder dit jaar werd bekend dat Astrid en Sonja Holleeder bij de politie belastende verklaringen hebben afgelegd tegen hun broer. Volgens zijn zussen is hij betrokken bij meerdere liquidaties.

Naast de zussen Holleeder verschijnt ook Sandra den Hartog in de rechtszaal. Zij is een ex-vriendin van Willem Holleeder en weduwe van de vijftien jaar geleden geliquideerde zware crimineel Sam Klepper.

Geluidsopnamen

De vrouwen getuigen niet in de strafzaak tegen Holleeder zelf, maar in het hoger beroep van het langslepende liquidatieproces. Dat draait om uitvoerders en opdrachtgevers van zeven afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. De verklaringen van de vrouwen zijn ook in deze zaak relevant, aangezien Holleeder volgens het OM een hoofdrol speelde bij twee van deze moorden.

Holleeder zit daarom sinds vorig jaar weer vast. Omdat het onderzoek naar hem nog loopt, wordt zijn strafzaak apart behandeld. De getuigenissen van Holleeders zussen en ex-vriendin vinden in dit proces voorlopig achter gesloten deuren plaats. Bekend is dat, naast de gesprekken van de vrouwen met de politie, ook geluidsopnamen bestaan. De oudste zus van Holleeder, Astrid, nam stiekem gesprekken met haar broer op die door justitie als bewijs worden gebruikt.

Schiphol

De zussen van Holleeder zeiden eerder dat ze wel gedwongen waren om naar de politie te stappen, omdat hun broer hen terroriseerde en bedreigde. Hij zou zelfs een 8-jarige zoon van Sonja Holleeder een pistool tegen het hoofd hebben gezet. Sonja is de weduwe van Holleeders jeugdvriend en mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Volgens het OM liet Holleeder zijn zwager in 2003 vermoorden.

De getuigenissen vinden vandaag en morgen plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Vandaag wordt Astrid Holleeder gehoord, morgen Sonja Holleeder en Sandra den Hartog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl