Op de luchthaven bij het Egyptische Sharm-el-Sheikh zijn veel toeristen gestrand

'Voor een tientje wapens of drugs mee in het vliegtuig in Sharm'

De veiligheidsmaatregelen op het vliegveld van de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh waren zo lek als een mandje. Dat concludeert persbureau AP na gesprekken met veiligheidsbeambten van de luchthaven. Volgens hen deed een belangrijke bagagescanner het vaak niet, werden dienstingangen nauwelijks gecontroleerd en kon je tegen betaling wapens en drugs meenemen in het vliegtuig.

Er is veel te doen over de beveiliging van de luchthaven, sinds er vorige week een Russisch passagiersvliegtuig vanuit Sharm-el-Sheikh neerstortte. Bij de crash kwamen alle 224 inzittenden om.

Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten stelden vorige week dat het Russische toestel waarschijnlijk is neergestort na een bomaanslag, die is gepleegd door de terreurbeweging IS. Vermoedelijk was het explosief het vliegtuig in gesmokkeld door een bagagemedewerker van de luchthaven Sharm-el-Sheikh.

'Omkoping politiemannen'

Een van de medewerkers van het vliegveld vertelt AP over de omkoping van slechtbetaalde politiemannen die de röntgenapparaten bij de bagagecheck in de gaten moeten houden. "Het is talloze keren gebeurd dat ik een tas vol drugs of wapens vond, die door de politie was doorgelaten nadat ze voor tien euro waren omgekocht."

De veiligheidsmaatregelen op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh zijn verscherpt

Alle koffers moesten door een bagagescanner op het vliegveld van Sharm. Handbagage moest nog door een tweede scanner bij de gate, voordat passagiers konden boarden. Maar volgens de medewerkers doet de tien jaar oude CTX-scanner (een scanner voor het opsporen van explosieven) in de sorteerruimte voor ingecheckte bagage het vaak helemaal niet. Dat kwam dat doordat het personeel het apparaat niet goed gebruikte. "Ik heb ook gezien dat mensen de stekker eruit trokken om elektriciteit te sparen."

Een van de andere medewerkers vertelt AP dat het luchthavenpersoneel ervoor zorgde dat de scanner het wel goed deed als er internationale experts kwamen om de veiligheidsmaatregelen op het vliegveld te controleren. "We houden de schone schijn op. Als de hoge heren weten dat we gecontroleerd worden, dan wordt ineens alles gerepareerd."

Dienstingangen slecht gecontroleerd

Ook waren er nauwelijks controles bij dienstingangen waar voedsel en benzine naar binnen werd gebracht. Lokale hotels zouden voor sommige vluchten cateren en het eten direct naar de vliegtuigen brengen. Bewakers bij de gates laten dat soort leveringen vaak direct door, omdat ze de bezorgers kennen.

Je controleert je vriend, of een vriend van een vriend niet. Dat is onbeschoft.

medewerker luchthaven Sharm-el-Sheikh

Om tijd te besparen worden bewakers die wel willen checken vaak omgekocht met een paar maaltijden, zodat de vrachtwagens door kunnen rijden. "Je controleert je vriend, of een vriend van een vriend niet", zegt een van de vliegveldmedewerkers tegen het persbureau. "Dat is onbeschoft."

Volgens Magdy Salim, een gepensioneerde ambtenaar van het Egyptische ministerie van Toerisme, slaan bewakers de veiligheidschecks vaak over voor vrienden en collega's. "Uit respect, of om tijd te besparen als ze er chique uitzien of een mooie auto hebben. "Veiligheidsprocedures op vliegvelden in Egypte zijn bijna altijd slecht en zitten vol tekortkomingen."

Camerabeelden vliegveld

Egyptische autoriteiten gaan camerabeelden van de luchthaven van Sharm-el-Sheikh onderzoeken op verdachte activiteiten. "We willen kijken of iemand bijvoorbeeld langs de beveiliging of de metaaldetectoren is geglipt", zegt een veiligheidsfunctionaris.

Het wordt gezien als een teken dat Egypte zelf ook rekening houdt met een aanslag.

Toeristen op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh

Weinig extra maatregelen

Onze verslaggever Nicole le Fever is zelf in Sharm en merkt op de luchthaven weinig van extra veiligheidsmaatregelen. Ze ziet wel speciale veiligheidsagenten lopen, maar reizigers kunnen hun tas onbeheerd achterlaten zonder dat iemand ingrijpt. "Je kunt zo het vliegveld binnenlopen, je wordt nergens gecontroleerd. Je zou bijna naar een vliegtuig kunnen lopen."

Deel artikel: