De veiligheidsmaatregelen op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh zijn verscherpt
NOS Nieuws

'Russen hier op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh zijn angstig'

"Het is hier behoorlijk druk, overal staan toeristen." Verslaggever Nicole le Fever is op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh, waar de buitenlandse reizigers wachten op hun vlucht terug naar huis. Na de crash van een Russisch toestel vorige week vertrekken ze uit de Egyptische stad, waarvan de luchthaven volgens sommige veiligheidsdiensten onveilig is.

Vooral de Russen voelen zich niet veilig. Ze zijn angstig, zegt Le Fever, en willen zo snel mogelijk naar huis. "Dat ze hun bagage moeten achterlaten, nemen ze voor lief." Veel luchtvaartmaatschappijen verbieden namelijk dat passagiers hun ruimbagage meenemen uit Egypte. Ze zijn bang dat er een bom wordt meegesmokkeld in het vliegtuig.

Dat veroorzaakt wel flinke vertraging bij de repatriëring. Er blijven duizenden koffers achter in Sharm-el-Sheikh en de autoriteiten hebben volgens Le Fever de grootste moeite om de bagage allemaal af te handelen en weg te werken. Dat leidt tot frustraties, onder meer bij de Britse ambassade, zegt Le Fever. "Ze willen graag sneller repatriëren, maar dat kunnen de Egyptenaren logistiek niet aan."

Veiligheid

"Je merkt weinig van de extra veiligheidsmaatregelen", zegt Le Fever op het vliegveld. Ze ziet wel wat speciale troepen lopen, maar mensen kunnen hun tas gewoon onbeheerd achterlaten, zonder dat iemand ingrijpt.

Verder is er ook weinig controle, zegt Le Fever. "Je kan zo het vliegveld binnenlopen, je wordt nergens gecontroleerd. Je kan vrij makkelijk rondlopen op het terrein: je zou bijna naar een vliegtuig kunnen lopen."

Inmiddels heeft het Egyptische leger de coördinatie van de logistiek op zich genomen, zo meldt het Russische staatspersbureau RIA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl