Ben Carson tijdens een tv-debat

Ben Carson deed wel meer vreemde uitspraken

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson ging vandaag diep door het stof. Hij moest toegeven dat hij heeft gelogen over zijn opleiding. Hij had gezegd dat hem een plek was aangeboden op de prestigieuze militaire academie West Point. Dat had hij in zijn autobiografie geschreven.

De gepensioneerde neurochirurg Carson geldt als de grootste uitdager van vastgoedmagnaat Donald Trump. De twee lijken tegen elkaar op te bieden met dubieuze uitspraken.

Wapenbezit en de holocaust

In gesprek met nieuwszender CNN wilde Carson duidelijk maken dat hij een groot voorstander is van wapenbezit. Om zijn punt te maken, stelde hij dat Hitler in de Tweede Wereldoorlog nooit zoveel Joden had kunnen vermoorden als die allemaal wapens hadden gedragen.

Presentator Wolf Blitzer kan zijn oren bijna niet geloven:

De piramides waren eigenlijk graanschuren

Eerder deze week moest de PR-afdeling van Carson's campagne ook al flink aan de bak. Een video uit 1998 dook op, waarin Carson zijn eigen lezing geeft van de Bijbelse geschiedenis. Voor een kerkgenootschap beweerde hij dat de Egyptische piramides van Gizeh niet waren gebouwd als graf voor de farao's, maar door Jozef waren neergezet als graanschuur.

Zijn uitleg anno 2015: "In de piramides zijn ruimtes gebouwd die handmatig konden worden afgesloten. Zulke ruimtes heb je niet nodig voor een graf, maar wel als je op lange termijn graan wilt opslaan."

Een gewelddadige jeugd... of toch niet?

In zijn autobiografie schreef Carson onder meer over zijn gewelddadige jeugd in Detroit. Hij zou mensen hebben geslagen, zijn moeder hebben aangevallen met een hamer en bovendien een poging hebben gedaan om iemand neer te steken. CNN sprak met negen bekenden van Carson uit die tijd en kwam erachter dat het verhaal sterk overdreven is.

Geen van de geïnterviewden herkende Carson in de beschrijving. Ze herinneren zich Carson als een teruggetrokken, nerdy jongen met een bril met jampotglazen.

Is dit einde oefening?

Het is de vraag hoe de leugen over West Point zal uitpakken voor de campagne van Carson. Zijn grootste concurrent voor de Republikeinse nominatie, vastgoedmiljardair Donald Trump, spint garen bij de uitglijder van vandaag. Team Trump zet zich nu volledig in om Carson als leugenaar weg te zetten.

Trump heeft het hard nodig, want Carson streefde hem vorige week voor het eerst voorbij in de Republikeinse peilingen.

Deel artikel: