Zo makkelijk is geld lenen

Dit doen studenten met hun lening (behalve studeren)

Lekker goedkoop geld lenen bij DUO, voor veel studenten een noodzakelijk kwaad om het einde van de maand te halen. Maar je kan dat geld ook gebruiken om te sparen. Gewoon als appeltje voor de dorst, of bijvoorbeeld voor je huis. Of voor een wereldreis.

Naar aanleiding van een oproepje in dit artikel stuurden een paar studenten ons wat ze zoal doen met dat "gratis" geld van DUO. En we vroegen aan een financieel adviseur van een grote bank of dat nou slim is.

Laurie is op wereldreis dankzij DUO

"Tijdens mijn studie woonde ik thuis. Ik werkte en leende maximaal bij, maar niet om mijn studie te bekostigen. Na mijn afstuderen, afgelopen augustus, heb ik een gap year ingelast. Met een groot deel van mijn studentenlening en mijn verdiende centen financier ik mijn wereldreis. Tussendoor, na elk continent, kom ik altijd even naar huis."

Je weet nooit wat morgen brengt, maar wat ik al heb gehad, kan niemand mij meer afnemen!

Laurie, 25 jaar

"Ik word gek van mensen die vragen waar ik het allemaal van doe op deze leeftijd. Bijna iedereen die ik ken heeft ofwel een studentenlening of werkt, maar iedereen geeft zijn geld ergens anders aan uit. Ik leg mijn prioriteiten bij het sparen voor deze reis terwijl anderen elke week gaan stappen, shoppen of uit eten gaan."

"Je weet nooit wat morgen brengt, maar wat ik al heb gehad, kan niemand mij meer afnemen! Dus bedankt IB-groep ;) (zo heette DUO eerst, red.)"

Lindey ziet het als extraatje

"Ik ben een uitwonende student hbo verpleegkunde. Ik leen 400 euro bij, terwijl het in principe niet nodig is. Ik werk veel en zie de lening als een soort "extraatje." Veel van dit geleende geld gaat naar mijn spaarrekening, uiteraard ook deels met de achterliggende gedachte voor de toekomst: het kopen van een eigen huis."

Als de rente hoger lag, had ik het waarschijnlijk niet gedaan

Lindey, 17 jaar
Sam is een eerstejaars economie-student

Sam belegt en verdient geld met z'n lening

"Ik leen maximaal bij, inclusief collegeldkrediet. Dat boek ik over naar een beleggingsrekening en daarmee beleg ik. Ik betaal op jaarbasis 0,12 procent rente, maar het beleggen levert zo'n 6 tot 8 procent rendement op. Daar gaat een paar procent inflatie vanaf, maar tel uit je winst."

"Ik ben eerstejaars economie aan de universiteit en ken wel meer mensen die dit doen - hoewel de meesten het geld gewoon uitgeven. Mensen vragen ook of ik het voor hen wil doen, maar dat doe ik meestal niet. Er zit toch risico aan."

Mensen vragen me of ik ook voor hen wil beleggen, maar dat doe ik meestal niet. Er zit toch risico aan.

Sam

Is dat nou slim?

Het klinkt alsof je gek bent als je niet leent. Maar is dat ook zo? Met die vraag trokken we naar een financieel adviseur van ING. Om te beginnen: officieel mag het niet. Geld dat je leent om je studie te betalen moet je - verrassing! - gebruiken voor je studie.

"Het mag niet", zegt ook het Nibud, waar ze advies geven over alle mogelijk huishoudbudgetten. "Dus we adviseren het niet." Bij dat standpunt sluit ING zich volkomen aan. "Daar is de lening van DUO niet voor bedoeld."

Risico's

Maar het gaat ze niet alleen om het principe. Een studieschuld gebruiken om te sparen of te beleggen kent ook risico's. "Als je schuld te hoog is, kan het lastiger zijn om een hypotheek af te sluiten", zegt de adviseur van ING. "Allerlei factoren kunnen veranderen. Als je gaat trouwen, moet je samen je schuld terugbetalen."

En dan is er nog de rente. Die is nu laag, maar wordt elke 5 jaar opnieuw vastgesteld. En die kan zomaar weer omhoog gaan en het is de vraag of je geld dan nog steeds voordelig op die spaarrekening staat. Want wat je ook doet: je moet het bedrag dat je hebt geleend sowieso (deels) terugbetalen.

Hoeveel je precies moet gaan terugbetalen, dat ligt aan je inkomen als je gaat werken. Bij een lager inkomen wordt er vaak niet volledig afgelost.

Deel artikel: