Minister Bussemaker in januari op de hogeschool Windesheim Flevoland waar ze een toelichting gaf op het nieuwe leenstelsel
NOS Nieuws

Student leent alvast voor het kopen van een huis

Eenderde van de studenten die geld lenen, leent bewust meer dan nodig is. Zo'n 10 procent spaart van dat geld zelfs voor het kopen van een huis, blijkt uit een enquête van het Nibud, een stichting die mensen adviseert over geldzaken.

Het Nibud verwacht dat studenten het komend studiejaar nog veel meer gaan lenen, ook voor oneigenlijke doelen. Dat gebeurt omdat per 1 september de basisbeurs wegvalt en veel studenten sowieso moeten lenen. Nu leent 36 procent van de studenten aan het hbo of de universiteit geld.

Lage rente

Studenten kunnen zeer goedkoop geld lenen bij DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. Het rentepercentage dat de overheid rekent, bedraagt 0,12 procent. Zelfs met de uitzonderlijk lage spaarrente die de banken bieden, verdienen studenten er nog op als ze dat willen.

Minister Bussemaker stelde vorig jaar bij de behandeling van het nieuwe leenstelsel in de Kamer dat het geld dat kan worden geleend, gebruikt moet worden voor de studie. Maar dat wordt niet gecontroleerd, zei ze er meteen bij.

Het Nibud waarschuwt voor de risico's van geld lenen.

786 euro

Gemiddeld hebben studenten 768 euro per maand te besteden. Uitwonenden hebben 894 euro, thuiswonenden 541 euro gemiddeld per maand. Dat geld komt van de basisbeurs, aanvullende beurs en de rentedragende leningen.

Daarnaast heeft bijna driekwart van de studenten een bijbaan of een betaalde stageplek. Ook ontvangen veel studenten zorgtoeslag (86 procent).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl