Flickr/Michael Coghlan

Appen vanuit je strandstoel, zonder angst voor de rekening

Nog even geduld, en dan kan je eindelijk onbezorgd bellen en appen tijdens je zonvakantie. Over twee jaar verdwijnen de roamingkosten binnen de Europese Unie. Bellen en internetten is dan overal in de EU even duur als in Nederland. Maar ook volgend jaar ben je al voordeliger uit.

De Europese Commissie heeft met telecomproviders afgesproken dat ze vanaf juni 2017 geen roamingkosten meer mogen vragen. In de loop van vandaag stemmen de lidstaten nog over het plan, maar dat lijkt allemaal goed te komen, zegt Europarlementariër Marietje Schaake van D66.

Flickr / Aga Slodownik

Stappenplan

Bellen en internetten in het buitenland is op dit moment nog veel duurder dan in Nederland. Met een beetje pech betaal je tot tien keer zoveel per minuut of mb. Dat gaat dus veranderen, in twee stappen:

Vanaf 30 april volgend jaar wordt het maximale bedrag per minuut, sms of mb in de hele EU verlaagd. Je betaalt dan nog maar 5 cent per minuut en per mb. Een smsje kost je dan 2 cent. Vanaf juni 2017 verdwijnen de roamingkosten compleet: roam like home dus.

Vooral de Zuid-Europese providers zijn waarschijnlijk niet blij met het besluit, omdat ze jaarlijks veel geld verdienen aan al die bellende en appende toeristen.

NOS/Consuwijzer

Netneutraliteit

De Europese onderhandelingen gingen niet alleen maar over roamingkosten, zegt tech-redacteur Rachid Finge. "Ook netneutraliteit lag op tafel, oftewel dat providers al het internetverkeer op dezelfde manier behandelen. Providers kunnen de snelheid van diensten als bijvoorbeeld Netflix naar beneden schroeven, om vervolgens geld aan Netflix te vragen voor de volledige snelheid. Een ander voorbeeld daarvan is KPN, die in 2011 probeerde gebruikers extra te laten betalen voor het gebruik van Whatsapp, omdat het bedrijf geld misliep door al die gratis appjes."

"Het parlement wil netneutraliteit in de hele EU, maar het lijkt erop dat dat niet doorgaat", zegt Rachid. "Mogelijk is de netneutraliteit opgeofferd voor het laten verdwijnen van de roamingkosten." Wij hebben daar geen last van: in Nederland hebben we al sinds 2011 netneutraliteit.

En tot die tijd?

Om ook dit jaar te voorkomen dat je er een gepeperde rekening op de mat valt, kan je bijvoorbeeld een vakantiebundel afsluiten. In zo'n bundel zit een aantal mb's en belminuten voor een vast eenmalig bedrag. Wil je dat niet, ga dan op zoek naar wifi-hotspots, of zet je internet helemaal uit.

Deel artikel: