Netneutraliteit: moet het net gered worden?
Internetproviders mogen geen extra geld vragen voor bepaalde internetdiensten. Daarover zijn Minister Verhagen van Economische Zaken en de Tweede Kamer het vandaag eens geworden tijdens een debat over netneutraliteit. Volgens Verhagen moeten consumenten vrij toegang hebben tot alle diensten van het internet. Netneutraliteit wordt nu vastgelegd in de Telecommunicatiewet. Nederland is daarmee een van de eerste landen waar dit in de wet staat.
Netneutraliteit houdt de discussie in over de vrije toegang tot internet. Internet is op zich open, maar providers kunnen restricties instellen. De vraag is dus of in de wet moet worden vastgelegd dat dat niet mag. Hungry Beast legt het probleem duidelijk uit in een filmpje dat je hiernaast ziet.
De kwestie speelt al veel langer, maar de discussie is aangezwengeld door het plan van KPN om voor bepaalde mobiele internetdiensten, zoals Facebook en WhatsApp, geld te vragen. Als je niet extra betaalt, kan je van die diensten dus geen gebruik meer maken. En netneutraliteit verbiedt dat dus.
Red het Net Een meerderheid in de Kamer kondigde vervolgens aan netneutraliteit in de wet te willen vastleggen. SP, GroenLinks, PvdA en D66 vinden dat providers niet mogen bepalen welke diensten ze onder welke voorwaarden aan hun klanten leveren. Ook Bits of Freedom is een felle strijd begonnen, met de campagne Red het Net. Op hun site kan iedereen opkomen voor netneutraliteit door een bericht aan Den Haag te sturen.
Maar er zijn ook partijen die er anders over denken. Providers zoals KPN zeggen dat ze geld mislopen doordat mensen steeds meer gebruik maken van gratis diensten om te bellen of sms'en. En ze moeten aan fondsen komen om het groeiende dataverkeer te behappen. Vodafone zegt op webwereld dat netneutraliteit "de uitrol van supersnelle 4G-netwerken in gevaar komt en zelfs de 'normale' dienstverlening."
Onderzoeksbureau TNO, de Europese Commissie en de OPTA vinden het nog te vroeg om netneutraliteit te verplichten.
Door: Helen