Deze heren zijn het haasje

Hoe een vrouw een haas vangt...

Jagen een suffe ouwe mannen-hobby? Al lang niet meer, vinden de jagende zusjes Anniek en Jenny Verheijen. En daar zijn veel vrouwen het mee eens. Het aantal vrouwelijke jagers stijgt namelijk al jaren.

In tien jaar tijd is het aantal vrouwelijke cursisten aan de jachtopleiding verdubbeld. En de meesten van hen zijn jonger dan 36 jaar.

Steeds meer vrouwen gaan jagen

Genen

Bij de meeste jagende vrouwen zit het in de genen: "Onze vader en oom jagen al heel lang. Dus we gaan al van kleins af aan mee", zegt Anniek: "En als je dan aan de opleiding begint, wordt de interesse alleen maar groter. Zo'n jachtdag, de hele dag in het veld, dat is mooi."

"Het is heerlijk buiten, je hoeft niet eens te schieten!"

Anniek

Toch blijft het een select groepje vrouwen dat jaagt. Volgens Jenny kan dat nog flink groeien: "Als mensen eens zouden weten hoe leuk het is. Hoe fijn het is om buiten te zijn. Om zelf te eten wat je schiet. Dan weet je ook wat je eet natuurlijk."

Fijn dus, maar ook nuttig. "Alle vormen van jacht hebben een doel", zegt Janneke Eigeman van de Jagersvereniging. "We jagen om te beheren, beschermen en te benutten. We eten alles op wat eetbaar is." Volgens haar bestaat de term 'plezierjacht' dan ook niet. "Dat is alleen een boot die in een haven ligt. Wij noemen het benuttingsjacht."

"De meeste vrouwen beginnen pas te jagen als hun partner of kennissen ermee in contact komen", zegt Anniek: "Je gaat je niet zo snel zelf voor de opleiding aanmelden." De zussen zouden graag wat meer vrouwen in het veld zien: "Dat is natuurlijk een stuk gezelliger."

Een 'mannenbolwerk' is het dus niet meer. "Tijdens de jacht vallen alle rangen, standen en geslacht weg", zegt Eigeman. "Je werkt echt met elkaar samen. Mannen vinden het leuk dat er ook vrouwen meedoen. Ik merk geen weerstand."

Jacht aan banden?

Een zelf geschoten haas of konijn op de barbecue, daar wordt de Partij voor de Dieren niet blij van. Die wil dat er een eind komt aan het doden van wilde eend, haas, konijn, fazant en houtduif. De Tweede Kamer behandelt vandaag een initiatiefnota van de Partij voor de Dieren over de sluiting van de jacht.

Ook praat de Kamer over het wetsvoorstel Wet Natuurbescherming van Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken. Zij wil ook de jacht aan banden leggen. Maar VVD en PvdA hebben die al afgeschoten: veel te veel regeltjes, vinden ze.

Jagen bij jongeren populair

Dat de jagende zusjes in de toekomst nog een haas of fazant voor op de barbecue kunnen schieten, is dus zo goed als zeker. En dan zijn in augustus de konijnen en eenden als eerste het haasje.

Het jachtseizoen in kaart

Deel artikel: