NOS Nieuws

VVD, PvdA willen geen extra regels voor jagers

VVD en PvdA willen geen extra regels voor jagers. Er lag al een wetsvoorstel van staatssecretaris Dijksma van Landbouw, maar dat levert te veel bureaucratie op. De coalitiepartijen willen dat de plannen worden aangepast en vereenvoudigd. Wel krijgen natuurorganisaties meer invloed op het natuurbeheer.

Dijksma wil de jacht aan banden leggen. In haar nieuwe natuurwet moeten jagers eerst bewijzen dat er te veel hazen, konijnen, fazanten, wilde eenden of houtduiven in de natuur rondlopen, voordat ze met hun geweer op pad mogen. Ook moeten ze vooraf aangeven hoeveel dieren ze willen schieten.

Er komen geen extra regels voor jagers

Dat vonden VVD en PvdA te veel gedoe. "In het voorstel dat voorlag, zouden er heel veel extra regels bij komen. Daardoor zouden jagers met name achter hun bureau terechtkomen. Dat willen we natuurlijk niet", zegt VVD'er Rudmer Heerema.

Achteraf rapporteren

Om het jagen makkelijker te maken, maakte hij samen met PvdA-collega Henk Leenders een nieuw voorstel. Daarin staat dat jagers niet voor- maar achteraf moeten rapporteren wat ze schieten. Ook hoeven ze zelf niet meer te tellen hoeveel dieren er rondlopen.

"Jagers zijn onze ogen en oren in de natuur", zegt Heerema. "Ze verdienen waardering. Met het voorstel dat er eerst lag, zouden ze meer binnen zitten dan dat ze in het bos zouden zijn. Daarmee zou de jager juist de bedreigde diersoort worden."

"Voor ons is van belang dat de jacht in dienst staat van de natuur", zegt PvdA-Kamerlid Leenders. "Met dit voorstel maken we de jacht controleerbaar. Daarnaast krijgen natuurorganisaties het recht om mee te praten over de jachtplannen."

Totaalverbod

De Partij voor de Dieren heeft een initiatiefwet ingediend waarin de plezierjacht helemaal wordt verboden. "Het is niet meer van deze tijd om voor je hobby, en dus zonder noodzaak, dieren te doden", zegt Marianne Thieme.

De wet zou een meerderheid kunnen halen als de PvdA die zou steunen, maar de partij is dat niet van plan. "Als natuurorganisaties mogen meepraten, dan is dat goed voor mens en dier. Dat garandeert dat dieren niet meer voor de lol worden afgeschoten, maar dat de jacht in dienst staat van de natuur", zegt PvdA'er Leenders.

Vorige week protesteerde een groot aantal topkoks nog tegen het beperken van de jacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl