Oculus

Oculus Rift eindelijk ook voor jou en mij

Nu is het nog een cool hebbeding met een hoop draadjes voor nerds, maar vanaf volgend jaar ligt hij misschien ook bij jou op de bank. Oculus presenteerde vandaag de eerste versie van de consumentenversie van de Oculus Rift, de Virtual Reality-bril die Matthijs van Nieuwkerk klein kreeg.

Want hoe geavanceerd videogames tegenwoordig ook mogen zijn, volgens de baas van Oculus miste er altijd iets. Nu komt de virtuele realiteit toch echt recht op je af. Volgend jaar moet ook de 'gewone klant' de bril kunnen kopen

Van kickstarter-project naar miljardenbedrijf

De Oculus Rift begon ooit als een kickstarter-project, waarmee ze 2 miljoen dollar binnenhaalden. Vervolgens werd het bedrijf voor 2 miljard dollar overgenomen door Facebook. En nu komt de virtual reality-headset eindelijk naar de consument.

De Rift wordt in samenwerking met Microsoft uitgebracht. Zo is het systeem met Windows 10 geïntegreerd en krijg je er een Xbox-controller bij. Gebruikers met een Linux- of Apple-computer moeten nog wat langer geduld hebben. Eerst wil Oculus zorgen dat het systeem soepel op Windows werkt.

Zij is in 'de Rift' gestapt

Veeleisend brilletje

De Oculus blijft een best lomp ding, maar volgens Brendan Iribe is de bril zo licht dat je niet het gevoel hebt dat je zo'n groot ding op je hoofd hebt. Met de bril kun je Xbox one en pc-games streamen. Ook heb je een stevige computer nodig. Hoe diep je in de buidel moet tasten is ook nog niet bekend. Het systeem dat op dit moment voor spelontwikkelaars op de markt is, de Development Kit 2, kost in zo'n 350 dollar. De Oculus Rift ligt vanaf volgend jaar in de winkel.

Deel artikel: