NOS NieuwsAangepast

Virtual reality komt snel dichterbij

Virtual reality wordt snel groter nu Facebook een grote overname heeft gedaan. Aangifte doen bij de politie of een doktersbezoek kan over een paar jaar levensecht in de virtuele wereld. Dat verwachten Nederlandse ontwikkelaars die momenteel applicaties ontwikkelen.

Facebook maakte bekend voor 2 miljard dollar, zo'n anderhalf miljard euro, Oculus Rift te kopen. Dat bedrijf werkt aan een 3D-bril die je volledig afsluit van de echte wereld en je plaatst in een virtuele.

Volgens Facebook-topman Mark Zuckerberg is dat de toekomst. "Virtual reality was ooit een droom in science fiction. Maar internet was ook ooit een droom, net als computers en smartphones."

Verrast

Nederlandse ontwikkelaars zijn verrast door de aankoop. "Ik had het eerder van Microsoft of Google verwacht", zegt Richard Stitselaar. Met zijn bedrijf Vertigo Games ontwikkelt hij een duikspel voor Oculus Rift.

"Aan de andere kant, Facebook kan helpen met het sociale aspect van deze brillen. Het kan nog heel veel verder gaan. De mensen die je nu berichtjes stuurt op Facebook, kun je straks in een virtuele wereld ontmoeten."

Volgens hem voegt virtual reality veel toe aan het ouderwetse chatten: zo kun je aan de bewegingen van de andere persoon zien hoe hij of zij reageert. "Het is moeilijk om het uit te leggen, je moet het ervaren."

Nare kant

Ook ontwikkelaar Martijn Zandvliet, die werkt aan een skydiving-applicatie voor Oculus Rift, denkt dat het grote geld van Facebook helpt om virtual reality sneller te laten groeien.

Zandvliet: "Maar het heeft ook een nare kant. Facebook probeert veel persoonlijke data in handen te krijgen. Straks kunnen ze via Oculus Rift precies zien waar je in de virtuele wereld naar kijkt."

Facebook is niet het enige bedrijf dat geïnteresseerd is in virtual reality. Vorige week presenteerde Sony eigen virtual reality-bril: Morpheus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl