Homokoppel stemt in Ierland

Waar mag je als homo wel en niet trouwen?

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar homo's volgens de wet met elkaar konden trouwen. Inmiddels staat de teller in Europa op elf landen. Ierland kan de volgende zijn: vandaag stemmen ze in een referendum over het homohuwelijk.

Opiniepeilers zeggen dat tweederde van de Ieren voor is, maar dan moeten de jonge kiezers, die zich moesten laten registreren, wel komen opdagen.

De rest van de wereld?

De International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) publiceert elk jaar een rapport waarin wereldwijd wordt gemonitord hoe homofoob een land is.

Hoe geaccepteerd is homoseksualiteit wereldwijd?

Strafbaar

Het aantal landen dat homoseksualiteit strafbaar stelt, is de afgelopen tien jaar gedaald van 92 naar 76. In Rusland en grote delen van het Midden-Oosten en Afrika is homoseksualiteit nog steeds niet geaccepteerd. In acht landen staat er zelfs de doodstraf op. Vijf landen voeren die straf ook daadwerkelijk uit: Mauritanië, Soedan, Iran, Saudi-Arabië en Jemen.

Eerder deze maand werd al bekend dat steeds meer Nederlanders positief staan tegenover lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Toch vindt een derde van de Nederlandse het 'aanstootgevend' als twee mannen zoenen in het openbaar. Ter vergelijking: twee vrouwen die zoenen schokt een kwart van de Nederlanders, bij een heterokoppel is dat tien procent.

Deel artikel: