In de Ierse pub Back Bone in Wenen is de spanning voelbaar. Niet alleen omdat hun Molly optreedt in de halve finale van het Songfestival, ook omdat hun land morgen een belangrijke beslissing neemt: mogen homo's trouwen of niet?
Het referendum is zo belangrijk, dat de Ierse Songfestival-medewerkers Dermoth, Willy, Allen en Peter zaterdag snel op en neer naar huis vliegen om te stemmen. Ierland is het eerste land dat een referendum heeft uitgeschreven voor het huwelijk.
Confronterende nee-posters
"Toen we hoorden dat we naar het Songfestival gingen, wisten we nog niet dat het referendum zou plaatsvinden. Maar de vliegtrip is het waard", vertelt Peter. Willy: "Het is voor ons heel belangrijk, omdat het iets zegt over hoe Ierland denkt."
In het katholieke Ierland is homoseksualiteit sinds 1993 niet meer een overtreding. Sinds vijf jaar mogen homo’s zich als partners registreren en nu wordt dus gestemd over het homohuwelijk. De kerk is absoluut tegen.
"Mijn ouders en vrienden accepteren mij zoals ik ben", zegt Allen, die de vriend is van Peter. "Voor het eerst voel ik me ongelijk als ik nu de nee-posters in Ierland zie." De ouders en vrienden van het stel legden geld bij elkaar om de retourvlucht naar Wenen te kunnen betalen.
#hometovote
In Nederland kan je vrij makkelijk iemand anders machtigen om voor je te stemmen. In Ierland kan dat alleen als je zelfstandige bent en bewijst dat je echt niet in het land kan zijn vanwege je werk. Voor veel Ieren is dat lastig, dus gaan ze even naar huis.
Op Twitter laten Ieren wereldwijd via de hashtag #hometovote zien dat ze naar huis gaan om te stemmen.
Allen en Peter hopen te gaan trouwen als er voor het homohuwelijk wordt gestemd. "We hebben ons nog niet verloofd, dus we hebben nog niet gepland wanneer", vertellen ze. "Het zal waarschijnlijk ook nog een paar maanden duren voordat het echt kan."
Demoth en Willy zijn geregistreerd als partners, maar willen na zaterdag ook trouwen. “We hebben wel een soort ceremonie gehouden op het Songfestival”, vertelt Demoth. “Ik voel me getrouwd, maar we zijn het nog niet.”
Als het morgen geen 'ja' wordt, is het echt een smack in the face.
Het wordt volgens de mannen een gigantisch feest in Wenen als het homohuwelijk erdoorheen is. De uitslag volgt zaterdag. "We vliegen die ochtend terug en we hebben een taxi geboekt vanaf Bratislava die ons direct naar een Ierse pub in Wenen met livestream brengt", aldus Dermoth.
Er niet bij horen
"Het zou heel teleurstellend zijn als het een 'nee' wordt", zegt Peter. "Het zou zijn alsof het Ierse volk tegen ons zegt: wij willen je niet. Wij zijn trots op Ierland, maar het doet pijn om er niet bij te horen."
Willy: "Als het morgen geen 'ja' wordt, is het echt een smack in the face."