Nederlanders die spullen voor de hennepteelt willen kopen, wijken door de nieuwe regels uit naar het buitenland. Belgische growshops laten aan NOS op 3 weten dat zij de afgelopen maand veel meer Nederlandse klanten over de vloer hebben gehad.
Sinds 1 maart is het in Nederland verboden om spullen te verkopen voor de hennepteelt. Daarbij kan je denken aan lampen, afzuiginstallaties en kweektenten.
De politie deed afgelopen maanden al tientallen invallen bij Nederlandse growshops. Veroordeelden kunnen 81.000 euro boete of drie jaar gevangenisstraf krijgen.
Je kan een strenge wet hebben, maar als die niet wordt gehandhaafd dan kan de wet nog zo streng zijn. Dan heeft die geen nut.
We reden door heel België om te praten met twee verkopers van materialen waar je ook hennep mee kunt telen. Het woord 'growshop', gebruiken ze zelf liever niet. We zien hun loodsen met materialen voor tienduizenden euro's. Praten willen ze alleen anoniem. Dat geldt ook voor medewerkers van growshops die we alleen telefonisch spreken.
De Belgische verkopers bevestigen wel dat het aantal Nederlandse klanten de afgelopen maanden steeg, bij een zelfs verdubbelde. "Voor ons zijn het goede zaken", vertelt een van hen. "In Nederland zijn politie en justitie nu aan het jagen, maar dat is hier niet een primaire taak. Ik denk niet dat dat in de toekomst snel zal veranderen."
Hoe groot de stijging van het aantal Nederlandse klanten precies is, blijft onduidelijk, want de Belgische growshops willen geen aantallen noemen. Van een invasie lijkt geen sprake; wel van een toename.
De Belgische growshops hebben een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn ze blij met de Nederlandse klandizie, maar het levert volgens een eigenaar ook stress op. "Ik heb meteen navraag gedaan", vertelt hij. "Volgens mijn advocaat is het niet strafbaar als ik een Nederlander iets verkoop."
'Handhaving heeft geen prioriteit'
Opmerkelijk is dat de wet in België even streng is als in Nederland. Maar de politie controleert minder fanatiek. "Je kan een strenge wet hebben, maar als die niet wordt gehandhaafd heeft het geen nut", zegt hoogleraar criminologie Brice De Ruyver van de Universiteit Gent. Het aanpakken van Belgische growshops heeft volgens De Ruyver in zijn land "geen prioriteit".
Volgens De Ruyver zouden Europese landen veel meer moeten samenwerken. "Europa zou baat hebben bij gestandaardiseerd beleid", zegt hij. "Dat voorkomt het verschuiven van problemen zodra een land eenzijdig maatregelen neemt."