Growshops worstelen met de nieuwe wetgeving en passen hun assortiment aan. Lampen en filters eruit, groentezaden erin. Sommige shops nemen het zekere voor het onzekere en sluiten de deuren. Want wat de nieuwe wet precíes inhoudt, is growshophouders vaak onduidelijk.
'Zeg ja tegen de paprika!'
In de nieuwe Opiumwet die sinds 1 maart van kracht is, staat dat 'facilitators' van illegale hennepteelt ook strafbaar zijn. Materialen die bedoeld zijn voor grootschalige wietkweek zijn verboden. Als je thuis nog vijf plantjes hebt staan; geen probleem. Dat betekent dat grote hoeveelheden hennepzaden niet mogen worden verkocht, zakjes met een paar zaden wel.
Door de nieuwe wetgeving moeten growshops creatiever worden, zeggen de eigenaren. Theo Buissink uit Groningen verkoopt sinds 1 maart alleen nog maar materiaal waar je "paprika's" mee kunt kweken.
"Voor wietteelt mogen de spullen niet worden verkocht, maar als de koper er groenten mee wil verbouwen, is het geen probleem", zegt Buissink van De Tevreden Rookster. "Ik heb alles in mijn shop waar eerst wiet stond vervangen met paprika. Van mijn slogan heb ik 'Zeg ja tegen paprika' gemaakt."
Gevolgen voor de branche
Buissink zegt, net als veel andere eigenaren van voormalige growshops, dat de nieuwe wet niet te handhaven is. "De handel wordt zo alleen maar schimmiger." Voorstanders van de gereguleerde wietteelt denken dat er meer growshops vlak over de grens komen. Daar mogen wél lampen, filters en kweektenten worden verkocht.
"Het kan dus zomaar zo zijn dat Nederlandse kwekers hun apparatuur illegaal in het buitenland halen en dat de buitenlanders hier hun cannabis komen halen en weer illegaal mee terug nemen naar eigen land", zegt Buissink.
Onhoudbaar
De nieuwe wet is heel streng, vertelt strafrechtadvocaat Arthur van der Biezen. Hij vertegenwoordigt een paar medewerkers van twee growshops waar de politie deze maand binnenviel. "Er is een ongelooflijk vage situatie ontstaan. Eigenlijk kun je gestraft worden voor alles dat wordt gebruikt in de hennepteelt. Heel veel mensen kunnen de dupe worden van de wet. Ook tuincentra, daar kun je lampen kopen."
"Als medewerkers van die tuincentra ook maar dénken dat iemand lampen wil gebruiken voor de wietteelt, zijn ze al strafbaar", zegt Van der Biezen. "Het is wachten op het eerste proces van growshophouders." Maar dat kan nog maanden duren.
"Het kan eigenlijk maar twee kanten opgaan met deze wet. Of legalisering van de kweek, onder controle van de staat, met een vergunning zoals in de Verenigde Staten.
Of een compleet verbod op alle wiet. Dat is dan wel het einde van het gedoogbeleid zoals we dat nu kennen", vermoedt de strafrechtadvocaat.
In Groningen maken ze zich niet zo druk
Growshophouder Buissink heeft nog geen politie op bezoek gehad. "Hier in Groningen maken ze zich niet zo druk. Ik had ook geen vergunning toen ik nog lampen voor wietteelt mocht verkopen. Dus die kon de gemeente me ook niet afpakken, zoals op andere plekken wel gebeurde."
"Als het een proces wordt, zien we dan wel wat er gebeurt, ik heb niets te verbergen. Ik verkoop mijn spullen voor de paprikateelt. Ik controleer niet bij mensen wat ze er thuis mee doen."