NOSop3

NOSop3

Lowlands en Pinkpop verbieden selfiestick

Selfiestick Flickr
Geschreven door
Roel van Niekerk
Redacteur NOS op 3

Grote muziekfestivals als Lowlands en Pinkpop doen dit jaar de selfiesticks ook in de ban. De organisaties verbieden de sticks omdat ze een gevaar opleveren voor de bezoekers. Daarnaast belemmeren ze het zicht.

Naar aanleiding van het verbod op de grote Amerikaanse festivals Coachella en Lollapalooza belden we ook even met wat Nederlandse festivals. Naast Lowlands en Pinkpop willen ook Down The Rabbit Hole, PITCH en North Sea Jazz de sticks niet zien op hun festivals.

Het gaat de organisatoren vooral om de veiligheid. "Bij al onze evenementen zijn selfiesticks sinds een maand of twee verboden", zegt Junior van der Stel van Mojo Concerts. Het viel medewerkers van Mojo op dat steeds meer mensen een selfiestick hebben en dat bezoekers daardoor in gevaar kwamen. "En de veiligheid is het belangrijkste - dat geldt ook voor de regels over paraplu's en laserpennen."

Deze festivals verbieden selfiesticks:

- Alle evenementen van Mojo: Lowlands, Down Rabbit Hole, PITCH, Songbird, Nort Sea Jazz en alle losse concerten;
- Pinkpop
- Paaspop

Deze festivals verbieden de selfiestick niet:

- Amsterdam Open Air
- Buiten Westen
- Valhalla
- Zwarte Cross 

"Het zijn stokjes waarmee je iemand kan verwonden", zegt ook festivaldirecteur Jan Smeets van Pinkpop. "En het belemmert het uitzicht van de mensen die erachter staan." 

Eerder verbood de Ziggo Dome de sticks. "We vinden dat je moet kunnen genieten van het moment zelf", zei een woordvoerder toen tegen 3voor12. Als zo'n selfiestick het zicht van concertgangers belemmert, dan verpest het de sfeer." 

Selfiesticks zijn niet langer in alle musea toegestaan NOS

De combinatie van gevaar en uitzichtsbelemmering was voor Nederlandse musea ook al reden de selfiestick te verbieden. "Mensen lopen toch met een stang in het rond", zei een woordvoerder van het Kröller Möller-museum eerder tegen NOS op 3. 

 De Amerikaanse festivals hebben de precieze reden voor het verbod niet laten weten, maar hebben waarschijnlijk dezelfde bezwaren als enkele Britse muziekpodia. Die verboden de sticks eerder deze maand ook al.

Ook in sommige pretparken is de selfiestick niet welkom, kwam onze verslaggever Arno Leblanc eerder al achter. 

Arno Leblanc
@ArnoLeblanc
De selfiestick is niet meer welkom in de attracties van pretparken, zoals bij @plopsa http://t.co/gPH69X1W16 #nosop3
4 jaar geleden