Selfiesticks zijn niet langer in alle musea toegestaan

Musea doen selfiestick in de ban

  • Jurjen IJsseldijk

    Redacteur NOS op 3

  • Melvin Captein

    Redacteur NOS op 3

  • Jurjen IJsseldijk

    Redacteur NOS op 3

  • Melvin Captein

    Redacteur NOS op 3

De selfiestick. Niet alleen zorgt hij voor ergernis bij museumbezoekers, hij kan ook kunst beschadigen die wordt geëxposeerd. Reden voor steeds meer Amerikaanse musea om de sticks te verbieden.

Onder hen het Metropolitan Museum of Art in New York. "Want dat je met gestrekte arm een foto maakt, is tot daaraan toe, maar met drie keer die lengte dring je echt de persoonlijke ruimte van mensen binnen", zegt een woordvoerder in The New York Times. "Daarnaast willen we niet alle kunst onder glas stoppen."

Selfies in het Kröller-Müller

Ook Nederlandse musea zien liever dat bezoekers hun selfiesticks thuis laten. Bij het Kröller-Müller Museum bijvoorbeeld. "Onze bewakers moeten steeds vaker vragen om selfiesticks op te bergen, vooral bij grote groepen zoals schoolklassen. We verzoeken hen dan vriendelijk om de stick in te schuiven en die in hun tas te stoppen."

Het grootste bezwaar van het museum is inderdaad dat de kunstobjecten worden beschadigd. "Mensen lopen toch met een stang rond", zegt de woordvoerder. "Daarom passen we onze huisregels aan, zodat duidelijk wordt dat selfiesticks niet welkom zijn in ons museum."

Mensen lopen toch met een stang in het rond.

Woordvoerder Kröller Möller

Verbodsbordjes

Ook bij de Hermitage in Amsterdam is de selfiestick in de ban gedaan. “Je mag ook geen paraplu’s mee naar binnen, en een selfiestick is ongeveer van hetzelfde formaat. Bovendien zijn niet alle sticks van dezelfde kwaliteit: bij sommige valt het houdertje er makkelijk vanaf.”

Er is nog niets fout gegaan, maar de Hermitage grijpt alvast in. “Het verbod is onlangs ingesteld, maar het is niet ondenkbaar dat we op termijn verbodsbordjes bij de kassa’s hangen. Het zou voor iedereen vervelend zijn als er kunst wordt beschadigd."

Een toerist poseert met een selfiestick

Je neemt ook geen paraplu mee

Ook in het Stedelijk Museum word je op de vingers getikt wanneer je een selfiestick uit je tas haalt. "Selfies zijn zeker toegestaan, maar alle stokken - dus ook paraplu's en statieven - zijn verboden."

Hetzelfde geldt in het Keramiekmuseum in Leeuwarden, waar een uitschieter al gauw fataal is. "Mensen kijken naar de camera en letten niet op. Dat is bij ons extra gevaarlijk, want alles is hier breekbaar. Er staan hier waardevolle potten van anderhalve meter. Die wil je niet omstoten."

Bij sommige valt het houdertje er makkelijk vanaf.

Woordvoerder van de Hermitage

Bij het Groninger Museum geldt nog geen verbod, maar staat het selfiestickgebruik hoog op de agenda. “We hebben er pas twee of drie gezien, maar als het probleem groter wordt, is de kans groot dat wij ook een verbod invoeren.”

Selfie met de Nachtwacht mag gewoon

Niet alle musea zien de selfsiesticks als een probleem. Het Rijksmuseum onderneemt vooralsnog geen actie. "Je ziet ze hier zeker, maar we hebben er weinig problemen mee. Paraplu’s mogen niet mee naar binnen, maar selfiesticks vooralsnog wel."

Deel artikel: