Goedemorgen

Wekdienst: NS-poortjes, schoten in Ferguson en Ode aan Groningen

Goeiemorgen! Later vanochtend verdwijnt de mist en wordt het zonnig. Het wordt 10 tot 13 graden. Morgen en in het weekend meer bewolking.

Dat is één van de extra maatregelen die de overheid en NS nemen om agressie tegen spoorwegpersoneel in treinen en op stations tegen te gaan. Er komt ook cameratoezicht bij en minister Blok, die nu over veiligheid en justitie gaat, zet extra politie in.

De afgelopen dagen was geweld tegen NS'ers veel in het nieuws. Zo werd een conducteur in Hoofddorp het ziekenhuis ingeslagen en voerde personeel acties voor extra maatregelen. Volgens de NS is de eerste stap nu gezet.

Stationsagenten en poortjes tegen agressie

Bij demonstraties in de Amerikaanse plaats Ferguson zijn twee agenten neergeschoten. Wie de schutter is en waarom de agenten zijn beschoten is niet bekend. Gisteren stapte de politiechef van Ferguson op na een rapport waarin staat dat zijn korps racistisch is.

Het Nederlands Forensisch Instituut brengt het oplossen van misdrijven in gevaar als het gaat bezuinigen. Volgens een hoogleraar gaat dan waardevolle kennis verloren. Het NFI wil besparen door verf-, haar- en handschriftenonderzoeken te schrappen en door andere bedrijven te laten doen.

Bilardi zou hier vertrekken om de aanslag te plegen

Een jongen van 18 uit Australië is volgens IS een van de zelfmoordterroristen die gisteren een serie aanslagen pleegden in Irak. In de stad Ramadi gingen zeker dertien bommen af en zouden zeventien mensen zijn omgekomen. De Australische regering onderzoekt nu of het inderdaad om de jongen op de foto gaat.

Verder vandaag...

Om 17.30 uur moet de Grote Markt volstaan met Groningers. Het is de bedoeling dat ze met z'n allen de Ode Aan Groningen opnemen, het nieuwe lijflied van de provincie. Het is een actie voor gedupeerden van de aardbevingen.

Ayahuasca in Nederland

En er worden steeds meer Ayahuasca-ceremonies aangeboden in Nederland. Daar drink je een brouwsel waar je heftig van tript, en volgens gebruikers als herboren uitkomt. Maar volgens kenners niet zonder gevaren. Daarover later meer bij NOS op 3.

Deel artikel: