Agenten in Ferguson, gisteravond
NOS Nieuws

Agenten neergeschoten bij protesten in Ferguson

Bij demonstraties in de Amerikaanse stad Ferguson zijn twee agenten neerschoten. Wie de schutter is, is niet bekend. Een agent (32) is in zijn gezicht geraakt, de ander (41) in zijn schouder.

De schoten werden gelost aan het eind van een demonstratie bij het politiebureau in Ferguson, een voorstad van St. Louis.

Schutter

De twee neergeschoten agenten zijn van de korpsen uit St. Louis en het nabijgelegen Webster Groves. Eerder werd nog gemeld dat ze allebei van het St. Louis-korps waren.

Er zijn volgens politiechef Jon Belmar van St. Louis zeker drie schoten gelost. "Ze stonden daar en zijn enkel en alleen neergeschoten omdat het agenten waren", zei Belmar. De schutter stond volgens hem tussen demonstranten.

Mobieltjes

Een prominente activist meldde op Twitter dat hij ter plekke was tijdens de schietpartij en dat de schoten niet bij de demonstranten vandaan kwamen.

Na de schietpartij moesten betogers en andere ooggetuigen hun telefoons inleveren, melden ze via sociale media. De politie zou de eventuele beelden die met de smartphones zijn gemaakt als bewijsmateriaal willen verzamelen.

Agenten in Ferguson neergeschoten

Racisme

De demonstranten hadden zich bij het bureau verzameld nadat bekend was geworden dat de politiechef van Ferguson was opgestapt. Hij deed dat na een kritisch rapport over het racistische karakter van zijn korps. Eerder deze week vertrok de hoogste ambtenaar van de stad al.

Vorig jaar augustus werd de zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten in de voorstad van St. Louis. In de maanden daarna waren er geregeld rellen en demonstraties in Ferguson en andere steden in de VS. Ook na de uitspraak dat de agent die Brown doodschoot niet wordt vervolgd, was het onrustig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl